Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επιδόθηκε σε μία δριμεία επίθεση κατά της Τουρκίας, της οποίας ηγείται “μία κλίκα” που “έχασε τα λογικά της” καταρρίπτοντας ένα ρωσικό αεροσκάφος, μία προδοτική πράξη που η Ρωσία “δεν θα ξεχάσει ποτέ” και οι τούρκοι αξιωματούχοι “θα μετανιώσουν γι΄αυτήν “.

“Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ αυτήν τη συνέργεια με τους τρομοκράτες. Θα θεωρούμε πάντα την προδοτική ενέργεια ως μία από τις πλέον κακόβουλες πράξεις”, δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την ετήσια ομιλία του για την κατάσταση του έθνους προς τους ρώσους βουλευτές, τους κυβερνήτες των ρωσικών περιφερειών και περιοχών και τα μέλη της ρωσικής κυβέρνησης και στην οποία τα οικονομικά και κοινωνικά θέματα επισκιάσθηκαν από τις αναφορές στην Τουρκία.

“Φαίνεται ότι ο Αλλάχ αποφάσισε να τιμωρήσει την κλίκα που βρίσκεται στην εξουσία στην Τουρκία στερώντας της τη λογική”, είπε προκαλώντας τα γέλια του ακροατηρίου του.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας δήλωσε ότι δεν θα προσφύγει στην απειλή ανάληψης στρατιωτικής βίας κατά της Τουρκίας στην κρίση αυτή, δεσμεύθηκε όμως για νέα μέτρα αντιποίνων κατά της Αγκυρας, η οποία βρίσκεται ήδη υπό το κράτος εμπάργκο στα προϊόντα διατροφής και κυρώσεων κατά των ρωσικών επιχειρήσεων και του τουριστικού τομέα.

“Οποιοσδήποτε θεωρεί ότι έχοντας διαπράξει αυτό το φοβερό έγκλημα, τη δολοφονία των ανθρώπων μας, θα γλιτώσει με κάποια μέτρα για τις ντομάτες του ή κάποιους περιορισμούς σε κατασκευαστικά έργα ή άλλους τομείς, πλανάται οικτρά”, είπε οργισμένα.

“Δεν είναι η τελευταία φορά που τους υπενθυμίζουμε τι έκαναν, ούτε η τελευταία φορά που θα μετανιώσουν γι΄αυτό που έκαναν”, συνέχισε, διαχωρίζοντας την τουρκική ηγεσία από τον “καλό, εργατικό και ταλαντούχο” τουρκικό λαό και καταγγέλλοντας την τουρκική πολιτική τάξη που “τα τσεπώνει” προστατεύοντας το εμπόριο πετρελαίου του Ισλαμικού Κράτους.