Σαράντα τρία χρόνια μετά την πρώτη του παράσταση στο αρχαίο θέατρο της Σαλαμίνας, το οποίο βρίσκεται περίπου έξι χιλιόμετρα, βόρεια της κατεχόμενης από το 1974 Αμμόχωστου, ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου (ΘΟΚ) επιστρέφει απόψε, υπό διαφορετικές όμως συνθήκες, για να παρουσιάσει την τραγωδία του Ευριπίδη «Ιππόλυτος». Το θέατρο της Σαλαμίνας χτίστηκε τα πρώτα χρόνια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και μπορούσε να φιλοξενήσει μέχρι και 15.000 θεατές.

 

Η αποψινή παράσταση, με τουρκικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους, δίνεται από τον ΘΟΚ σε συνεργασία με το Σύνδεσμο της Εντός των Τειχών Πόλης της Αμμοχώστου «MASDER» και τελεί υπό την αιγίδα της Δικοινοτικής Τεχνικής επιτροπής για τον Πολιτισμό, η οποία συστάθηκε με απόφαση των ηγετών των δύο κοινοτήτων της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί. Την παράσταση αναμένεται, σύμφωνα με τον ΘΟΚ, ότι θα παρακολουθήσουν περίπου τρεις χιλιάδες θεατές, Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι και ξένοι.

Ωστόσο, από κάποια κόμματα (ΕΔΕΚ, ΔΗΚΟ, Συμμαχία Πολιτών) έχουν εκδηλωθεί έντονες αντιδράσεις. Επίσης, ομάδα με την επωνυμία «Πρωτοβουλία Πολιτών» ,σε ανακοίνωση που υπογράφουν περί τα 70 πρόσωπα, καταγγέλλει τον ΘΟΚ και ζήτησε από τον πρόεδρο Αναστασιάδη, έστω και την υστάτη να παρέμβει και να ματαιώσει την παράσταση.

Η «Πρωτοβουλία Πολιτών» υποστηρίζει ότι «ο ρόλος του πολιτισμού για την εδραίωση της ειρήνης και την ανάπτυξη του αλληλοσεβασμού ανάμεσα στους ανθρώπους είναι αναμφισβήτητος». Επίσης, σημειώνει ότι «η χρησιμοποίηση του πολιτισμού ως εργαλείου εκμετάλλευσης των συναισθημάτων των πολιτών είναι παραπλανητική και επικίνδυνη. Κυρίως όταν γίνεται από ένα κρατικό θέατρο που ανήκει εξ ολοκλήρου στους φορολογούμενους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας». Ανησυχίες για τη νομική πτυχή του ζητήματος της παράστασης του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου (ΘΟΚ), στο αρχαίο θέατρο της Σαλαμίνας, εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Κυπρίων Αρχαιολόγων (ΣΚΑ).

Σύμφωνα με τον ΣΚΑ, «έχει δηλωθεί πρόσφατα από τον Πρόεδρο του ΘΟΚ Γιάννη Τουμαζή ότι η παράσταση τελεί υπό την αιγίδα της νεοσύστατης Δικοινοτικής Επιτροπής για τον Πολιτισμό, πραγματοποιείται εντός πολύ συγκεκριμένου πλαισίου και εντάσσεται στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης της διαδικασίας επίλυσης του κυπριακού». «Η σιβυλλική αυτή θέση» όπως σημειώνει η ανακοίνωση «δεν θεωρείται επαρκής απάντηση, καθώς δεν γίνεται καμία αναφορά στο νομικό πλαίσιο και τη γραφειοκρατική διαδικασία διοργάνωσης της εκδήλωσης, αλλά ούτε και στα όργανα και κρατικές δομές που έχουν εμπλακεί για την περάτωσή της».

Επίσης, αναφέρεται ότι «αφού το Τμήμα Αρχαιοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν έχει ερωτηθεί για παραχώρηση άδειας χρήσης του αρχαίου μνημείου, μια και δεν ασκεί ουσιαστικό έλεγχο στα κατεχόμενα, θεωρούμε ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος δημιουργίας επικίνδυνου νομικού προηγούμενου που θα επιτρέψει στο μέλλον την χορήγηση αδειών χρήσης μνημείων από το παράνομο Τμήμα Αρχαιοτήτων και Μουσείων του ψευδοκράτους».

Ο Σύνδεσμος επισημαίνει ότι ο ευρύτερος αρχαιολογικός χώρος της Σαλαμίνας, από το 1974, έχει αφεθεί στο έλεος των καιρικών συνθηκών και του χρόνου (ρωμαϊκά λουτρά, βασιλικοί τάφοι, πρωτοβυζαντινές βασιλικές Καμπανόπετρας και Αγίου Επιφανίου), έχει δεχθεί αλλεπάλληλες λεηλασίες (χώρος φύλαξης εγγράφων και αρχαιολογικού υλικού του Τμήματος Αρχαιοτήτων και της Γαλλικής αρχαιολογικής αποστολής), ενώ από το 1999 το πανεπιστήμιο της Άγκυρας, κατά παραβίαση των διεθνών συνθηκών, οργανώνει παράνομα αρχαιολογικές έρευνες και μεγάλης κλίμακας ανασκαφές σε όλη την έκταση του αρχαιολογικού χώρου.

Στη βάση αυτής «της σκαιάς πραγματικότητας» καταλήγει ο ΣΑΚ «θεωρούμε ότι ως συμπληρωματικό της θεατρικής παράστασης μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης πρέπει να τεθεί το ζήτημα προστασίας και συντήρησης των ερειπίων του ευρύτερου αρχαιολογικού χώρου της Σαλαμίνας».

Πηγή: Euronews