Στο στόχαστρο δύο γερμανικών εφημερίδων έχει βρεθεί η πρόοδος των μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης με αφορμή τη χθεσινή επίσκεψη των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα. Δύο διαφορετικές γνώμες εκφράζονται στην Frankfurter Allgemeine Zeitung και στην Süddeutsche Zeitung.

 

Η FAZ, αναφερόμενη σε σχετική δήλωση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, γράφει: «Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται με τις μεταρρυθμίσεις που καλείται να υλοποιήσει σε μικρό χρονικό διάστημα λίγο πολύ εντός του προγραμματισμού. (σ.σ. Ο Β. Ντομπρόβσκις) περιμένει ότι τις επόμενες εβδομάδες θα εκταμιευτεί δόση ύψους δύο δισεκατομμυρίων ευρώ».

Ωστόσο, σε άλλο σημείο του άρθρου αναφέρεται: «Ο Ντομπρόβσκις δήλωσε ότι δεn θα μπορέσει να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα για τον πρώτο γενικό έλεγχο των ελληνικών μεταρρυθμίσεων από τους δανειστές. Υπολογίζει ότι η αποστολή ελέγχου θα ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο. Μόνο τότε θα μπορέσει η Αθήνα να λάβει επιπλέον δάνεια».

Σε πολύ πιο αυστηρό ύφος κινείται το αντίστοιχο άρθρο της Süddeutsche Zeitung: «Η Ελλάδα θα λάβει χρήματα μόνο αν η κυβέρνηση υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις – όμως έχει καθυστερήσει. Μέχρι τώρα δεν έχουν πραγματοποιηθεί ούτε τα μισά από τα προαπαιτούμενα. (…) Δισεκατομμύρια μόνο έναντι μεταρρυθμίσεων. Αυτή είναι η συμφωνία με την Αθήνα. Η χώρα πρέπει να δουλέψει σκληρά για κάθε δόση του πακέτου στήριξης ύψους 86 δισ. ευρώ, που συμφωνήθηκε το καλοκαίρι».

Εσωτερικές διαμάχες

Η Süddeutsche Zeitung κάνει λόγο και για διαμάχη μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και της γ.γ. Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνας Σαββαΐδου, εξαιτίας μεταξύ άλλων του ποσού των 78 εκατ. ευρώ, που φέρεται να μην εισέπραξε η γ.γ. από εταιρεία ως πρόστιμο.

«Είναι εξαιρετικά απίθανο μετά από αυτή τη διένεξη η κυβέρνηση να συνεργαστεί ξανά με την Κατερίνα Σαββαΐδου. Τα ελληνικά μέσα χαρακτηρίζουν την κατάσταση αδιέξοδη. Μέχρι τώρα ο Τσίπρας κατάφερε να επικρατήσει έναντι όλων των αντιπάλων του», αναφέρει η εφημερίδα.

Πηγή: Deutsche Welle