Σύμφωνα με τον Γερμανό αναλυτή-ειδικό σε θέματα πληροφοριών  Erich Schmidt-Eenboom

Την πεποίθηση ότι ο Τούρκος πρόεδρος -και όχι ο Φετουλάχ Γκιουλέν- βρίσκεται πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία εξέφρασε ο Γερμανός αναλυτής-ειδικός σε θέματα πληροφοριών, Erich Schmidt-Eenboom, άποψη που τη στηρίζει σε εκθέσεις που έχουν γίνει από την αμερικανική CIA και την γερμανική υπηρεσία πληροφοριών BND.

Σε εκπομπή του γερμανικού καναλιού ZDF την περασμένη Κυριακή ο Schmidt-Eenboomανέφερε τα εξής: Σύμφωνα με αναλύσεις της CIA, η επονομαζόμενη απόπειρα πραξικοπήματος έγινε από τον Ερντογάν προκειμένου να αποφευχθεί ένα πραγματικό πραξικόπημα. Η BND, η CIA και άλλες δυτικές μυστικές υπηρεσίες δεν βλέπουν την παραμικρή ένδειξη που να υποδεικνύει ότι ο Gülenήταν ο ηθικός αυτουργός του». Στο ερώτημα γιατί ο Ερντογάν κατηγορεί τον Γκιουλέν και τους υποστηρικτές του ότι αυτοί είναι που σχεδίασαν και κατηύθυναν το πραξικόπημα, ο Schmidt-Eenboomαπάντησε: Αυτός είναι ο ευκολότερος τρόπος να τους αντιμετωπίσουν ως εγκληματίες και να τους εξοντώσουν».

«Η CIA και άλλες μυστικές υπηρεσίες έχουν την ικανότητα να διεισδύουν στα πιο απόρρητα συστήματα επικοινωνίας και σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν συλλέξει το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου ήταν στημένο».

Δείτε το βίντεο ΕΔΩ