Η Moody’s επιβεβαίωσε την πιστοληπτική αξιολόγηση Caa3 και αναβάθμισε τις προοπτικές σε σταθερές από αρνητικές, ολοκληρώνοντας την αξιολόγηση που ξεκίνησε την πρώτη Ιουλίου. 

Βασικός λόγος επιβεβαίωσης της αξιολόγησης είναι η έγκριση του τρίτου προγράμματος και το γεγονός ότι έχει προκύψει πολιτικός σχηματισμός που είναι κάπως πιο υποστηρικτικός από τους προκατόχους του στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που απαιτεί το πρόγραμμα. 

Ωστόσο, η αξιολόγηση Caa3 συνεχίζει να συνυπολογίζει υψηλό ρίσκο εκτέλεσης δεδομένης της αδυναμίας των θεσμών στη χώρα και του φτωχού ιστορικού στην υλοποίηση των όρων της χρηματοδοτικής βοήθειας. 

Το σταθερό outlook αντανακλά την άποψη της Moody’s ότι τα ρίσκα για τους πιστωτές είναι πλέον σχετικά ισορροπημένα δεδομένου ότι οι πρόσφατες εκλογές έχουν οδηγήσει, για πρώτη φορά από το 2010 σε ευρεία εκπροσώπηση στη βουλή κομμάτων που έχουν στηρίξει το τρίτο πακέτο διάσωσης. 

Δύσκολοι οι στόχοι του προγράμματος

Η συμφωνία για το τρίτο πρόγραμμα μειώνει το ρίσκο χρεοκοπίας όσο συνεχίζουν να υλοποιούνται οι μεταρρυθμίσεις και επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί και αναπτυξιακοί στόχοι. Ωστόσο, ενώ ο οίκος πιστεύει ότι οι μακροοικονομικές και δημοσιονομικές υποθέσεις του τρίτου προγράμματος είναι πιο ρεαλιστικές από τα προηγούμενα, είναι δύσκολο να επιτευχθούν μεσοπρόθεσμα. 

Στο τρίτο πρόγραμμα υπάρχει εκτίμηση για ήπια επιστροφή στην ανάπτυξη με ύφεση 2,3% το 2015 και 1,3% το 2016, που ευθυγραμμίζεται με τις εκτιμήσεις της Moody’s. Όμως οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας παραμένουν εύθραυστες και κάτω από το 2,7% που προβλέπει το πρόγραμμα. 

Οι στόχοι για πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ εφέτος και μικρό πλεόνασμα 0,5% το 2016 είναι εφικτοί. Όμως η διατήρηση πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια δύσκολα θα επιτευχθεί. Σε γενικές γραμμές, η αδύναμη κατάσταση της οικονομίας και οι πολιτικές και κοινωνικές εντάσεις που συνδέονται με τη συνεχιζόμενη λιτότητα θα συνεχίσουν να αυξάνουν τους κινδύνους στην υλοποίηση του προγράμματος. 

Η συζήτηση για το χρέος

Ως εκ τούτου, η ικανότητα της Ελλάδας να συνεχίσει να λαμβάνει τη ρευστότητα που χρειάζεται για να καλύψει τις ομολογιακές της υποχρεώσεις προς το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα θα εξαρτηθεί τελικά από την προθυμία των δανειστών να επιδεικνύουν ευελιξία κατά καιρούς. Ειδικότερα, θα εξαρτηθεί από την προθυμία τους να συμφωνήσουν σε μιας μορφής ελάφρυνση χρέους που χρειάζεται η Ελλάδα για να γίνει βιώσιμο. Η Moody’s περιμένει μια τέτοια συζήτηση μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Η συζήτηση για το χρέος θα επικεντρωθεί σε επαναπροσδιορισμό του χρέους του επίσημου τομέα με επέκταση των ωριμάνσεων και μείωση των επιτοκίων. Σε αυτή τη φάση, η Moody’s εκτιμά ότι το ρίσκο γιασ το χρέος στα χέρια του ιδιωτικού τομέα είναι περιορισμένο, δεδομένης της επιθυμίας των δανειστών να επανακτήσει η Ελλάδα πρόσβαση στις αγορές.