Σε CCC+ από B-

Σε υποβάθμιση της αξιολόγησης της μακροπρόθεσμης και βραχυπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε CCC+ από B- προηγουμένως, προέβη την Τετάρτη η S&P, θέτοντας παράλληλα αρνητικό το outlook. 

Όπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ο οίκος, η υποβάθμιση αντανακλά το γεγονός ότι η φερεγγυότητα της Ελλάδας εξαρτάται όλο και περισσότερο από τις ευνοϊκές επιχειρηματικές, χρηματοπιστωτικές και οικονομικές συνθήκες. Οι εν λόγω συνθήκες έχουν, σύμφωνα πάντα με την S&P, επιδεινωθεί λόγω της αβεβαιότητας που απορρέει από τις παρατεταμένες διαπραγματεύσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης – που μετρά σχεδόν τρεις μήνες στην εξουσία – με τους πιστωτές της. 

Οι προοπτικές για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας φέτος είναι εξαιρετικά αβέβαιες, παρατηρεί ο διεθνής οίκος για να προσθέσει πως: Εκτιμούμε πως η οικονομία της χώρας έχει συρρικνωθεί κατά 1% περίπου κατά το προηγούμενο εξάμηνο παρά την αποδυνάμωση του ευρώ και την πτώση της τιμής του πετρελαίου. 

Εκτιμά δε πως οι οικονομικές προοπτικές μπορεί να επιδεινωθούν περαιτέρω αν η Ελλάδα δεν πετύχει συμφωνία με τους εταίρους της το συντομότερο δυνατό.

Η αδύναμη οικονομική δραστηριότητα και η αύξηση των καθυστερήσεων στην αποπληρωμή φόρων προς την κεντρική κυβέρνηση υποδεικνύει πως το σχετικά μετριοπαθές περυσινό πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να επιστρέψει σε έλλειμμα το 2015, αν δεν υπάρχει αλλαγή πολιτικής, προειδοποιεί ο οίκος. Από τα τέλη Νοεμβρίου του 2014 οι ελληνικές τράπεζες έχουν απολέσει το 14% της καταθετικής τους βάσης, καθώς συνεχίστηκαν οι αναλήψεις και οι εκροές καταθέσεων. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν χρηματοδοτήσει το κενό των εκροών από τον ELA. Ωστόσο η πρόσβαση στην χρηματοδότηση του ELA τελεί υπό εβδομαδιαία αναθεώρηση, σημειώνει η S&P.

Η ελληνική πιστοληπτική ικανότητα αντιμετωπίζει αρκετές βραχυπρόθεσμες προκλήσεις, σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης. Αυτή την εβδομάδα περίπου 2,4 δις. ευρώ σε γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου ωριμάζουν, με σχεδόν το ένα τρίτο να είναι στην κατοχή μη κατοίκων. Η S&P εκτιμά ότι οι περισσότεροι μη κάτοικοι δεν θα κάνουν roll over των τίτλων που κατέχουν, επίσης ο οίκος αξιολόγησης αναμένει ότι η κυβέρνηση θα επιστρατεύσει τα ταμειακά αποθέματα των κρατικών εταιρειών και δήμων για να διατηρήσει το υφιστάμενο ύψος των έντοκων γραμματίων της τάξης των 15 δισ. ευρώ. Μπορεί ακόμη να ασκήσει πίεση για αυξήσουν οι ασφαλιστικές εταιρείες και τα αμοιβαία κεφάλαια των εμπορικών τραπεζών την κατοχή τους σε έντοκα γραμμάτια. Εάν αυτή η υπόθεση δεν ισχύσει, συνεχίζει η S&P, η κυβέρνηση θα μπορούσε να αποτύχει να καλύψει τις δανειακές της ανάγκες, οδηγώντας σε μία αθέτηση πληρωμής δημόσιου χρέους, συμπεριλαμβανομένων των έντοκων γραμματίων. 

Ο οίκος αξιολόγησης αναμένει επίσης ότι η κυβέρνηση θα καταφέρει να συνεχίσει να καταβάλει μισθούς και συντάξεις σε μετρητά (και όχι σε μη διαπραγματεύσιμες IOUs) παρά την εξασθένηση των φορολογικών εσόδων.
 
Όπως επισημαίνει η Standard & Poor’s, το πιο πιεστικό εμπόδιο της ελληνικής κυβέρνησης επικεντρώνεται στις διαπραγματεύσεις της με τους επίσημους πιστωτές της, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Κατά την άποψη του οίκου αξιολόγησης, εάν το αδιέξοδο ανάμεσα στην Ελλάδα και την τους επίσημους δανειστές της δεν επιλυθεί πριν τα μέσα του Μαϊου, τότε μπορεί να μην υπάρχει αρκετός χρόνος για το ελληνικό κοινοβούλιο να νομοθετήσει οποιεσδήποτε συνθήκες θα συνδέονται με ένα αναθεωρημένο πρόγραμμα δανεισμού.

Ούτε το Συμβούλιο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων της ομάδας των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης θα έχει χρόνο να υπογράψει την εκταμίευση της δόσης που υπολείπεται από δάνειο 7,2 δις. ευρώ στην Ελλάδα υπό το τρέχον πρόγραμμα ή να καθιερώσει ένα διάδοχο χρηματοδοτικό μηχανισμό (facility).

πηγή

S&P: Υποβάθμισε σε CCC+ από Β- την Ελλάδα

 

Πηγή:www.capital.gr