"Ο Ολλανδός υπ. Οικονομικών Γερούν Ντάιζελμπλουμ "έθαψε" χθες κάθε ελπίδα της ελληνικής κυβέρνησης για μία λύση για το χρέος πριν τις ευρωεκλογές, λέγοντας ότι πιθανόν το Eurogroup θα περιμένει μέχρι τον Αύγουστο για να αποφασίσει για το θέμα", γράφει σήμερα το Bloomberg εστιάζοντας παράλληλα στις λεπτές πολιτικές ισορροπίες στο εσωτερικό της χώρας. 

"Η εύθραυστη κυβέρνηση συνασπισμού του Έλληνα πρωθυπουργού ζητούσε μία επιπλέον στήριξη απ' την Ευρωζώνη μέχρι τις ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν μεταξύ 22 – 25 Μαϊου, προβάλλοντας την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος.  
 
Ωστόσο, όπως σημειώνει το Bloomberg, οι Ευρωπαίοι δεν βιάζονται… "Δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να βιαστούμε για ένα νέα πρόγραμμα ή σε νέες αποφάσεις αφού τα στοιχεία της Eurostat θα βγουν στο τέλος Απριλίου", είπε χθες ο Ντάιζελμπλουμ στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση του Eurogroup. "Οι Έλληνες θα χρηματοδοτηθούν με βάση τους όρους και τις προϋποθέσεις, εφόσον τους τηρούν, του υφιστάμενου προγράμματος έως τον Αύγουστο. Τότε θα συζητήσουμε για το μέλλον", συμπλήρωσε. 
 
Μόνο που όπως σχολιάζει το Bloomberg το χρονοδιάγραμμα που θέτουν οι Ευρωπαίοι κινδυνεύει να υπονομεύσει την κυβέρνηση Σαμαρά που καταβάλει μεγάλη προσπάθεια να βγάλει τη χώρα απ' την εξαετή ύφεση και να αντιμετωπίσει μία ανεργία στο 28% ενώ την ίδια ώρα έχει οριακή πλειοψηφία στη Βουλή, όπου δέχεται τεράστια πίεση απ' το ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, όπως σχολιάζει, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν το ΣΥΡΙΖΑ να ηγείται αυξάνοντας τις προοπτικές για επικράτηση της αντιπολίτευσης στις επικείμενες εκλογές, κάτι που μπορεί να σηματοδοτήσει αστάθεια στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό. 
 
Τη θέση του Ντάιζελμπλουμ υποστήριξε και ο Γερμανός υπ. Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε λέγοντας ότι είναι "πολύ νωρίς" για την Ευρωζώνη να συζητήσει το ενδεχόμενο νέας βοήθειας στην Ελλάδα.  "Προχωράμε βήμα βήμα", δήλωσε ο Γερμανός υπ. Οικονομικών. 
 
Ο Ντάιζελμπλουμ μάλιστα είπε πως το ΔΝΤ συμφωνεί με την ιδέα της καθυστέρησης το νωρίτερο μέχρι τον Αύγουστο για μία τέτοια συζήτηση.