Μιλώντας στον ΣΚΑΪ πριν το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία, με κύριο θέμα το προσφυγικό-μεταναστευτικό, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής είπε πως η Αθήνα δεν μπορεί να δεχτεί οι συζητήσεις να γίνονται μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και της Τουρκίας για συνεργασία χωρίς ελληνική συμμετοχή ή διαμεσολάβηση.

 

Η Ελλάδα δεν φαίνεται να αποτελεί στόχο τζιχαντιστών τρομοκρατών αυτή τη στιγμή, καθώς δεν έχει εμπλοκή στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας, όμως αυτό μπορεί να αλλάξει, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για Μεταναστευτική Πολιτική, Γιάννης Μουζάλας.

Ο κ. Μουζάλας σημείωσε πως ούτε οι ελληνικές Αρχές ούτε οι υπηρεσίες ασφαλείας άλλων χωρών έχουν πληροφορίες για παρουσία τρομοκρατικών πυρήνων στη χώρα μας, και επισήμανε ότι ακόμα και οι ισλαμιστές που φαίνεται να μπήκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της Ελλάδας συνέχισαν την πορεία τους προς τη Δυτική Ευρώπη και δεν έμειναν σε ελληνικό έδαφος.

Προειδοποίησε ωστόσο ότι τα δεδομένα μπορεί να αλλάξουν, με δεδομένο ότι η Ευρώπη γενικότερα βιώνει μια νέα πραγματικότητα μετά την τρομοκρατική σφαγή στο Παρίσι, όμως τόνισε ότι πλέον η Ελλάδα έχει το καλύτερο σύστημα ταυτοποίησης των αφίξεων σε όλη την Ε.Ε.

Οι δηλώσεις του κ. Μουζάλα έγιναν λίγες ώρες πριν την αναχώρηση του Αλέξη Τσίπρα για την Τουρκία, όπου θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου και τον πρόεδρο Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με πρώτο θέμα τη διαχείριση των προσφυγικών ροών της γείτονος χώρας.

Τη στιγμή που η Άγκυρα επιδιώκει μια επωφελή συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για να βοηθήσει στον περιορισμό των ανθρώπων που εισρέουν στην Γηραιά Ήπειρο, ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι η Αθήνα δεν μπορεί να δεχτεί οι συζητήσεις να γίνονται μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και της Τουρκίας χωρίς τη δική της συμμετοχή ή διαμεσολάβηση.

Επανάλαβε ακόμα την πάγια στάση της ελληνικής κυβέρνησης πως τα κέντρα καταγραφής από όπου θα γίνεται και η μετεγκατάσταση των προσφύγων θα πρέπει να βρίσκονται σε τουρκικό, κι όχι ελληνικό έδαφος, καθώς καθ’ αυτόν τον τρόπο θα σώζονται ζωές και θα καταπολεμηθούν τα κυκλώματα των διακινητών που βάζουν απελπισμένους ανθρώπους σε βάρκες και τους στέλνουν στα νερά του Αιγαίου.

Ερωτηθείς πάντως αν ο κ. Τσίπρας μεταβαίνει στην Τουρκία με την πλήρη στήριξη όλων των εταίρων της, ο κ. Μουζάλας εκτίμησε πως αυτό είναι πιο πολύ ευχή παρά πραγματικότητα, αλλά συμπλήρωσε ότι μετά το μακελειό στο Παρίσι οι συνομιλίες με την τουρκική ηγεσία είναι πιο σημαντικές από ποτέ.

Πηγή: skai.gr