Η άμυνα κάθε χώρας είναι ευθύνη του εθνικού στρατού της

 

Στρατηγός Γ. Επιτήδειος για την Ευρωπαϊκή Αμυντική Ένωση

 

Παρέμβαση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έκανε ο Ευρωβουλευτής του Λαϊκού Συνδέσμου – Χρυσή Αυγή, Στρατηγός Γεώργιος Επιτήδειος, στα πλαίσια της συζητήσεως για την Ευρωπαϊκή Αμυντική Ένωση.

 

Ακολουθεί η ομιλία:

 

Κυρία Πρόεδρε, η άμυνα και η ασφάλεια είναι δύο σημαντικοί παράγοντες για την επιβίωση και την ευημερία μιας χώρας. Υπό την έννοια αυτή είναι εύλογη η συζήτηση που κάνουμε για τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Αμυντικής Ενώσεως. Όμως, η έκθεση κινείται προς εντελώς εσφαλμένη κατεύθυνση.

 

Την ανάγκη για συλλογική άμυνα της Ευρωπαϊκής Ενώσεως την καλύπτει το ΝΑΤΟ. Τα περισσότερα κράτη της Ενώσεως είναι και μέλη του ΝΑΤΟ και διαθέτουν δυνάμεις σε αυτό. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αντιμετωπίζει κίνδυνο επιθέσεως από κάποια μεγάλη και ισχυρή στρατιωτική δύναμη, ούτως ώστε να αυξήσει υπέρμετρα τις αμυντικές της δυνατότητες.

 

Από την άλλη πλευρά, δεν νοείται να γίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση χωροφύλακας της περιοχής και να εισβάλει, όπως αναφέρεται στην έκθεση, με δυνάμεις στα γειτονικά κράτη. Την ασφάλεια κάθε χώρας την αναλαμβάνουν οι εθνικοί στρατοί της χώρας, οι οποίοι εξοπλίζονται και οργανώνονται, ενώ οι χώρες διαθέτουν αμυντικές δαπάνες ανάλογα με τις υποχρεώσεις και τις ανάγκες που έχουν. Η πατρίδα μου, η Ελλάδα, δέχεται απειλές από την Τουρκία και σας πληροφορώ ότι διαθέτει περισσότερο από το 2% του ΑΕΠ για τις αμυντικές δαπάνες.