Αν ισχύουν όσα πράγματι πολύ σοβαρά παρεθέτει στη μήνυσή του εις βάρος της ο Ανδρέας Βγενόπουλος

Ο επιχειρηματίας κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά εναντίον της προέδρου του Αρείου Πάγου για απόπειρα δωροληψίας, εμπορίας επιρροής, της παράβασης καθήκοντος και της απόπειρας εκβίασης. Ζητά έρευνα για ποινικά αδικήματα όπως η απόπειρα εκβίασης και η παράβαση καθήκοντος στα οποία φέρεται να εμπλέκεται η πρόεδρος του Αρείου Πάγου και επιχειρηματίας φίλη της. Το αίτημα στον Παρασκευόπουλο και η έκκληση στον Αλ. Τσίπρα.

Υπέβαλα μηνυτήρια αναφορά για δωροληψία δικαστικού και για σειρά ποινικών αδικημάτων, αποκάλυψε ο Ανδρέας Βγενόπουλος. Αφορούν, όπως είπε, αδικήματα εμπορίας, επιρροής, απόπειρας εκβίασης, παράβασης καθήκοντος και διάφορα άλλα. Στις πράξεις φέρεται να εμπλέκεται η Βασιλική Θάνου, μια επιχειρηματίας φίλη της και ενδεχομένως συγγενικά πρόσωπα της προέδρου του Αρειου Πάγου, αποκάλυψε.

Σύμφωνα με τα γεγονότα, οι παράνομες πράξεις σχετίζονται με την έκδοση στην Κύπρο στελεχών της MIG ΜΙΓ -2,03% και του ελέγχου της Θάνου στην κα Τσατάνη. Όπως είπε, δεν θα δώσει λεπτομέρειες γιατί η έρευνα θα γίνει από τη δικαιοσύνη και όχι από τα μέσα ενημέρωσης.

Στη συνέντευξή του ο Ανδρέας Βγενόπουλος έκανε μάλιστα λόγο για ένα βιβλίο «στο οποίο του ζητήθηκε να βάλει μέσα χρήματα». Ερωτηθείς για το γιατί δεν προσπάθησε να παγιδεύσει τον «αιτούντα» είπε ότι έγινε προσπάθεια αλλά για λόγους που περιγράφονται στη μηνυτήρια αναφορά αυτό δεν κατέστη δυνατόν.

Αναμένω την αντίδραση της κας Θάνου, που πιθανότατα θα μου κάνει μηνύσεις, αλλά πιστεύω ότι η δικαιοσύνη θα πράξει το καθήκον της. «Αν επιχειρηθεί επικοινωνιακή διαχείριση, θα με δείτε σύντομα μπροστά σας», προσέθεσε.

Απαντώντας στο πως θα προχωρήσει η διαδικασία μετά την υποβολή της μηνυτήριας αναφοράς είπε ότι είναι «αχαρτογράφητη περιοχή». Το πώς θα γίνει είναι θέμα που θα κρίνει η ίδια η κα Θάνου, που όπως είπε για λόγους ευθιξίας θα πρέπει να αναστείλει τη δράση της, ενώ δυνατότητες έχει και ο υπουργός Δικαιοσύνης.

«Σέβομαι το τεκμήριο αθωότητας των πάντων». Θα αναμένουμε το αποτέλεσμα, ξεκαθάρισε.

Οι εκδόσεις στην Κύπρο

Δεν υπάρχει κανένα ποινικό αδίκημα στις κινήσεις των στελεχών της MIG κ.κ. Μπουλούτα και Φόρου, τόνισε ο κ. Βγενόπουλος. Στάθηκε σε υπόθεση που αφορούσε έκδοση φοιτητών που έπρεπε να εκδοθούν στην Ιταλία και αυτό δεν έγινε. Οι κατηγορίες κατά των δύο στελεχών επιφέρουν ποινές 27 χρόνια, ενώ στην Ελλάδα μηδέν, αλλά δεν τηρήθηκε η αρχή της αναλογικότητας, κατήγγειλε.

Οπως είπε μάλιστα, ο πρόεδρος του τμήματος που θα εκδίκαζε την υπόθεση Μπουλούτα ειδοποιήθηκε ότι αντικαθίσταται και στη θέση του η κα Θάνου διόρισε μια αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου, την κα Καρέλου. Όταν της έγινε αίτηση εξαίρεσης από την κα Τσατάνη για την υπόθεσή της, η κα Θάνου ανέθεσε το θέμα στην κα Καρέλου, συμπλήρωσε.

Η Κύπρος και οι επιστολές

Εκανε λόγο για ντροπή από την ελληνική δικαιοσύνη σε ό,τι αφορά στις επιστολές της Κύπρου αναφορικά τις υποθέσεις που τον αφορούν και τον χειρισμό που έγινε από την ελληνική πλευρά.

Στην επιστολή, υπογράμμισε, οι Κύπριοι μιλούν για «ανησυχητική εξέλιξη» που ήταν αρχειοθέτηση της υπόθεσής του. Τόλμησαν να χαρακτηρίσουν μια απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης και η κα Θάνου, όπως καταγγέλλει, δεν αντέδρασε άμεσα.

Σημείωσε ότι ο κ. Αγγελής δεν χειρίστηκε υποθέσεις αλλά θέματα δικαστικής συνδρομής. Η κα Τσατάνη μπήκε στην υπόθεση μετά από καταγγελίες του εισαγγελέα Αγγελή. Στην κατάθεση που έδωσε ο τελευταίος στην κα Τσατάνη, είπε ότι δεν έχει στοιχεία αλλά απλά μετέφερε ότι στην Κύπρο γίνεται αναζήτηση. Στην ερώτηση «ποιοι σ’ τα είπαν;», απάντησε «δεν θυμάμαι».

