Σύμφωνα με ανάλυση της Eurobank είναι αναγκαία η αύξηση του μεριδίου των επενδύσεων, η ενίσχυση της εξωστρέφειας και η βελτίωση του οικονομικού κλίματος ώστε να αποτραπεί η είσοδος της ελληνικής οικονομίας σε ένα μονοπάτι στασιμότητας.

Σύμφωνα με την έρευνα ο ετήσιος ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης διαμορφώθηκε στο 0,23% το 1ο τρίμηνο 2015. Σε όρους τριμηνιαίας μεταβολής το πραγματικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε για 2ο συνεχές τρίμηνο (-0,16% και -0,41% το 4ο τρίμηνο 2014). Η αύξηση των επενδύσεων, της παραγωγικότητας και της εξωστρέφειας αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για να αποφευχθεί μια πορεία επιβράδυνσης για την ελληνική οικονομία.

Ταυτόχρονα σε χαμηλό 17 μηνών βρέθηκε ο δείκτης οικονομικού κλίματος το Μάιο 2015 (91,4 μονάδες δείκτη). Η μεγαλύτερη μηνιαία πτώση καταγράφηκε στο δείκτη εμπιστοσύνης των υπηρεσιών και ακολούθησε αυτός των καταναλωτών (-5,7 και -3,1 μονάδες δείκτη αντίστοιχα).

Όμως αμετάβλητο παρέμεινε το ποσοστό ανεργίας το Μάρτιο 2015 (25,61% από 25,59% το Φεβρουάριο). Σε ετήσια βάση η απασχόληση αυξήθηκε κατά 14,06 χιλ άτομα, η ανεργία μειώθηκε κατά -79,39 χιλ άτομα και ως εκ τούτου το εργατικό δυναμικό μειώθηκε κατά -65,34 χιλ άτομα. Τους τελευταίους 4 μήνες (με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, δηλαδή Δεκέμβριος-Μάρτιος) η πτωτική πορεία του ποσοστού ανεργίας εμφανίζει σημάδια επιβράδυνσης και το γεγονός αυτό κρίνεται ως ανησυχητικό για την πορεία της αγοράς εργασίας.

Την ίδια ώρα ο κύριος εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της Markit για τη μεταποίηση (Purchasing Managers’ Index – PMI) στην Ελλάδα έκλεισε στις 48,0 μονάδες το Μάιο, υποδεικνύοντας συρρίκνωση του τομέα παραγωγής αγαθών για ένατο συνεχή μήνα.

Παράλληλα το υπόλοιπο του συνόλου των καταθέσεων και ρέπος των κατοίκων εσωτερικού μειώθηκε σε μηνιαία βάση κατά -6,29 δις ευρώ τον Απρίλιο 2015. Το 55,46% της προαναφερθείσας μείωσης προέρχεται από τα νοικοκυριά, το 22,48% από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και το 22,06% από τη γενική κυβέρνηση.

Το υπόλοιπο του συνόλου της χρηματοδότησης των κατοίκων εσωτερικού διαμορφώθηκε στα 234,47 δις ευρώ τον Απρίλιο 2015, μειωμένο κατά -1,45 δις ευρώ σε σχέση με το Μάρτιο και κατά -2,41 δις ευρώ σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Στις κατηγορίες της γενικής κυβέρνησης και των ιδιωτικών επιχειρήσεων εμφανίζονται σημάδια σταθεροποίησης, ενώ στην κατηγορία των νοικοκυριών εξακολουθεί να υπάρχει πτωτική τάση.

Πηγή: Business News