Ο Πούτιν δημιουργεί τον δικό του οίκο αξιολόγησης

Σε ανοικτό πόλεμο βρίσκεται η Ρωσία με ορισμένους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, πόλεμος ο οποίος πυροδοτήθηκε από την απόφαση της Moody’s και της Fitch να σταματήσουν την πιστοληπτική αξιολόγηση των ρωσικών εταιρειών.

Η απόφαση της Moody’s να διακόψει την πιστοληπτική αξιολόγηση των ρωσικών εταιρειών είναι η αρχή της διαδικασίας που θα οδηγήσει σε πλήρη κυριαρχία της ρωσικής εταιρείας αξιολόγησης την οποία προωθεί το Κρεμλίνο.

Κατά τους αναλυτές, η διαδικασία αυτή είχε αρχίσει ήδη από πέρυσι, όταν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε τους δύο σημαντικότερους οίκους, τις Moody’s και Standard and Poor’s, ότι πολιτικοποιούν τις αξιολογήσεις τους.

Η Moody’s, ανακοινώνοντας την απόφασή της να αποχωρήσει από τη Ρωσία, επικαλέστηκε τα προβλήματα που απορρέουν από αυτόν τον νέο νόμο. Σχολιάζοντας σχετικά ο τρίτος μεγάλος διεθνής οίκος, η Fitch, δήλωσε πως ο νέος νόμος στη Ρωσία θα φέρει τη ρωσική θυγατρική της σε άμεση σύγκρουση με τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τις διεθνείς ρυθμίσεις. Παρόλο που τόνισε ότι εξακολουθεί να βρίσκεται σε «εποικοδομητικό διάλογο με την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας», η κίνηση αυτή της Fitch εκλαμβάνεται από παράγοντες της αγοράς ως ένδειξη ότι θα αποχωρήσουν τελικά από τη Ρωσία και οι άλλοι οίκοι αξιολόγησης.

Η επόμενη κίνηση του Ρώσου προέδρου ήταν να ψηφίσει νόμο που επιβάλλει ρυθμίσεις στη λειτουργία των οίκων αξιολόγησης και στη συνέχεια να προωθήσει τη δημιουργία εθνικού οίκου με επωνυμία Analytical Credit Rating Agency (ACRA). 

Η ACRA πρόκειται να αρχίσει να δημοσιεύσει αξιολογήσεις κατά το δεύτερο μισό του έτους.

Το ρωσικό Υπουργείο Οικονομικών και η κεντρική τράπεζα της χώρας σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν την ACRA για να αντικαταστήσουν τους τρεις μεγάλους οίκους και κατά συνέπεια να ανεβάσουν τη βαθμολογία.

«Με το να απομακρύνει τους διεθνείς οίκους από τις εθνικές αξιολογήσεις, το κράτος προστατεύει τον τοπικό φορέα», ανέφερε σύμφωνα με το Bloomberg ο Ivan Guminov, επικεφαλής διαχειριστής κεφαλαίων στην Ronin Trust στη Μόσχα. «Μέχρι τώρα, όλες οι σημαντικές αξιολογήσεις προσφέρονταν από τους τρεις μεγάλους, και ένας νέος τοπικός παίκτης θα δυσκολευόταν να κατακτήσει ένα μερίδιο αυτής της αγοράς αν αναγκαζόταν να τους ανταγωνιστεί», είπε.