Αναλυτές εκτιμούν ότι ο 43χρονος νέος Πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να κάνει στροφή προς το Κέντρο

 Υστερα από σχεδόν μια δεκαετία υπό την ηγεσία των συντηρητικών, ο Καναδάς ετοιμάζεται να επιστρέψει στον κεντρώο πολιτικό χώρο. Στις 19 Οκτωβρίου, το Φιλελεύθερο Κόμμα του Τζάστιν Τριντό κέρδισε τις κοινοβουλευτικές εκλογές της χώρας, με τον 43χρονο ηγέτη να διαδέχεται τον Στίβεν Χάρπερ στη θέση του επόμενου πρωθυπουργού του Καναδά. Ο Τριντό είναι πιθανό να υιοθετήσει ένα πιο κεντρώο ύφος διακυβέρνησης συγκριτικά με τον Χάρπερ, επαναξιολογώντας και επανατοποθετώντας τον προσανατολισμό στην εθνική ασφάλεια και στις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής του Καναδά. Εν τω μεταξύ, στο εσωτερικό μέτωπο, η νέα κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τις πρωτοβουλίες για την ενέργεια που προωθούν τη διαφοροποίηση των εξαγωγών της χώρας σε υδρογονάνθρακες.

» Ο ΤΡΙΝΤΟ, ο γιος του πρώην πρωθυπουργού του Καναδά Πιέρ Τριντό, βγήκε νικητής στις εκλογές της 19ης Οκτωβρίου με σταθερή πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο. Με ποσοστό 40%, το Φιλελεύθερο Κόμμα του κέρδισε 184 έδρες, ενώ το Συντηρητικό Κόμμα ήρθε δεύτερο με 99 έδρες και το αριστερό Νέο Δημοκρατικό Κόμμα πήρε μόνο 44. Εξαιτίας της σαρωτικής νίκης του φιλελεύθερου κόμματος, ο Καναδάς θα αποφύγει την πολιτική αναταραχή που συνεπάγεται η οικοδόμηση συμμαχιών με τα κόμματα της μειοψηφίας – μια κατάσταση που συχνά δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μη παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, αβέβαιη χάραξη πολιτικής και πρόωρες εκλογές.

» ΕΦΟΣΟΝ ορκιστεί, πρώτη δουλειά του Τριντό είναι η επιλογή του Υπουργικού Συμβουλίου. Πιθανότατα θα επιλέξει τους βουλευτές που διαθέτουν εμπειρία σε διάφορα επίπεδα, αντλώντας πρόσωπα από μια ομάδα μελών του Κοινοβουλίου που υπηρέτησαν σε προηγούμενες κυβερνήσεις του Φιλελεύθερου Κόμματος. Ο νέος πρωθυπουργός θα ακολουθήσει παράλληλα το καναδικό πρωτόκολλο στην επιλογή των υπουργών της κυβέρνησής του και των αναπληρωτών τους, οι οποίοι εκπροσωπούν την καθεμία από τις 10 επαρχίες και τις 3 περιφέρειες του Καναδά. 

» ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ το σχηματισμό της κυβέρνησης, ο Τριντό θα στρέψει την προσοχή του στις διεθνείς δεσμεύσεις του Καναδά. Υπό τη διακυβέρνηση του συντηρητικού κόμματος του Χάρπερ, ο Καναδάς προχώρησε σε στρατιωτικές επεμβάσεις και επιχειρήσεις σε διάφορες εμπόλεμες ζώνες του πλανήτη, όπως στο Αφγανιστάν, στη Λιβύη, στο Ιράκ, στην Ουκρανία και στις χώρες της Βαλτικής. Η καναδική κυβέρνηση έλαβε επίσης μια σκληρή στάση έναντι της επέμβασης της Ρωσίας στην Ουκρανία και κατά της Κίνας για μια σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο Τριντό πιθανώς θα κάνει λίγο πίσω -και στη ρητορική και όσον αφορά στις δεσμεύσεις για τα στρατεύματα- στη συμμετοχή σε στρατιωτικές επιχειρήσεις της συμμαχίας με περιορισμένη ισχύ. 

» ΩΣΤΟΣΟ, ο Καναδάς δεν θα απεμπλακεί από τη διεθνή κοινότητα. Το αντίθετο, υπό την ηγεσία του Τριντό, η ήπια καναδική δύναμη και τα ανθρωπιστικού χαρακτήρα συμφέροντα θα διαδραματίσουν ισχυρότερο ρόλο στην εξωτερική πολιτική της Οτάβας. Ως αποτέλεσμα, ο Καναδάς θα υποστηρίξει πολυμερείς πρωτοβουλίες στις οποίες υπάρχει θέση για την επιρροή του. 

» ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ, η νέα κυβέρνηση του Φιλελεύθερου Κόμματος στον τομέα της ενέργειας κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχίσει από το σημείο όπου σταμάτησε ο προκάτοχός της. Η κυβέρνηση του Χάρπερ είχε θέσει ως προτεραιότητα την ανάπτυξη και διαφοροποίηση των οδών εξαγωγής των πόρων πετρελαίου και φυσικού αερίου του Καναδά. Ο Τριντό θα συνεχίσει να επιδιώκει τον ίδιο στόχο, στηρίζοντας την κατασκευή αγωγών Ανατολής-Δύσης και το αμφιλεγόμενο πρότζεκτ Keystone XL. Ωστόσο, ο ίδιος θα πιέσει παράλληλα για μεγαλύτερη εποπτεία στα νέα έργα ενεργειακής υποδομής, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι αγωγοί αντιμετωπίζουν τις ανησυχίες των περιβαλλοντικών ομάδων και των αυτόχθονων πληθυσμών. Ο Τριντό θα συνεργαστεί με τις επαρχιακές κυβερνήσεις, ιδιαίτερα στην Αλμπέρτα και τη Βρετανική Κολομβία, για την επίτευξη αυτών των στόχων, αλλά και για να κερδίσει. Στο συντηρητικό Καναδά για την παροχή στήριξης στο φιλελεύθερο κόμμα του.

» ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ότι ο νέος πρωθυπουργός προσπαθεί να εισαγάγει ένα νέο στιλ διακυβέρνησης στον Καναδά –δυναμικό, χωρίς αποκλεισμούς και λιγότερο ενεργό σε στρατιωτικό επίπεδο-, θα αντιμετωπίσει σημαντικές δυσκολίες σε διάφορα άλλα πολιτικά μέτωπα. Συνεχίζεται η ύφεση στη χώρα και ο Καναδάς εξακολουθεί να περιορίζεται από την οικονομική αλληλεξάρτησή του με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Οτάβα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει το υψηλό κόστος των φυσικών πόρων, την ώρα που η βιομηχανική και μεταποιητική βάση της χώρας συνεχίζει να αναζητά αναπτυσσόμενες αγορές να ανοιχτεί. Εχοντας τελειώσει την προεκλογική του εκστρατεία, ο Τριντό θα πρέπει να στρέψει την προσοχή του προς τα θέματα αυτά, αν ευελπιστεί να αλλάξει πορεία στην οικονομία του Καναδά.

Δημοσιεύθηκε στον Τύπο της Κυριακής