Το ΔΝΤ εξετάζει την δημιουργία νέου τρόπου δανεισμού για τις υπερχρεωμένες χώρες και την κατάργηση της εξαίρεσης στους κανόνες δανεισμού, η οποία επέτρεψε στην Ελλάδα να προβεί σε δανεισμό το 2010 χωρίς νωρίτερα να έχει αναδιαρθρώσει το χρέος της.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η εξαίρεση δημιουργήθηκε στην αρχή της Ευρωπαϊκή κρίσης χρέους για να αποτρέψει την μετάδοση της και να επιτρέψει σε κάποιες χώρες να έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση ακόμα και αν δανειστές τους δεν ήταν σίγουροι ότι το χρέος τους ήταν βιώσιμο.

Σύμφωνα με έκθεση του ΔΝΤ, «έχει γίνει σαφές ότι η συστημική εξαίρεση που καθιερώθηκε το 2010, δεν παρέχει μια συνεκτική και μακροπρόθεσμη λύση στο πρόβλημα».

Κατά το Ταμείο, «οι προτεινόμενες αλλαγές θα βοηθήσουν το κάθε μέλος να βελτιώσει την ικανότητα της εξυπηρέτησης του χρέους του, χωρίς απαραίτητα να πρέπει να προβεί σε σημαντική μείωση του χρέους».

Το ΔΝΤ δήλωσε ότι προσπαθεί να αντλήσει μαθήματα από τις διασώσεις στην Ευρώπη και κυρίως από αυτή της Ελλάδας, όπου το 2012 συνέβη η μεγαλύτερη αναδιάρθρωση κρατικού χρέους στην ιστορία. 

Πηγή:www.capital.gr