Στα 84 δις ευρώ ανέβηκε το όριο 

Στα 84 δισ. ευρώ από 83 δισ. την προηγούμενη εβδομάδα “ανέβασε” το όριο του Έκτακτου Μηχανισμού Παροχής Ρευστότητας (ELA) για το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Στην συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της αποφασίστηκε να δοθεί “στήριξη” ρευστότητας 1,1 δισ. ευρώ, αν και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά είχε ζητήσει μεγαλύτερο ποσό. Το 1,1 δισ. ευρώ ουσιαστικά αντιστοιχεί στις εκροές καταθέσεων που έγιναν Δευτέρα και Τρίτη από τα τραπεζικά γκισέ.

Οι εκροές χθες, ξεπέρασαν τα 800 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα τις πρώτες τρεις ημέρες της εβδομάδας να έχουν φύγει από το σύστημα σχεδόν 2 δισ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, οι τραπεζίτες είναι υπ’ ατμόν, καθώς το «μαξιλάρι» που έχουν από τον Έκτακτο Μηχανισμό Παροχής Ρευστότητας (ΕLA) κινείται στα 2 δισ. ευρώ, ενώ η… δεξαμενή των καταθέσεων έχει υποχωρήσει στα όρια των 130 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ αποφασίστηκε η αύξηση της ρευστότητας μέσω του ELA κατά 2,3 δισ. ευρώ, λόγω αυξημένων εκροών στις καταθέσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη σημερινή συνεδρίαση δεν έγινε συζήτηση για το θέμα των εγγυήσεων που θέτουν οι ελληνικές τράπεζες προκειμένου να χρηματοδοτηθούν από το μηχανισμό.

Σημειώνεται ότι η εισήγηση για την χορηγήση ρευστότητας μέσω του ELA γίνεται με εισήγηση της Τράπεζας της Ελλάδος και η απόρριψη αυτής μπορεί να γίνει μόνο με ειδική πλειοψηφία των 2/3 των μελών που μετέχουν στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ.

e-typos.com

Tη μέση οδό επέλεξε ο M. Draghi