Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το σκληρό πόκερ μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών, με τις διαπραγματεύσεις να βρίσκονται σε οριακά κρίσιμο σημείο. Το κλίμα στις Βρυξέλλες έχει βαρύνει επικίνδυνα, ενώ μέχρι αργά χθες το βράδυ υπήρχε ανταλλαγή νέων στοιχείων, ώστε να γεφυρωθεί η απόσταση των περίπου 700 εκατ. ευρώ που χωρίζει τις δύο πλευρές.

Η σημερινή τριμερής συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ – Ολάντ, που οριστικοποιήθηκε αργά χθες το βράδυ απ΄ όλες τις πλευρές, θεωρείται καθοριστική, καθώς αναμένεται να «σφραγίσει» το εισιτήριο για το Eurogroup της 18ης Ιουνίου, που είναι η τελευταία ευκαιρία για συμφωνία με τους δανειστές.

Η Αθήνα έστειλε χθες δυο συμπληρωματικά κείμενα στις Βρυξέλλες, ένα που αφορά στο δημοσιονομικό και ένα ακόμα που καλύπτει το θέμα του χρέους και της εξυπηρέτησης των δημοσιονομικών αναγκών. Η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης έχει έρθει πιο κοντά στο σχέδιο των δανειστών, καθώς προβλέπει υψηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα τόσο για το 2015, όσο και για τα επόμενα δύο έτη και ελαφρώς υψηλότερους δύο από τους τρεις συντελεστές ΦΠΑ που είχε προτείνει αρχικά, με στόχο την είσπραξη περίπου 1- 1,35 δισ. ευρώ ετησίως.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών οι γραπτές προτάσεις της πλευράς των δανειστών αναμένονται σήμερα πριν από τις συναντήσεις του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ενώ οι ίδιοι αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στις παράλληλες συζητήσεις που εξελίσσονται όσον αφορά στο θέμα του χρέους. Χαρακτηριστικά τονίζεται ότι «θέλουμε τουλάχιστον δέσμευση για τον χρόνο και τον τρόπο επίλυσης του προβλήματος».

Ωστόσο ο πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ επιμένει ότι δεν θα καταστεί δυνατή μια συμφωνία παρά μόνο εάν οι προτάσεις της Αθήνας είναι «σοβαρές» σημειώνοντας με έμφαση «ακούω πολλή αισιοδοξία από την ελληνική πλευρά. Υποτιμούν την πολυπλοκότητα του τι ζητείται από αυτούς». Σε δημοσίευμά του ο δημοσιογράφος Πίτερ Σπίγκελ των Financial Times μιλά για σοβαρή επιδείνωση του κλίματος στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας-δανειστών, ενώ επικαλείται αξιωματούχους των θεσμών που λένε ότι «η κυβέρνηση κάνει επικίνδυνα λάθος υπολογισμούς και παρατείνει τις συνομιλίες ως την τελευταία στιγμή ελπίζοντας ότι οι πιστωτές θα κάνουν πίσω και θα αποσπάσει μέτρα για ελάφρυνση χρέους και χρηματοδότηση χωρίς επαχθείς όρους».

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, το τελευταίο σχέδιο που κατέθεσε η Αθήνα προβλέπει:

1. Πρωτογενές πλεόνασμα. Από το 0,6% του ΑΕΠ για φέτος και 1,5% του ΑΕΠ για το 2016 που ήταν η αρχική πρόβλεψη, το νέο σχέδιο προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 0,75% του ΑΕΠ το 2015, 1,75% του ΑΕΠ για το 2016 και 2,5% του ΑΕΠ για το 2017. Σε κάθε περίπτωση θα αξιολογηθεί από τους δανειστές της χώρας ο τρόπος που θα προκύψουν τα πρωτογενή πλεονάσματα, δηλαδή τα μέτρα που θα ληφθούν, προκειμένου να επιτευχθούν τα ανωτέρω ποσοστά.

