Για την ανάδειξη του ΔΣ για την διετία 2014-2016

Του Αποστόλη Ζουπανιώτη

Αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου πραγματοποιεί στις 8 Ιουνίου, η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης. Οι εκλογές θα γίνουν με βάση το νέο καταστατικό που εγκρίθηκε πριν ένα χρόνο και καταργεί τα ψηφοδέλτια. Ετσι όλοι οι υποψήφιοι για το διοικητικό συμβούλιο θα βρίσκονται σε ένα ψηφοδέλτιο κι οι αντιπρόσωποι μπορούν να σταυροδοτούν μέχρι 21. Ο πρόεδρος και τα υπόλοιπα αξιώματα θα κατανεμηθούν με εκλογές στην συνεδρίαση όπου το συμβούλιο θα καταρτιστεί σε σώμα.

Την Πέμπτη, δεύτερη και τελευταία μέρα του εκλογικού συνεδρίου, κατατέθηκαν 40 υποψηφιότητες για το διοικητικό συμβούλιο, οι οποίες θα ελεγχθούν από την εφορευτική επιτροπή. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο αριθμός των υποψηφίων θα μειωθεί, καθώς υπάρχουν άτομα που δηλώνουν «αηδία» για το αλισβερίσι και τις λυκοσυμμαχίες που λαμβάνουν χώρα.

Οι υποψήφιοι είναι:

Αικ. Αλεξανδροπούλου, Διον. Πυλαρινός, Κωστ. Βάσες, Σπυρ. Ανδριόπουλος, Σπυριδούλα Πολιτοπούλου, Ανδρ. Σάββα, Γιάννης Γκώρος, Δημ,. Καλαμαράς, Βας. Γουρνέλος, Γιωργ.. Κίτσιος, Χρ. Βουρνάς, Χρ. Γκούσης, Ντ. Ράλλης, Παν. Αδαμόπουλος, Μαν. Χριστοδουλάκης, Αθαν. Αρώνης, Πετρ. Γαλάτουλας, Παν. Βεκιαρέλης, Νικ. Κωστόπουλος, Κλ. Μεϊμάρογλου, Αυγ. Κατέχη, Σπ. Πυργιώτης, Γρ. Δημητρουλάκος, Στ. Ζιόγκας, Νικ. Διαμαντίδης, Μιχ. Κοκολής, Αντ. Φωκάς, Κων. Λαμπράκης, Γιργ. Παράλεμος, Τιμ. Κακούρος, Βας. Εγγλέζος, Βας. Πετράτος, Απ. Τραμπάκουλος, Τιμ. Κόκκινος, Δημ. Σιώκης, Ελευθ. Αβραμίδης, Δημ. Φίλιος, Ηλίας Παναγιωτακάκος, Παν. Μιχαλέας.

Τις εκλογές θα διεξάγει πενταμελής εφορευτική επιτροπή, που εξελέγη τη δεύτερη μέρα του συνεδρίου. Την απαρτίζουν οι Αγγελόπουλος Ιωάννης ( πρόεδρος 76 ψήφους), Βασιλάκης Σπύρος (αντιπρόεδρος 63 ψήφους), Σιδερίδης Ιωάννης ( γραμματέας 76 ψήφους), Τομόπουλος Απόστολος (τακτικό μέλος 60 ψήφους), Ορφανάκος Χρήστος ( τακτικό μέλος 54 ψήφους), Αλυσανδράτος Νίκος (αναπληρωματικό μέλος 41 ψήφους) και Πηγής Κώστας (αναπληρωματικό μέλος ).

