Γιατί η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλίσεις και βάζει τώρα στο στόχαστρο τις Οινούσσες

Γράφει ο Ανδρέας Κούτρας

Πού το πάνε οι Τούρκοι; Μέσα σε τέσσερις ημέρες προχώρησαν σε 17 πτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος. Αριθμός ρεκόρ, αφού δεν συνηθίζεται ούτε καν σε ολόκληρο έτος. Αλλο ένα στοιχείο της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο είναι ότι οι υπερπτήσεις έγιναν πάνω από συγκεκριμένο νησί, τις Οινούσσες, και την προέκτασή της, τη νησίδα Παναγιά. Κι αυτό δεν είναι τυχαίο. Από την αρχή της εβδομάδας καταγράφηκε δε στις κινήσεις της Αγκυρας κλιμάκωση, η οποία προκάλεσε ανησυχία στην κυβέρνηση. Κι αυτό φάνηκε από τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, όπου αναλύθηκε η επιθετική και εχθρική συμπεριφορά της γείτονος.

Επιτελείς του Πενταγώνου εκτιμούν ότι η Τουρκία μπορεί να συνεχίσει τις προκλήσεις της στο Αιγαίο για δύο βασικούς λόγους. Ο πρώτος είναι ότι η κυβέρνηση Ερντογάν αντιμετωπίζει εσωτερικά προβλήματα και θα ήθελε να εκτρέψει την προσοχή της κοινής γνώμης από τη Συρία και τους Κούρδους στο Αιγαίο, ίσως και με την πρόκληση μιας τεχνητής κρίσης. Ο άλλος είναι η παρουσία του ΝΑΤΟ. Η Αγκυρα θεωρεί ότι μπορεί να νομιμοποιήσει τις αξιώσεις της σε βάρος των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως τα όρια του FIR Αθηνών και τα 10 μίλια εναέριου χώρου που αμφισβητεί.

Η Συμμαχία δεν αντιλαμβάνεται τη διαφορετικότητα όσον αφορά το εύρος των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου και η Αγκυρα επιχειρεί να πατήσει πάνω σε αυτό για να προωθήσει τις διεκδικήσεις της. Αυτός είναι και ο λόγος που έχει στοχοποιήσει τις Οινούσσες, καθώς στην περιοχή αυτή επιχειρούν τα πλοία της συμμαχικής δύναμης SNMG-2.

Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας γνωρίζει τις επιδιώξεις της Τουρκίας και έχει επιλέξει να αντιδρά ψύχραιμα στις προκλήσεις. Αυτές είναι και οι οδηγίες που έχουν δοθεί στους χειριστές των μαχητικών αεροσκαφών αλλά και στις υπόλοιπες μονάδες του Στρατού στα νησιά και των πολεμικών πλοίων που περιπολούν στο Αιγαίο.

Διπλωματικές και στρατιωτικές πηγές, ωστόσο, δεν κρύβουν την ανησυχία τους, αφού τις τελευταίες ημέρες καταγράφηκε κλιμάκωση της τουρκικής δραστηριότητας. Ιδίως την Πέμπτη, που ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος έδωσε εντολή ενεργοποίησης της αντιαεροπορικής άμυνας στη Χίο και στις Οινούσσες. Παρότι αναπτύχθηκαν όλα τα διαθέσιμα αντιαεροπορικά συστήματα στα δύο νησιά οι Τούρκοι προχώρησαν σε έξι υπερπτήσεις.

Πηγή