Του Raoul Ruparel, Open Europe

Πρέπει να παραδεχθώ ότι η ταχύτητα των διαπραγματεύσεων και της οργάνωσης ενός τριετούς σχεδίου διάσωσης για την Ελλάδα, αποτέλεσε έκπληξη. Θεωρούσα ότι θα ήταν δύσκολο για αυτούς να αποφύγουν την ανάγκη ενός δεύτερου δανείου-γέφυρα. Ωστόσο, τώρα φαίνεται ότι οδηγούνται σε μια συμφωνία, αν και παραμένουν κάποιες πιθανές παγίδες (όπως πάντα).

Ενώ η συμφωνία μένει ακόμη να οριστικοποιηθεί και να δημοσιευθεί, έχουν γίνει γνωστές ορισμένες από τις βασικές λεπτομέρειες:

Το συνολικό πακέτο διάσωσης ανέρχεται σε 85/86 δισ. ευρώ όπως αναμενόταν
Μια πιο χαλαρή δέσμη στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα από ό,τι αναμενόταν, στο: -0,25% του ΑΕΠ το 2015, +0,5% το 2016, 1,75% το 2017, και 3,5% το 2018.

Οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να λάβουν μέχρι και 10 δισ. ευρώ ακόμη και πριν από την ολοκλήρωση της συνολικής αξιολόγησής τους, εξαιτίας της δεινής κατάστασης των οικονομικών τους. Μαζί με τα 3,2 δισ. ευρώ που θα πληρωθούν στην ΕΚΤ, 7,16 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή του δανείου-γέφυρα και στη συνέχεια πιθανώς μέχρι 5 δισ. ευρώ για την εξόφληση των κρατικών ληξιπρόθεσμων οφειλών, η πρώτη δόση θα μπορούσε να διαμορφωθεί περί τα 25 δισ. ευρώ.

Μια υπόσχεση για την λύση και εκκαθάριση των 95 δισ. ευρώ επισφαλών δανείων στις ελληνικές τράπεζες, αν και δεν υπάρχει σαφής συμφωνία για το πώς θα γίνει αυτό. Φαίνεται ότι οι πιστωτές δεν έχουν πεισθεί πλήρως από την προσέγγιση για την bad bank (πιθανώς διότι θα μπορούσε να αποδειχθεί δαπανηρό, δεδομένου ότι θα απαιτήσει δικά του κεφάλαια κίνησης).

Περιλαμβάνει 35 προαπαιτούμενα, τα οποία πιθανώς θα πρέπει να εγκριθούν από την ελληνική Βουλή την Πέμπτη.

Παραμένει πλήθος ερωτημάτων
Παραμένει ασαφές ακριβώς ποια θα είναι η μορφή του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων και εάν θα δημιουργηθεί εγκαίρως για την αρχή της διάσωσης. Αυτό συνεχίζει να είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο ζήτημα για όλους όσοι εμπλέκονται καθώς και μια τεράστια δέσμευση, δεδομένου του στόχου των 50 δισ. ευρώ. Όπως επισημάνθηκε παραπάνω, τα σχέδια για την αντιμετώπιση των τραπεζών, παραμένουν ακόμη αβέβαια. Αυτό θα αποφασιστεί τελικά από την συνολική αξιολόγηση η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, αλλά μπορεί να χρειαστεί να υπάρξει κάποια δράση πριν από αυτό το σημείο.

Θα συνεχίσουν να παραμείνουν ερωτήματα σχετικά με τις εκτιμήσεις και το εάν η ύφεση μετά από την επίδραση των capital controls θα είναι μεγαλύτερη από το 2,3%. Πιο σημαντικό ωστόσο είναι η επίτευξη ακόμη και ενός πρωτογενούς ελλείμματος ύψους 0,25% φέτος, πιθανώς θα απαιτήσει ακόμη περισσότερη εξοικονόμηση. Από πού θα έλθουν αυτά, δεν έχει ακόμη αποφασιστεί. Οι νέοι στόχοι δεν έχουν τύχει μεγάλης διαπραγμάτευσης όπως κατέστη αναπόφευκτο από την πρόσφατη οικονομική καταστροφή.

Ένα μεγάλο ερώτημα παραμένει σχετικά με το ποια θα είναι η ακριβής συμμετοχή του ΔΝΤ. Θα παράσχει καθόλου χρηματοδότηση ή απλώς θα έχει τον ρόλο παρατηρητή; Οι πολυπλοκότητες αυτού του ζητήματος αναδείχθηκαν χθες, όταν ο Φιλανδός υπουργός Οικονομικών, Alex Stubb υποστήριξε ότι το ΔΝΤ πρέπει να συμμετέχει. Η συμμετοχή τους είναι απλώς πιθανό να γίνει πιο δύσκολη από τη στιγμή που η συμφωνία περιλαμβάνει χαμηλότερους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος (πιθανώς να μειώνει την βιωσιμότητα του χρέους στα μάτια του ΔΝΤ) αλλά δεν φαίνεται να κάνει κάποια περαιτέρω αναφορά στην ελάφρυνση χρέους. Ασφαλώς, η διάσωση μπορεί να εφαρμοστεί μέσω μιας επείγουσας διαδικασίας του ESM, όπου απαιτείται πλειοψηφία 85% αντί ομοφωνίας, αλλά αυτό θα ήταν απίστευτα τοξικό πολιτικά. Είναι επίσης πιθανό ότι η Φινλανδία δεν είναι μόνη της στις ανησυχίες της για το ΔΝΤ. Η Γερμανία ακόμη δεν έχει αποκαλύψει την επίσημη θέση της.

Ενώ η έγκριση του ελληνικού κοινοβουλίου φαίνεται πιθανή, δεν είναι δεδομένη. Επιπλέον, το μέγεθος της έγκρισης έχει σημασία, ιδιαίτερα αναφορικά με το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ και το ενδεχόμενο νέων εκλογών. Εάν δεν υπάρξουν άλλοι “αντάρτες”, είναι πιθανό να καθυστερήσουν οι νέες εκλογές όσο το δυνατό περισσότερο και το κόμμα θα είναι σε θέση να παραμείνει ενωμένο για να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο διάσωσης.

Τι συμβαίνει στη συνέχεια;
Το νέο μνημόνιο, το οποίο θα πρέπει να περιλαμβάνει το πακέτο μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο της συμφωνίας, μαζί με τη νέα ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους, θα πρέπει να υποβληθεί στο ελληνικό κοινοβούλιο και να εγκριθεί σήμερα ή την Πέμπτη. Αυτό θα ανοίξει το δρόμο ώστε να διεξαχθεί συνεδρίαση ή teleconference του Eurogroup την Παρασκευή. Εάν η συμφωνία περάσει αυτά τα εμπόδια, τότε τα εθνικά κοινοβούλια θα κοιτάξουν να εγκρίνουν τη συμφωνία στην αρχή της επόμενης εβδομάδας, για να επιτρέψουν την εκταμίευση της πρώτης δόσης μέχρι την Πέμπτη, 20 Αυγούστου.

capital.gr