Η ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ

Τις εργασίες του συνεδρίου διεξήγαγε τριμελές προεδρείου – εξελέγη ομόφωνα – με πρόεδρο τον πρώην πρόεδρο της Ομοσπονδίας, Γιώργο Γεωργόπουλο, αντιπρόεδρο τον Τιμολέοντα Κακούρο και γραμματέα το Μανώλη Χριστοδουλάκη.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Ηλίας Τσεκερίδης, ευχαρίστησε όλα τα μέλη του δ.σ. για τη συνεργασία και επισήμανε ότι τόσο στην τελευταία διετία, όσο και στην προηγούμενη θητεία του, η οργάνωση παρήγαγε έργο. Στάθηκε στην αλλαγή του καταστατικού, που επέδρασε ευνοϊκά στη μαζικοποίηση των γενικών συνελεύσεων, στις επιτυχημένες παρελάσεις, τη συμμετοχή της Ομοσπονδίας σε φιλανθρωπικές δραστηριότητες – όπως η αλληλεγγύη προς τους πληγέντες από την Κατρίνα, στους οποίους διενέμετο φαγητό – και τόνισε ότι έδωσε το παρών σ’ όλες τις δραστηριότητες των οργανισμών μελών, αλλά και σε συνέδρια στην Ουάσιγκτον. Ο πρόεδρος πάντως απέφυγε και στο συνέδριο να μιλήσει εκτενώς για την αγωγή που κατατέθηκε σε βάρος της Ομοσπονδίας, ακολουθώντας τη συμβουλή των συνηγόρων της οργάνωσης.

Τέλος ζήτησε συγγνώμη για την συμπεριφορά του στην τελευταία γενική συνέλευση, όπου δεν έδωσε το λόγο σε αντιπροσώπους, τη δικαιολόγησε όμως επιρρίπτοντας ευθύνες στην στάση των άλλων.

Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου που έλαβε πρώτος το λόγο συνεχάρη τον πρόεδρο και το διοικητικό συμβούλιο.

Ο Ντίνος Ράλλης ευχαρίστησε τον πρόεδρο και το συμβούλιο, ωστόσο επισήμανε ότι πληγώθηκε αρκετές φορές από την αυταρχική συμπεριφορά του ιδίου, αλλά και κάποιων μελών του παρόντος συμβουλίου. «Κάποιος άλλος προέδρευε τα τέσσερα χρόνια παρουσίας του Ηλία Τσεκερίδη στο τιμόνι της Ομοσπονδίας», είπε.

Ο Τιμολέων Κόκκινος συνεχάρη την Πολιτιστική Επιτροπή για τις δραστηριότητές της, ωστόσο επισήμανε την ανύπαρκτη παρουσία της εκπαιδευτικής επιτροπής της Ομοσπονδίας, λέγοντας πως δεν κάλεσε τα σχολεία ε εκδηλώσεις, όπως γινόταν παλαιότερα.

Ο πρόεδρος του «Κέφαλου» Νίκος Αλισανδράτος είπε πως θα πρέπει τα παράπονα να διαβιβαστούν στη νέα διοίκηση, η οποία θα πρέπει να έλθει με νέα οράματα για το μέλλον της ομοσπονδίας. Πρέπει να προσπαθούμε να βελτιωνόμαστε, είπε χαρακτηριστικά.

Ο Κωνσταντής Λαμπράκης συνεχάρη τον πρόεδρο και το συμβούλιο, λέγοντες πως όλοι εργάστηκαν, μαζί και οι επιτροπές. Ανέφερε πως ο ίδιος, αν και ήταν ανθυποψήφιος με τον κ. Τσεκερίδη για την προεδρία, μετά τις εξηγήσεις και την συγγνώμη που έλαβε, ξέχασε τα παλιά.

Ο γενικός γραμματέας Πέτρος Γαλάτουλας είπε πως παρήχθη σημαντικό έργο στην ομοσπονδία. Παρέθεσε ως παραδείγματα τα έργα ύψους 300.000 δολαρίων για το κτήριο και την ανταπόκριση στην Σάντι, όπου η Ομοσπονδία ήταν από τους πρώτους που ανταποκρίθηκαν, αποσπώντας τον έπαινο του δημάρχου Μπλούμπεργκ.

«Μπορούσαν να γίνουν περισσότερα, αν ο καθένας έβαζε το δικό του πετραδάκι.

