Η μάχη για την επιστροφή της Ευρωζώνης σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης δεν έχει ακόμη κερδηθεί και για να συμβεί αυτό απαραίτητη προϋπόθεση είναι η πλήρης εφαρμογή του προγράμματος εκτύπωσης χρήματος του 1,1 τρισ. ευρώ έως τον Σεπτέμβριο του 2016. 

Επίσης, οι σχεδιασμοί της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη νομισματική πολιτική δεν λαμβάνουν υπόψη τους τις πρόσφατες βίαιες διακυμάνσεις στην αγορά ομολόγων και οι επενδυτές θα πρέπει να ξέρουν ότι η μεταβλητότητα… ήρθε για να μείνει.

Αυτά ήταν τα δύο βασικά μηνύματα που έστειλε χθες ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι κατά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά τη σύνοδο του Δ.Σ. της Τράπεζας. Η προειδοποίησή του για τα ομόλογα έσκασε σαν «βόμβα» στην αγορά, αφού αναζωπύρωσε τις πιέσεις που είχαν εκδηλωθεί με ένταση από την Τρίτη, μετά τη δημοσίευση των καλύτερων του αναμενόμενου στοιχείων για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη.

Άλμα αποδόσεων 
Στο «μάτι του κυκλώνα» βρέθηκαν τα γερμανικά Bunds, των οποίων η ελκυστικότητα ως ασφαλούς καταφυγίου περιορίστηκε και από τις ελπίδες για άρση του αδιεξόδου στο «ελληνικό ζήτημα».

Ως αποτέλεσμα, η απόδοση του 10ετούς Bund άγγιξε χθες το 0,90% (από 0,05% που είχε βρεθεί στα τέλη Απριλίου), έχοντας αυξηθεί κατά 32 μονάδες βάσης σε δύο συνεδριάσεις, στο μεγαλύτερο άλμα από το 1998, σύμφωνα με στοιχεία της Citibank.

Η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων στην Ευρωζώνη πηγαίνει «χέρι – χέρι» με την ενίσχυση του ευρώ: Το ενιαίο νόμισμα που στο κλείσιμο της Δευτέρας βρισκόταν στο 1,0925 δολάριο, χθες άγγιξε το 1,13 δολ./ευρώ, «γράφοντας» ενδοσυνεδριακό υψηλό στο 1,1284 δολ./ευρώ. Κατέγραψε δηλαδή κέρδη άνω του 3% έναντι του δολαρίου, στο μεγαλύτερο διήμερο άλμα από τον Μάρτιο του 2009.

Παρότι το ράλι του ευρώ και των αποδόσεων των ομολόγων συνήθως προκαλεί νευρικότητα στα χρηματιστήρια, οι βασικοί δείκτες στην Ευρωζώνη έμειναν χθες… στο ύψος τους και έκλεισαν με κέρδη (Φρανκφούρτη +0,8%, Παρίσι +0,59%, Μιλάνο +0,14%), αφενός λόγω των προσδοκιών για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας – πιστωτών, αφετέρου (και κυρίως) επειδή ο τόνος των δηλώσεων του κ. Ντράγκι «έδειξε» ότι η Φρανκφούρτη είναι πεπεισμένη ότι θα επιτύχει τον στόχο της να τονώσει την οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη και να επαναφέρει τον πληθωρισμό στα επιθυμητά επίπεδα.

Θετικά στοιχεία 
Οι οικονομολόγοι της ΕΚΤ αναθεώρησαν ανοδικά την εκτίμηση για τον μέσο πληθωρισμό φέτος στο 0,3% (από 0% προηγουμένως), εμμένοντας στις προβλέψεις για βαθμιαία άνοδό του στο 1,5% το 2016 και στο 1,8% το 2017, υπό την προϋπόθεση της πλήρους υλοποίησης του προγράμματος εκτύπωσης χρήματος.

Ο κ. Ντράγκι τόνισε μάλιστα ότι η Φρανκφούρτη δεν θα «σβήσει τα πιεστήρια» προτού βεβαιωθεί ότι η επιστροφή του πληθωρισμού στα συμβατά με τη σταθερότητα των τιμών επίπεδα (κοντά, αλλά κάτω από το 2%) είναι διατηρήσιμη και όχι συγκυριακό φαινόμενο.

Αμετάβλητες παρέμειναν οι προβλέψεις για αύξηση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 1,5% φέτος και 1,9% το 2016, αν και η εκτίμηση για το 2017 αναθεωρήθηκε πτωτικά στο 2% από 2,1% προηγουμένως. Ο Ντράγκι παρατήρησε ότι παρότι οι ρυθμοί ανάπτυξης συνάδουν με τις προβλέψεις, εντούτοις η ΕΚΤ είχε προεξοφλήσει υψηλότερες επιδόσεις, κάνοντας λόγο για «συγκρατημένη επιβράδυνση» της αναπτυξιακής δυναμικής της Ευρωζώνης, την οποία απέδωσε σε εξωτερικούς παράγοντες.

Η επιφυλακτικότητά του δεν πέρασε απαρατήρητη από τους αναλυτές πολλώ δε μάλλον επειδή τα σχόλιά του συνέπεσαν με μια νέα σειρά μακροοικονομικών στοιχείων που θα δικαιολογούσαν ίσως μια πιο αισιόδοξη ανάγνωση: Η ανεργία στην Ευρωζώνη υποχώρησε τον Απρίλιο στο 11,1% από 11,2% τον Μάρτιο, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2012, με τις ουρές των ανέργων να μειώνονται κατά 130.000 άτομα σε μηνιαία βάση.

Την ίδια στιγμή, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν την ίδια περίοδο κατά 0,7% σε μηνιαία βάση (μεγαλύτερη άνοδος από τον Ιανουάριο του 2014) και κατά 2,2% σε ετήσια, τροφοδοτώντας ελπίδες ότι η εγχώρια ζήτηση θα παραμείνει η κινητήριος δύναμη της ανάκαμψης.

Τέλος, τα οριστικά στοιχεία για τον δείκτη PMI που καταγράφει τη δραστηριότητα στους κλάδους μεταποίησης και υπηρεσιών της Ευρωζώνης αποτύπωσαν μεν μια μικρή επιβράδυνση τον Μάιο (ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 53,6 μονάδες από 53,9 τον Απρίλιο), η οποία ωστόσο επισκιάστηκε από την άνοδο του επιμέρους δείκτη απασχόλησης καθώς και τη βελτίωση των στοιχείων του «μεγάλου ασθενή» της Ευρωζώνης, της Γαλλίας…

Πηγή: Ημερησία