Με τις τράπεζες να υποχωρούν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 26 ημερών, το Ελληνικό Χρηματιστήριο μοιραία πιέστηκε στο σύνολό του.

 

Οι απώλειες 12,73% του τραπεζικού δείκτη καταγράφουν την προσπάθεια ισορροπίας του κλάδου ενόσω βρίσκεται σε εξέλιξη η ανακεφαλαιοποίηση των πιστωτικών ιδρυμάτων. Η ανασφάλεια που δημιούργησε την τελευταία στιγμή, το γεγονός πως δεν έκλεισαν όλα τα ανοιχτά ζητήματα στη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές στο Εurogroup της Δευτέρας, είχε ως συνέπεια να υπάρξει «κόστος» στη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης, κόστος το οποίο αποτυπώνεται κατ’ αρχήν στο ταμπλό του Χ.Α. σε ότι αφορά τις μετοχές του κλάδου.

Σε ετοιμότητα πάντως βρίσκονται τόσο η Alpha Bank όσο και η Εθνική προκειμένου να ανοίξουν τη διαδικασία του βιβλίου προσφορών των νέων μετοχών που θα διαθέσουν μέσα από την ιδιωτική τοποθέτηση στο εξωτερικό. Η έναρξη της διαδικασίας θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές σημειώνουν πηγές που γνωρίζουν καλά τη διαδικασία.

Ωστόσο οι εκτιμήσεις λένε πως για όλες τις τράπεζες η διαδικασία θα λήξει μέσα στην εβδομάδα- και ασφαλώς θα ξεκινήσει μέσα στην εβδομάδα για τις τράπεζες που δεν έχει ακόμη ξεκινήσει.

Η Εθνική, άλλωστε, έχοντας προσκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση για τις 17 Νοεμβρίου έχει τη δυνατότητα να ολοκληρώσει την ιδιωτική τοποθέτηση ως τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου. Την Εθνική και την Alpha Bank θα ακολουθήσει ασφαλώς και η Eurobank (μάλιστα κάποιες τραπεζικές πηγές ανάφεραν στο Reuters την αυριανή ημέρα ως την πιθανότερη ημερομηνία). To βιβλίο προσφορών της Τράπεζας Πειραιώς παραμένει ανοιχτό στο πλαίσιο του ίδιου κλίματος και η εκτίμηση είναι πως το βιβλίο θα κλείσει επίσης εντός της εβδομάδας ενώ φαίνεται πως το ενδιαφέρον παραμένει έντονο και πως ο στόχος θα υπερκαλυφθεί.

Tο 81% της αξίας των συναλλαγών
Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τη χθεσινή συνεδρίαση οι μετοχές των τεσσάρων τραπεζών μαζί με ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Τράπεζα Κύπρου απέσπασαν το 81% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών. Η εικόνα για το ελληνικό Χρηματιστήριο μετά την πτώση των τραπεζικών μετοχών θα ήταν χειρότερη αν δεν επιστρατεύονταν οι μετοχές των ΟΤΕ (+1,12%) και ΕΕΕ (+1,39%).

Η χρηματιστηριακή αγορά έδειξε πως δεν ήταν πλήρως προετοιμασμένη, τα ανοιχτά θέματα της διαπραγμάτευσης να μην κλείσουν στο προχθεσινό Eurogroup αλλά κυρίως πως θα συνεχίσουν να υπάρχουν ασάφειες μέχρι και την τελευταία στιγμή. Το κλίμα αυτό πιέζει τις τιμές των τραπεζικών μετοχών και οδηγεί τη διενέργεια των αυξήσεων πιθανότατα σε χαμηλότερες τιμές από εκείνες τις οποίες θα μπορούσαν να διαμορφωθούν σε ένα κλίμα διαφορετικό. Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς υποχώρησε κατά 18,87% της Alpha Bank κατά 16,83% της Εθνικής κατά 8,24% ενώ της Eurobank υποχώρησε κατά 19,35%. Ανακούφιση προσέφεραν πάντως χθες οι δηλώσεις του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος δήλωσε πως θέλει η Ευρωζώνη να καταβάλει τα 10 δισ. στην Ελλάδα για την ανακεφαλαιοποίηση των Ελληνικών Τραπεζών έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών «μετρά» πέντε πτωτικές συνεδριάσεις και μία (ενδιάμεση) ανοδική, στις τελευταίες έξι, με αθροιστικές απώλειες 38,89%. Οι παραπάνω εξελίξεις οδηγούν το Γενικό Δείκτη αισθητά κάτω από τις 700 μονάδες.

Εξάλλου πέρα από το ότι συμβαίνει σε σχέση με τις τράπεζες αρκετοί επενδυτές προβαίνουν σε πωλήσεις μη τραπεζικών τίτλων με στόχο τη συμμετοχή τους στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών. Ο Γενικός δείκτης τιμών κινήθηκε μεταξύ 684,46 και 666,55 μονάδων και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 672,19 μονάδες με απώλειες 1,65%.

Ο τζίρος αναρριχήθηκε στα 41,6 εκατ. από τα οποία τα 4,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές. Άλλαξαν χέρια 432517156 τίτλοι, από τους οποίους οι 392686609 αφορούσαν συναλλαγές μετοχών του 25αρη.

Και Capital Controls
Αισιόδοξος ο Γ. Στουρνάρας για την ανακεφαλαιοποίηση

Αισιόδοξος για την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και για την άρση των capital controls εμφανίσθηκε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος (ΟΕΕ), σύμφωνα με ανακοίνωση του Επιμελητηρίου. Στη συνάντηση που είχε ο κ. Διοικητής με τον πρόεδρο του ΟΕΕ Κωνσταντίνο Κόλλια, τον αντιπρόεδρο Κώστα Κωνσταντινίδη και το μέλος της Κεντρικής Διοίκησης, Παναγιώτη Νταή, δήλωσε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος θα παράσχει, όποτε χρειαστεί, τεχνική βοήθεια για την υλοποίηση της πρότασης του Επιμελητηρίου που αφορά στη συνολική ρύθμιση οφειλών σε τράπεζες, εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν, σημειώνεται στην ανακοίνωση, ώστε η πρόταση αυτή να συζητηθεί με στόχο να υλοποιηθεί, μετά την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων και της αξιολόγησης, χωρίς σε καμία περίπτωση να ευνοηθούν οι συστηματικοί κακοπληρωτές.

Πηγή: Ημερησία