Μια ντροπιαστική πρόταση για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους….εξετάζεται και αυτό θα ονομαστεί…λύση….

Η ντροπιαστική, εξευτελιστική και απαράδεκτη πρόταση….της τμηματικής λύσης για την βιωσιμότητα του χρέους, συνδεδεμένη με όρους απόδοσης και επίτευξης των στόχων κατά τα πρότυπα των χωρών της Κεντρικής Αφρικής και άλλων 39 υποχρεωμένων φτωχών χωρών….εξετάζεται για την Ελλάδα και την βιωσιμότητα του χρέους.
Δηλαδή ένα μοντέλο με βάση το οποίο θα τίθενται προαπαιτούμενα και αν η Ελλάδα τα πληρεί θα αποφασίζεται μείωση των επιτοκίων και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής.
Πρόκειται για ένα μοντέλο – λύση τύπου HIPC Heavily Indebted Poor Countries  δηλαδή υπερχρεωμένες φτωχές χώρες, όπου  εφαρμόστηκε σε 39 χώρες από το ΔΝΤ.
Η υπερχρεωμένες χώρες HIPC έτυχαν ελάφρυνσης τους χρέους που είχαν έναντι του ΔΝΤ αλλά για να μειωθεί το χρέος τους έπρεπε να επιτυγχάνουν οι χώρες αυτές κάποιες οικονομικούς στόχους.
Από τις 39 χώρες διεθνώς οι 33 βρίσκονται στην Κεντρική Αφρική είναι χώρες όπως η Γκάμπια, Γκάνα, Ρουάντα, Νίγηρας, Σενεγάλη, Μαυριτανία, Αιθιοπία, Τανζανία αλλά και χώρες εκτός Αφρικής όπως Αφγανιστάν, Βολιβία κ.α.
Οι χώρες αυτές είχαν χρέος που έφθανε το 280% του ΑΕΠ ή 200-250% του λόγου χρέους προς εξαγωγές.
Το ΔΝΤ είχε εκτιμήσει ότι το κόστος ελάφρυνσης του χρέους των χωρών αυτών είναι 70-75 δισεκ. δολάρια.
Μια τέτοια λύση HIPC εξετάζεται και για την Ελλάδα όσον αφορά την διαχείριση του χρέους.
Δεν θα υπάρξει μια συνολική και δομική λύση για το ελληνικό χρέος των 321 δισεκ. αλλά μια λύση που θα εξαρτάται από την πρόοδο της οικονομίας της Ελλάδος.
Η Ευρώπη αντί να αντιμετωπίσει την Ελλάδα ως ευρωπαϊκή χώρα, την αντιμετωπίζει ως κεντροαφρικανική χώρα ως μια υπερχρεωμένη φτωχή χώρα, όπως η Γκάνα, Αιθιοπία, Μοζαμβίκη, Σιέρα Λεόνε ή Τόγκο ή Σομαλία.
Η πρόταση αυτή όχι μόνο δεν καθιστά βιώσιμο το χρέος αλλά θα θέσει για ομηρία την Ελλάδα για 10ετίες.
Η λύση τύπου HIPC είναι επικίνδυνη και εξευτελιστική για την Ελλάδα.

www.bankingnews.gr