Για τα 70 χρόνια από την απελευθέρωση από τους ναζί

Η τεράστια στρατιωτική παρέλαση για την 70ή επέτειο της νίκης του Κόκκινου Στρατού επί της χιτλερικής Γερμανίας άρχισε σήμερα το πρωί στην Κόκκινη Πλατεία παρουσία είκοσι ξένων ηγετών και στην ομιλία του ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ευχαρίστησε τη Γαλλία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ για τη συμβολή τους στη νίκη επί των ναζί.

Παρά το γεγονός ότι οι Δυτικοί ηγέτες, που κατηγορούν τη Ρωσία ότι υποστηρίζει τους αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία, αρνήθηκαν να παραστούν στους εορτασμούς για την 70ή επέτειο της νίκης του Κόκκινου Στρατού επί της ναζιστικής Γερμανίας, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξήρε «τη συνεισφορά» των Συμμάχων, κατά τη διάρκεια της ομιλίας που εκφώνησε από την Κόκκινη Πλατεία στη Μόσχα.

«Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ο Κόκκινος Στρατός ήταν αυτός ο οποίος, έπειτα από μια καταστροφική επίθεση εναντίον του Βερολίνου, έβαλε την τελεία στον πόλεμο εναντίον της χιτλερικής Γερμανίας», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος κατά την ομιλία του ενώπιον των περίπου 16.000 Ρώσων στρατιωτών που είχαν συγκεντρωθεί στην Κόκκινη Πλατεία, πριν την έναρξη της στρατιωτικής παρέλασης.

Ενώπιον πολλών εκατοντάδων χιλιάδων θεατών, οι Ρώσοι στρατιωτικοί παρουσίασαν ένα αντίγραφο της σοβιετικής σημαίας που υψώθηκε τον Μάιο του 1945 στο Βερολίνο και στη συνέχεια ο Ρώσος υπουργός ‘Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού επιθεώρησε τους περισσότερους από 16.000 στρατιώτες που συμμετέχουν στην παρέλαση. Ο υπουργός έφθασε στην Κόκκινη Πλατεία επιβαίνοντας σε ένα ανοιχτό Zil της σοβιετικής εποχής. 

Μεγαλειώδης παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία προς τιμήν των 70