Υποστήριξε ότι η υπόθεση έπρεπε να είχε μπει στο αρχείο από την κα Θάνου, αλλά η τελευταία δεν το έπραξε αφήνοντας τον πρωθυπουργό και τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης να εκτεθούν στην πρόσφατη συζήτηση που έγινε στη Βουλή.

Η κα Θάνου θα έπρεπε να κρατήσει την έρευνα μυστική και να προστατεύσει το κύρος της Δικαιοσύνης, συμπλήρωσε ο επικεφαλής της MIG.

Τόνισε ότι εμφανίζεται να υποστηρίζει απόλυτα την κυπριακή πλευρά, που διεκδικεί μεγάλο ποσό από την Ελλάδα (4 δισ. ευρώ), και μάλιστα σε μια στιγμή που η MIG και άλλοι 18 επενδυτές διεκδικούν στο διεθνές διαιτητικό δικαστήριο 2,1 δισ. ευρώ από την Κύπρο.

Όπως είπε, έχουν κατατεθεί νέα στοιχεία που δείχνουν ότι η κυπριακή πλευρά έχει προσπαθήσει να παρεμποδίσει τη διαδικασία.

Το αίτημα στον Παρασκευόπουλο…

Ο κ. Βγενόπουλος δήλωσε ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης πρέπει να επέμβει και να διατάξει τη μη εκτέλεση των ενταλμάτων σύλληψης των δύο στελεχών της MIG (των κ.κ. Μπουλούτα και Φόρου). Και αυτό γιατί αν αθωωθούν στα ελληνικά ποινικά δικαστήρια, τι θα πούμε μετά, αν εν τω μεταξύ έχουν καταδικαστεί στην Κύπρο και εκτίουν ποινή φυλάκισης.

Είμαστε κυρίαρχο κράτος; αναρωτήθηκε. Κε υπουργέ Δικαιοσύνης, νομίζω ότι έχετε διαφοροποιηθεί. Πρέπει να επέμβετε άμεσα, δεν μπορείτε να βλέπετε τα τρένα να περνούν.

…και η έκκληση στον πρωθυπουργό

Κε πρωθυπουργέ, δεν σας αμφισβητώ, δήλωσε ο Ανδρέας Βγενόπουλος. Εχω άριστη σχέση με το υπουργείο Οικονομικών. Αυτοί οι οποίοι για τους λόγους τους δημιουργούν τα προβλήματα σε εμάς είναι μικρή ομάδα στην κυβέρνηση και μάλιστα ετερόκλητη. Δεν έχει σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Είπατε στη Βουλή ότι το κόμμα σας, ο ΣΥΡΙΖΑ, αντιπροσωπεύει το νέο και άφθαρτο που μπορεί να πολεμήσει τη διαφθορά και τη διαπλοκή. Ρωτώ: είστε σίγουρος ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος είναι το νέο και άφθαρτο, που μπορεί να πολεμήσει διαφθορά και διαπλοκή; Σας καλώ να συνεχίσετε τη σωστή μάχη κατά της διαπλοκής και της διαφθοράς.

Αποστασιοποιηθείτε, όμως, από την πολιτική διαδικασία.

Κατά του κου Παπαγγελόπουλου υπάρχει ποινική διαδικασία. Δεν πρέπει με την κοινοβουλευτική διαδικασία να απαλλαγεί και να μην κριθεί από τη δικαιοσύνη. Εμείς δεσμευόμαστε ότι σε κάθε περίπτωση η MIG θα συνεχίσει να στηρίζει την ελληνική οικονομία, τόνισε. Από τη MIG ζουν 30.000 οικογένειες.

Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου και η… πολιτική

Η πολιτική επηρεάζει πολύ τη στρατηγική της κας Θάνου, δήλωσε ο επικεφαλής της MIG. Εβγαλε ανακοίνωση που λέει ότι πολλοί ενοχλούνται για το ότι με την άσκηση των καθηκόντων μου εμποδίζω μεγάλα διαπλεκόμενα συμφέροντα. Ποια είναι και πώς τα εμποδίζει; αναρωτήθηκε, λέγοντας ότι είναι δικαστικός και όχι πολιτικός. Αν ένας δικαστής γνωρίζει ότι υπάρχουν διαπλεκόμενα συμφέροντα, αντί να κάνει δηλώσεις, πρέπει να ακολουθεί τις κατά νόμο διαδικασίες.

Τα μηνύματα από την προηγούμενη συνέντευξη

Η προηγούμενη συνέντευξη Τύπου είχε τίτλο «Εξωφρενικές οικονομικές διεκδικήσεις της Κύπρου κατά της Ελλάδος», είπε στην αρχική του τοποθέτηση ο Ανδρέας Βγενόπουλος. Αποκάλυψα ότι η Κύπρος έχει προσφύγει για τη Λαϊκή κατά της Ελληνικής Δημοκρατίας και ζητά το εξωφρενικό ποσό των 4 δισ. ευρώ. Μου κάνει εντύπωση που δεν υπάρχει επίσημη τοποθέτηση της ελληνικής κυβέρνησης. Είναι τέσσερα δισ., όταν το πρόγραμμα που ψηφίζεται από τη Βουλή είναι 5,4 δισ. ευρώ.

 

Είχα αναφερθεί και σε αθέμιτες παρεμβάσεις του δημοσιογράφου Κ. Βαξεβάνη. Αυτή η τακτική έχει συνεχιστεί απρόσκοπτα με σειρά δημοσιευμάτων.

euro2day.gr

Νέες βαριές καταγγελίες Βγενόπουλου για την υπόθεση της Marfin