“Σύνεση και ενότητα”, ευχήθηκε ο Ιερώνυμος.


Ο κ. Ιερώνυμος, που είχε και μια σύντομη συνομιλία στα υπουργικά έδρανα με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρας, ευχήθηκε «σύνεση και ενότητα». Αρκετοί βουλευτές έδωσαν πολιτικό όρκο, που ανέγνωσε ο απερχόμενος αντιπρόεδρος Γιάννης Τραγάκης.

Ο Αλέξης Τσίπρας, πριν την ορκωμοσία, κατέβηκε από το έδρανο του και αντήλαξε χειραψία με τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα.

Αύριο Παρασκευή θα εκλεγεί πρόεδρος της Βουλής η Ζωή Κωνσταντοπούλου, μετά από πρόταση της κυβέρνηση, πρόταση την οποία θα ψηφίσει και το ΠΑΣΟΚ.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ προτείνεται ως πρώτος αντιπρόεδρος του σώματος ο Αλέξης Μητρόπουλος, ενώ ο αντιπρόεδρος που προτείνει η Νέα Δημοκρατία είναι ο Νικήτας Κακλαμάνης.

Για πρώτη φορά στην Ολομέλεια υπήρξε και πολιτικός όρκος. Αμέσως μετά τον καθιερωμένο αγιασμό ορκίστηκαν οι βουλευτές που επέλεξαν τον θρησκευτικό όρκο: Στο Ευαγγέλιο οι Έλληνες ορθόδοξοι χριστιανοί και στο Κοράνι οι τρεις Έλληνες μουσουλμάνοι, ενώ στη συνέχεια δόθηκε ο πολιτικός όρκος για όσους βουλευτές τον επέλεξαν.

Λίγο μετά τις 10.30 το πρωί έφτασαν στη Βουλή, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, και οι προφυλακισμένοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, με επικεφαλής τον Νίκο Μιχαλολιάκο.

Η μερίδα του λέοντος στην Ολομέλεια θα ανήκει πλέον στην πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, με τη «γαλάζια» Κοινοβουλευτική Ομάδα να περιορίζεται στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ -ως γνωστόν- από το νέο κοινοβουλευτικό τοπίο θα απουσιάζει η ΔΗΜΑΡ, ενώ την… πρώτη του θα κάνει σήμερα το Ποτάμι του Στ. Θεοδωράκη. 

Πηγή: www.skai.gr, www.ethnos.gr