Ο Δημήτρης Φίλιος ευχαρίστησε τον Ηλία Τσεκερίδη για όσα πρόσφερε στην τετραετή του προεδρία, ενώ τον συνεχάρη που ζήτησε συγγνώμη για την στάση του στην προηγούμενη γ.σ.

Επισήμανε ότι πρέπει να υπάρχουν στη λειτουργία του δ.σ. κάποια στοιχεία που σήμερα λείπουν, ενώ είπε πως είχαμε επιτυχείς παρελάσεις, όμως το έργο της ομοσπονδίας δεν είναι μόνο η παρέλαση.

Τέλος, συνεχάρη την πολιτιστική επιτροπή και τον πρόεδρο Θανάση Αρώνη κι επισήμανε την απουσία της εκπαιδευτικής επιτροπής και των εθνικών θεμάτων.

Ο απερχόμενος αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας, Χρήστος Βουρνάς συνεχάρη τον πρόεδρο για την προσφορά κι υπηρεσία του, ενώ για την δική του προσφορά είπε πως προσπάθησε να κάνει το καθήκον του με αξιοπρέπεια, ειλικρίνεια και διαφάνεια.

«Δυστυχώς βρέθηκα αντιμέτωπος με κάποιους, κάθε φορά που προσπάθησαν να επισημάνω τα κακώς κείμενα», είπε, υπογραμμίζοντας ότι έγιναν πράγματα (τηλεφωνήματα, εκδηλώσεις χωρίς έγκριση κ.α.) που ούτε είχαν διαφάνεια, αλλά ήταν ταυτόχρονα επικίνδυνα για τον μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα της ομοσπονδίας.

«Πρέπει να μπορεί κάποιος να λέει ελεύθερα την γνώμη του χωρίς να στοχοποιείται», ανέφερε, καλώντας τους αντιπροσώπους να εκλέξουν στο συμβούλιο ανθρώπους με όραμα, ικανότητες και χρόνο/

Ο Γιώργος Κίτσιος ζήτησε να δοθεί προσοχή στα θέματα του κτηρίου και στη νομιμότητα που πρέπει να διέπει τα της λειτουργίας του, ενώ ζήτησε να υπάρχει μεγαλύτερη συνεργασία της ομοσπονδίας με τους συλλόγους- μέλη αλλά και την πατρίδα.

Ο Τιμολέων Κακούρος συνεχάρη το συμβούλιο για τις διοργανώσεις της παρελάσεως και τις φιλανθρωπικές δραστηριότητες, ζήτησε όμως να προσεχθεί η προσπάθεια αρωγής προς την πατρίδα που δοκιμάζεται σκληρά από την κρίση.

«Δεν κάναμε το καθήκον μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Δημήτρης Βεκιαρέλλης, ανέφερε ότι “δεν φταίει ο πρόεδρος Ηλίας Τσεκερίδης για όλα αυτά που έγιναν στην Ομοσπονδία , αλλά ο γενικός γραμματέας Πέτρος Γαλάτουλας”.

«Εγιναν πάρα πολλά πράγματα. Ο πρόεδρος έρχεται από μακριά κι έκανε ό,τι μπορούσε. Πολλές φορές μου έλεγε ‘’τι να κάνω’’».

Είπε επίσης ότι πολλοί πολιτικοί δεν έρχονται στην ομοσπονδίας εξ αιτίας του κ. Γαλάτουλα.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

Στην αναφορά της η εξελεγκτική επιτροπή κάνει σειρά επισημάνσεων για παρατυπίες που έλαβαν χώρα στη διετία. Ωστόσο όπως διευκρίνισε ο πρόεδρός της, Βασίλης Πετράτος, δεν προκύπτει από πουθενά ότι κάποιοι έκλεψαν χρήματα.

Ο Γρηγόρης Τζώρτζης επισημαίνοντας τις έγγραφες παρατηρήσεις της εξελεγκτικής επιτροπής για οικονομικές διαδικασίες που δεν έγιναν σωστά, ανέφερε ότι “είναι λυπηρό να επισημαίνονται γραπτώς από τα αρμόδια όργανα της Ομοσπονδίας οι παρανομίες και να μην αποδίδονται ευθύνες στα πρόσωπα που τις διέπραξαν”.

