Παραμένουν αισιόδοξες για τη χώρα και αναμένουν επιστροφή των καταθέσεων το δεύτερο εξάμηνο του έτους οι Τράπεζες Πειραιώς και Alpha, που χθες ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα χρήσης 2014.

Το έτος έκλεισε με λειτουργικά κέρδη, βελτιωμένους δείκτες αλλά και ζημίες, καθώς πήραν μεγαλύτερες προβλέψεις για τα «κόκκινα» δάνεια. Συγκεκριμένα, τα επαναλαμβανόμενα προ φόρων και προβλέψεων κέρδη (εξαιρουμένων των χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων) της Πειραιώς διαμορφώθηκαν σε 280 εκατ. ευρώ το δ’ τρίμηνο του 2014, αυξημένα κατά 2% έναντι του προηγούμενου τριμήνου (και σε 1,044 δισ. ευρώ σε επίπεδο έτους).

Οι προβλέψεις
Οι προβλέψεις δανείων το τελευταίο τρίμηνο ανήλθαν σε 519 εκατ. ευρώ, με τον δείκτη συσσωρευμένων προβλέψεων προς δάνεια να διαμορφώνεται στο υψηλό επίπεδο του 22,3% (χωρίς το δάνειο ΟΠΕΚΕΠΕ). Για το 2014 το συνολικό ύψος προβλέψεων δανείων ανήλθε σε 3,7 δισ. ευρώ. Συνέπεια των υψηλών προβλέψεων και των εξόδων αναδιάρθρωσης ήταν ζημία 332 εκατ. ευρώ (αρνητικό αποτέλεσμα 1,972 δισ. ευρώ στο σύνολο του έτους).

Τα ίδια κεφάλαια του Ομίλου Πειραιώς ανέρχονται σε 7,3 δισ. ευρώ και ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (Common Equity Tier 1) στο 12,4%. Αυξημένα κατά 49% σε ετήσια βάση ήταν τα λειτουργικά κέρδη της Alpha Bank, που διαμορφώθηκαν στο 1,05 δισ. ευρώ. Οι ζημίες μετά φόρων το 2014 διαμορφώθηκαν σε 329,7 εκατ. ευρώ, ενώ σημειώθηκε αύξηση 16,2% στα καθαρά έσοδα από τόκους.

Η τράπεζα «θωρακίστηκε» με προβλέψεις 772 εκατ. ευρώ για την κάλυψη επισφαλών απαιτήσεων το 4ο τρίμηνο. Ακόμα τα στελέχη της Alpha Bank ενημερώνοντας τους διεθνείς αναλυτές -σε τηλεδιάσκεψη- ανέφεραν ότι αναμένουν επιστροφή των καταθέσεων μέσα στο 2ο εξάμηνο του έτους, ενώ εκτιμούν ότι στο τέλος του 2015 θα κορυφωθούν τα ποσοστά των προβληματικών δανείων.

Πηγή: Το Έθνος