Χωρίς συμφωνία δεν μπορούμε να πληρώσουμε το ΔΝΤ δήλωσε ο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών

Χωρίς συμφωνία η Ελλάδα δεν μπορεί να πληρώσει τη δόση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, παραδέχτηκε σε συνέντευξή του στο Reuters o Ευκλείδης Τσακαλώτος. 

«Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε τα χρήματα» ανέφερε χαρακτηριστικά, και συμπλήρωσε ότι η Αθήνα ήδη προσπαθεί να «στραγγίξει» κάθε σταγόνα ρευστότητας για να εξυπηρετήσει το χρέος της. 

«Δεν υπάρχει χρηματοδότηση, δεν έχουμε πρόσβαση στις αγορές, δεν έχουμε πάρει χρήματα από το καλοκαίρι του 2014 και έτσι δεν έχουμε χρήματα για να πληρώσουμε [τη δόση του ΔΝΤ]» εξήγησε ο κ. Τσακαλώτος, και συμπλήρωσε: «Έχουν μετακινηθεί λίγο όσον αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους αλλά στους περισσότερους τομείς, θα ήταν δύσκολο να χωρέσεις μια κόλλα χαρτί Α4 ανάμεσα σε όσα έλεγαν το Φεβρουάριο και όσα λένε τώρα τον Ιούνιο. Οπότε αυτό είναι λίγο παράξενο». 

Για άλλη μια φορά, ο κ. Τσακαλώτος απέκλεισε το ενδεχόμενο περαιτέρω περικοπής των συντάξεων –μια θέση που έχει εκφράσει πολλές φορές και ο Αλέξης Τσίπρας. «Οι μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό δεν είναι κόκκινη γραμμή για εμάς. Μας φαίνεται λοιπόν απόλυτα λογικό να μην είναι στην ατζέντα οι μειώσεις των συντάξεων. Αλλά οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να είναι στην ατζέντα» ανέφερε  ο κ. Τσακαλώτος, που δεν παρέλειψε να τονίσει ότι οι παραχωρήσεις πρέπει να είναι οικονομικά βιώσιμες. 

Και πότε θα υπέγραφε η ελληνική κυβέρνηση μια συμφωνία; «Η Αθήνα θα δεχτεί μια πρόταση μόνο εάν ήταν βιώσιμη και αντιμετώπιζε το ζήτημα του χρέους, της χρηματοδότησης και των επενδύσεων» απάντησε ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας, και συμπλήρωσε: «Αν τα έχετε αυτά, τότε η ελληνική κυβέρνηση θα υπογράψει τη συμφωνία. Αλλά εάν δεν υπάρξει μια τέτοιου είδους συμφωνία, τότε δεν υπάρξει κανένας λόγος να υπογραφεί κάτι, που γνωρίζουμε ότι θα αποτύχει». Κατά τη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης, ο κ. Τσακαλώτος διέψευσε τη φημολογία για Grexit τονίζοντας ότι είναι ένας τρόπος πίεσης από τους Ευρωπαίους εταίρους. 

e-typos.com