2. Συντελεστές ΦΠΑ. Με την ελληνική πλευρά να υποστηρίζει την εφαρμογή τριών συντελεστών ΦΠΑ, το νέο σχέδιο προβλέπει την καθιέρωση ενός χαμηλού συντελεστή συντελεστή 6,5% (από 6% που ήταν η αρχική πρόταση) στον οποίο θα υπάγονται φάρμακα, θέατρα και εκδόσεις βιβλίων. Ο μεσαίος συντελεστής διαμορφώνεται στα επίπεδα του 12% -13% (από 11% της αρχικής πρότασης) στον οποίο θα υπαχθούν τα βασικά είδη διατροφής και φρέσκα τρόφιμα, οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου και νερού, υπηρεσίες διαμονής σε ξενοδοχεία, εκδόσεις εφημερίδων, περιοδικών και λοιπών εντύπων, εστιατόρια.

Ο υψηλός συντελεστής 23% θα εφαρμοσθεί σε όλα τα υπόλοιπα αγαθά και υπηρεσίες. Στο συντελεστή αυτό θα «μετακομίσουν» τα μεταποιημένα, συσκευασμένα και κονσερβοποιημένα τρόφιμα, οι υπηρεσίες μεταφορών (εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, κόμιστρα ταξί, αεροπορικά εισιτήρια).

Στο σχέδιο της κυβέρνησης δεν υπάρχει πρόβλεψη για διατήρηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου.

Ωστόσο, στελέχη του οικονομικού επιτελείου σημειώνουν πως η διατήρηση των μειωμένων συντελεστών στα νησιά δεν έχει φύγει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ακόμα κι αν βρεθούν τα μέτρα εκείνα που θα μπορούσαν να δώσουν 350 εκατ. ευρώ για την κάλυψη του «κενού», οι πιστωτές δεν φαίνονται διατεθειμένοι να τα δεχθούν. Το σχέδιο της κυβέρνησης αναμένεται να αποφέρει έσοδα έως 1,36 δισ. ευρώ ετησίως, από 950 που προέβλεπε το προηγούμενο σχέδιο.

«Πολλή αισιοδοξία»
Ο πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ επιμένει ότι δεν θα καταστεί δυνατή μια συμφωνία παρά μόνο εάν οι προτάσεις της Αθήνας είναι «σοβαρές» σημειώνοντας με έμφαση «ακούω πολλή αισιοδοξία από την ελληνική πλευρά. Υποτιμούν την πολυπλοκότητα του τι ζητείται από αυτούς».

Διαφορά 700 εκατ.
Μέχρι αργά χθες το βράδυ υπήρχε ανταλλαγή νέων στοιχείων, ώστε να γεφυρωθεί η απόσταση των περίπου 700 εκατ. ευρώ που χωρίζει τις δύο πλευρές.

«Περαιτέρω συνεργασία για τα εργασιακά»
Σε παράταση οδηγούνται οι διαβουλεύσεις της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας για τα εργασιακά.

Παρά το γεγονός ότι 22 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν χθες να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή το νομοσχέδιο για την επαναφορά του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων και του κατώτατου μισθού (που η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προωθήσει μολονότι αποτελεί «αγκάθι» στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές), στις συναντήσεις του υπουργού Π. Σκουρλέτη και του αναπληρωτή υπουργού Δ. Στρατούλη με την ηγεσία του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας αποφασίστηκε η «περαιτέρω συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας για την παροχή τεχνικής υποστήριξης στην εναρμόνιση της νέας εργασιακής νομοθεσίας με τις σχετικές συνθήκες της ΔΟΕ και τις βέλτιστες πρακτικές σε ενωσιακό και διεθνές επίπεδο».

Οπως ανακοινώθηκε, το ΔΓΕ «θα συνδράμει στη δημιουργία συνθηκών ουσιαστικού κοινωνικού διαλόγου, σε ένα πλαίσιο όπου οι διαπραγματευτική ισχύς τόσο των συνδικάτων όσο και των εργοδοτών θα είναι εξισορροπημένη». Θα καταθέσει, ακόμη, προτάσεις για την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας, της εισφοροδιαφυγής, καθώς και για την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων. Την επαναθεμελίωση του εργατικού δικαίου στη χώρα μας, ζήτησε και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος από τον επικεφαλής του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας Γκάι Ράιντερ, ο οποίος δήλωσε ότι «στην Ελλάδα πρέπει να υπάρχει τριμερής διάλογος για όλα τα ζητήματα και ιδιαίτερα για τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις».

Πηγή: Ημερησία – Μ. Βουργανά