Tη λύση του «παράλληλου νομίσματος» που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να πληρώσει τους δημοσίους υπαλλήλους εάν ξεμείνει από ευρώ προτείνει ο Υβ Μερς της ΕΚΤ.

Tη λύση του «παράλληλου νομίσματος» που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να πληρώσει τους δημοσίους υπαλλήλους της εάν ξεμείνει από ευρώ προτείνει ο Υβ Μερς μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ και διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Λουξεμβούργου.

Επισημαίνοντας πως η χώρα βρίσκεται σε «απελπιστική κατάσταση», ο Υβ Μερς, διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Λουξεμβούργου δήλωσε σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα La Vanguardia ότι η Ελλάδα μπορεί σύντομα να χρειαστεί να χρησιμοποιήσει «εργαλεία έκτακτης ανάγκης» για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

«Έχουν γίνει προτάσεις για ενδιάμεσες λύσεις, όπως η έκδοση ενός παράλληλου νομίσματος, των λεγόμενων IOUs. Όλα αυτά τα μέτρα περιλαμβάνονται στα εργαλεία έκτακτης ανάγκης που κάθε κυβέρνηση μπορεί να εξετάσει αν δεν έχει άλλες επιλογές. Όμως αυτά τα εργαλεία έχουν υψηλό κόστος», επισήμανε ο Merch. Σύμφωνα με την Telegraph, η ΕΚΤ έχει ήδη αναλύσει πώς θα μπορούσε ένα τέτοιο σενάριο να λειτουργήσει. Τον περασμένο Απρίλιο, αξιωματούχοι της δήλωναν στο Reuters ότι ένα εικονικό δεύτερο νόμισμα ίσως να μην είναι αρκετό για να κρατήσει την Ελλάδα στο μπλοκ των 19 κρατών της Ευρωζώνης. Βάσει της ανάλυσης, το 30% των Ελλήνων θα κατέληγε να λαμβάνει αυτά τα IOUs αντί για μετρητά, κάτι που ασκούσε περαιτέρω πίεση στις τράπεζες της χώρας, καθώς οι εργαζόμενοι θα αναγκάζονταν να κάνουν συνεχώς αναλήψεις από τις οικονομίες τους.

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, αρκετά δισεκατομμύρια έχουν ήδη διαρρεύσει από τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες παραμένουν εν ζωή χάρη στον ELA που λαμβάνουν από την Κεντρική Τράπεζα.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στην ισπανική εφημερίδα, ο Merch άσκησε σφοδρή κριτική για την Ελλάδα, την οποία  χαρακτήρισε το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης. Είπε συγκεκριμένα: «Σπάνια έχω δει την Ευρώπη να αποδέχεται τόσο ομόφωνα την ανάγκη να τηρηθούν οι κανόνες, εκτός από μία χώρα». Επισήμανε μάλιστα ότι η έξοδος της μεσογειακής χώρας από την Ευρωζώνη μπορεί να είναι σχετικά ανώδυνη για τα άλλα κράτη-μέλη.

  Τι γράφει ο Γερμανικός Τύπος

Στις δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  αλλά και του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη αναφέρεται ο γερμανικός Τύπος. «Μέτρια είναι η πρόοδος με την Ελλάδα», τιτλοφορείται το άρθρο της εφημερίδας Die Welt, στην οποία επισημαίνεται ότι ο Γιούνκερ δεν είναι ικανοποιημένος από τις διαπραγματεύσεις με την Αθήνα.

«Είμαστε στη διαδικασία κατά την οποία ξεκαθαρίζουμε στους Έλληνες συναδέλφους μας τι πρέπει να κάνουν», δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν. «Οι διαπραγματεύσεις αυτές σημειώνουν προόδους, όμως οι πρόοδοι είναι μέτριες», πρόσθεσε.

Στην εφημερίδα Die Zeit υπογραμμίζεται ότι ο Γιούνκερ δεν θέλει καν να συζητά το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη από φόβο μήπως προκληθούν αναταράξεις στις αγορές.

Στο ίδιο άρθρο η εφημερίδα αναφέρεται και στις δηλώσεις του μέλους του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Ιβ Μερς, σύμφωνα με τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει μόνη της να αποφασίσει αν σε μια έκτακτη περίσταση θα αποφασίσει να λάβει ακραία μέτρα, όπως ο περιορισμός στην κίνηση κεφαλαίων.

Η εφημερίδα Handelsblatt επέλεξε να προτάξει αυτό το θέμα στο άρθρο της με τίτλο: «Ο διευθυντής της ΕΚΤ συμβουλεύει τους Έλληνες να λάβουν εξαιρετικά μέτρα», σημειώνοντας ότι ο Μερς συνέστησε στην ελληνική κυβέρνηση να κοιτάξει «στο κουτί με τα μη παραδοσιακά εργαλεία, όταν εξαντληθούν οι επιλογές της».

Εξάλλου το μέλος της ΕΚΤ ξεκαθάρισε ότι στο παρελθόν έχουν υπάρξει χρεοκοπίες και σε άλλες νομισματικές ενώσεις χωρίς πολιτικές συνέπειες.

Παρόλα αυτά ο Μερς υπογράμμισε ότι εξακολουθεί να θεωρεί πιθανή την εξεύρεση λύσης στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της.

Σε άλλο άρθρο της η Handlesblatt επισημαίνει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τις γερμανικές τράπεζες σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, σύμφωνα με τον Αντρέας Ντόμπρετ μέλος του διοικητικού συμβουλίου της γερμανικής ομοσπονδιακής τράπεζας.

Οι γερμανικές τράπεζες είναι τώρα πιο καλά προετοιμασμένες για ένα Grexit σε σχέση με πέντε χρόνια πριν, εκτίμησε ο Ντόμπρετ, ενώ πρόσθεσε ότι οι κίνδυνοι μετάδοσης της κρίσης είναι πολύ πιο περιορισμένοι.

Η Suddeutsche Zeitung επιλέγει να αναφερθεί στις χθεσινές δηλώσεις του κ. Βαρουφάκη στο άρθρο της με τίτλο «Ο Βαρουφάκης υπόσχεται μεταρρυθμίσεις», στο οποίο προσθέτει ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών εκτιμά ότι μπορεί να επιτευχθεί σύντομα μια συμφωνία με τους πιστωτές.

Από την πλευρά του το Spiegel παρουσιάζει τις προτάσεις του κ. Βαρουφάκη για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση και κυρίως τη δημιουργία μιας ελληνικής αναπτυξιακής τράπεζας.

πηγή