Η ελληνική κυβέρνηση με την απόφασή της να διοργανώσει δημοψηφισμα «αναλαμβάνει μια τεράστια ευθύνη έναντι Ελλήνων πολιτών», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου, Γιόχαν Βαν Όβερτβελντ, αμέσως μετά τη λήξη των εργασιών της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομκικών της Ευρωζώνης.

Ο Βέλγος υπουργός αποδοκιμάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο και το ερώτημα που τίθεται στο δημοψήφισμα, αλλά και την προτροπή της κυβέρνησης να καταψηφίσουν οι πολίτες τη θέση των θεσμών.

Κατ’ αρχήν, όπως είπε, η Ευρωζώνη δεν έχει εγκρίνει  την κοινή θέση των τριών θεσμών, συνεπώς δεν υπάρχει θέση του Eurogroup για να εγκρίνει ή να απορρίψει. Από την άλλη, συνέχισε, «πρόκειται για μια τρελή κατάσταση και ζυγίζω τα λόγια μου, να λέει η κυβέρνηση ότι αν επικρατήσει το “Ναι” θα εφαρμόσει την κοινή θέση των θεσμών, την οποία η ίδια απορρίπτει και παροτρύνει τους πολίτες να την απορρίψουν».

Σύμφωνα με τον κ. Βαν Όβερτβελντ, η Ελλάδα παραμένει μέλος την Ευρωζώνης αλλα χωρίς πρόγραμμα, εννοώντας ότι δεν θα έχει από την 1η Ιουλίου την κάλυψη των δανειστών.

Αναφορικά με τα προληπτικά μέτρα στην Ευρωζώνη για την αντιμετώπιση μιας αναταραχής στις αγορές, είπε ότι στη συνεδρίαση συμφωνήθηκαν ορισμένα πράγματα για τη διατήρηση της κατάστασης υπό έλεγχο.

Πρόσθεσε ότι σε εθνικό επίπεδο έχουν γίνει κάποιες προπαρασκευαστικές εργασίες, ενώ διαβεβαίωσε ότι η έκθεση των βελγικών τραπεζών είναι περιορισμένη και περιμένουμε να δούμε την αντίδραση των αγορών.

Παρακολουθούμε την κατάσταση ημέρα με τη ημέρα κι αν χρειαστεί θα ξανασυνεδριάσουμε, αυτό θα το κρίνει ο πρόεδρος Γερούν Ντέϊσελμπλουμ, κατέληξε ο Βέλγος υπουργός.

Πηγή: Ναυτεμπορική – Ν. Μπέλλος (Βρυξέλλες)