«Κινδυνεύουμε να χαθεί το μη κερδοσκοπικό καθεστώς της ομοσπονδίας. Καιρός να πάρουμε απόφαση και να τελειώνουμε μ’ αυτά. Καιρός να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Φταίνε αυτοί που είναι εδώ μέσα.

Το μέλος της επιτροπής, Χρήστος Μαστροκυριάκος παραπονέθηκε ότι επανειλημμένα επιχειρήθηκε από την Γραμματεία να τον βγάλουν από την επιτροπή.

Εξηγήσεις για τις δαπάνες που σύμφωνα με το πόρισμα της εξελεγκτικής επιτροπής υπερέβησαν τους κανονισμούς και αφορούν στις εκδηλώσεις Ζαννή και Ρώμα ζήτησε ο κ. Σπύρος Πυργιώτης.

¨Γιατί πληρώθηκε το έλλειμμα και ποιος υπέγραψε τις επιταγές; Η Ομογένεια χρειάζεται απαντήσεις και διαφάνεια», ρώτησε ο Ντίνος Ράλλης.

Ο Χρήστος Βουρνάς ρώτησε για το ποσό των 108.000 από τις δύο παρελάσεις που ακόμη δεν έχει εισπραχθεί.

Ο Πέτρος Γαλάτουλας είπε πως από την τελευταία παρέλαση έχουν μπει στο ταμείο 520.000 δολάρια.

«Οι παρανομίες έχουν όνομα. Κι όσοι θέλουν ας πάνε στον εισαγγελέα. Οι ύβρεις είναι το καταφύγιο των απελπισμένων. Κατεβείτε στις εκλογές κι αν κερδίσετε εφαρμόσετε τα οράματά σας», είπε απαντώντας στους επικριτές του, ενώ ολοκλήρωσε λέγοντας πως πολλοί καταχράστηκαν την εμπιστοσύνη του προέδρου.

Ο Κωνσταντής Λαμπράκης υπερασπίστηκε τον Πέτρο Γαλάτουλα, λέγοντας πως «ούτε έκλεψε, ούτε ζημίωσε την ομοσπονδία. Μακάρι να είχαμε πολλούς σαν τον Γαλάτουλα».

Παράλληλα άφησε αιχμές κατά του Χρήστου Μαστροκυριάκου – που κατέθεσε αγωγή κατά της ομοσπονδίας – λέγοντας ότι δεν θα συγχωρέσει αυτόν που χωρίς ο ίδιος να έχει ιδέα, του έστειλε τον εισαγγελέα στο σπίτι.

Απαντώντας για τις παραστάσεις Ρώμα – για τις οποίες η ομοσπονδία κατέβαλε 8.500 δολάρια για τις βίζες των καλλιτεχνών – ο ταμίας Απόστολος Σκοτίδας είπε:

”Ως ταμίας αναλαμβάνω την ευθύνη, γιατί αν και είχαμε ανακοινώσει ότι αυτή η εκδήλωση δεν θα στοιχίσει τίποτα στην Ομοσπονδία, εντούτοις μετά τα έξοδα των δικηγόρων που εξασφάλισαν τις βίζες εργασίας των ηθοποιών και την αμοιβή του χώρου που πραγματοποιήθηκε η θεατρική παράσταση, η εκδήλωση κόστισε 3.500 δολάρια στην Ομοσπονδία”.

Είπε πως η εκδήλωση στο Κάρνεγκι Χολ εγκρίθηκε από το διοικητικό συμβούλιο, αλλά δεν θυμάται αν εγκρίθηκε από τη γενική συνέλευση.

Τέλος ανέφερε ότι το κέρδος που θα αφήσει η φετινή παρέλαση ανέρχεται περίπου στις 160.000 δολάρια.

Πηγή