Με στόχο να πραγματοποιηθούν την 15η Οκτωβρίου οι εκλογές για τη δεύτερη φάση των αρχιεπισκοπικών εκλογών, συνέρχεται εκ νέου σήμερα η Ιερά Σύνοδος για να εξετάσει τις ενστάσεις που υποβλήθηκαν, σε σχέση με την πρώτη φάση των αρχιεπισκοπικών εκλογών της 24ης Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε μετά τη χθεσινή συνεδρία της Ιεράς Συνόδου ο Τοποτηρητής του αρχιεπισκοπικού θρόνου, Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε πως έχουν απορριφθεί οι ενστάσεις της Πάφου, της κάλπης Αγίου Σπυρίδωνος, Γεροσκήπου, και της Θελέτρας.

Σε ερώτηση εάν έχουν απορριφθεί όλες οι ενστάσεις στην Πάφο, απάντησε καταφατικά.

”Ο Μητροπολίτης Λεμεσού είχε αρκετές ενστάσεις και περιορίστηκε στις τέσσερις. Προχθές έλεγε έξι, σήμερα είπε ότι αφαιρεί ακόμα δύο για να διευκολύνει τα πράγματα. Αύριο μπορεί να αποσύρουν και άλλες ή να προστεθούν και άλλες”, ανέφερε.

Σε ερώτηση εάν ο Επίσκοπος Κύκκου έχει αποσύρει κάποιες από τις ενστάσεις, είπε πως όχι.

Ο Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος δήλωσε ότι ”αυτή η Σύνοδος θα εκλέξει Αρχιεπίσκοπο και εύχομαι ο Αρχιεπίσκοπος αυτός να μπορέσει να συγκεντρώσει γύρω από τον εαυτό του την πλειοψηφία για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Απ΄ εκεί και πέρα ο Θεός να βάλει το χέρι του”.

Ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος δήλωσε ότι εξετάστηκαν διάφορες ενστάσεις, από τις οποίες κάποιες απερρίφθησαν.

Κληθείς να σχολιάσει τη μαρτυρία της ηγουμένης του Αγίου Ηρακλειδίου, ότι η επίσκεψη των γυναικών μοναχών ήταν καιρό προγραμματισμένη, ο Μητροπολίτης Λεμεσός είπε πως ήρθαν προσκύνημα στην Κύπρο.

”Μοναχές από το Αγιο Ορο δεν υπάρχουν”, πρόσθεσε.

Ο Επίσκοπος Κύκκου Νικηφόρος δήλωσε ότι ”σήμερα ολοκληρώθηκε ένα έγκλημα που άρχισε στις 24 Σεπτεμβρίου με την αυθαίρετη νόθευση των εκλογών με παράτυπες και παράνομες και αντικανονικές ενέργειες και πράξεις”.

”Σήμερα με συνοπτικές διαδικασίες και προειλημμένες αποφάσεις
απέρριψαν τις ενστάσεις εκλελεγμένων Ειδικών Αντιπροσώπων δικών μου που εξελέγησαν κανονικά και άνοιξαν τις κάλπες μετά το κλείσιμο, μετά την υπογραφή και το σφράγισμα του πρακτικού, των εκλογών και αλλοίωσαν το αποτέλεσμα σε βάρος Ειδικών Αντιπροσώπων με συνέπεια να χάνουμε τέσσερις Γενικούς Αντιπροσώπους στην Πάφο. Μιλούμε για την περίπτωση Αγίου Σπυρίδωνος Γεροσκήπου, Θελέτρας, Κάθηκα και Κάτω Ακουρδάλια”, είπε.

Ερωτηθείς τι προτίθεται να πράξει, είπε πως διερωτάται πώς μπορεί κανείς να βρει το δίκαιο του, εφόσον υπάρχει η γνωστή πλειοψηφία της Ιεράς Συνόδου ”που ενεργεί με γνώμονα, όχι το δίκαιο και την αλήθεια, αλλά τα δικά της συμφέροντα”.

”Υπάρχουν δύο δρόμοι, η μία οδηγεί προς την Κωνσταντινούπολη και η άλλη οδηγεί προς την Νομική Υπηρεσία”, συμπλήρωσε.

”Εμείς κανονικά έχουμε εκλέξει 47 με 49 Γενικούς Αντιπροσώπους από την πρώτη Κυριακή, έναντι 45 του Μητροπολίτη Λεμεσού και 8 ή 6 του Μητροπολίτη Πάφου. Οι δύο αφορούν τη Θελέτρα, οι άλλοι δύο που είναι στο διαμέρισμα Γεροσκήπου είναι 40 Ειδικοί Αντιπρόσωποι. Εμείς εκλέγουμε 20, 17 ο Μητροπολίτης Πάφου και τρεις ο Μητροπολίτης Λεμεσού. Και εάν συμπράξουν μαζί θα έρθει 20 – 20 το αποτέλεσμα όποτε καθορίζεται με κλήρωση το αποτέλεσμα. Ετσι μιλούμε για 47 ή 49. Τα αποτελέσματα των εκλογών της πρώτης Κυριακής είναι πολύ οριακά. Καταλαβαίνεται τι τεράστια σημασία έχει η υποκλοπή των δικών μας Γενικών Αντιπροσώπων”, σημείωσε.

Σε επιστολή του προς τον Μητροπολίτη Πάφου Χρυσόστομο, την οποία κατέθεσε στην Ιερά Σύνοδο, ο Επίσκοπος Κύκκου εισηγείται το διορισμό ανεξάρτητης επιτροπής από νομικούς για εξέταση των ενστάσεων που υποβλήθηκαν, σχετικά με τα εκλογικά κέντρα Αγίου Σπυρίδωνος Γεροσκήπου και Θελέτρας.

”Η τήρηση ορθών και δικαίων διαδικασιών εκλογής αποτελούσε πάντοτε δική σας ευθύνη. Η απουσία σας όμως από το Συνεδριακό Κέντρο δημιούργησε μια χαώδη κατάσταση και πάρα πολλές παρατυπίες. Είχαν βρεθεί πολλές κάλπες ανοιγμένες ή ασφράγιστες ή ακλείδωτες ή χωρίς ψηφοδέλτια ή χωρίς την υπογραφή του προεδρεύοντος του εκλογικού Κέντρου. Πέντε κάλπες έφθασαν στο Συνεδριακό Κέντρο με τον ίδιο αριθμό. Στα τραπέζια και το πάτωμα
υπήρχαν πεταμένα ψηφοδέλτια, ενώ ο Εφορος Εκλογών Γιάννης Χαριλάου δήλωνε ότι πάγωνε τη διαδικασία καταμέτρησης επειδή σε 65 κάλπες υπήρχαν σοβαρά προβλήματα”, σημειώνει.

”Κατά συνέπεια ζητούμε την επανάληψη της εκλογικής διαδικασίας στις ενορίες των κατεχόμενων Μητροπολιτικών Περιφερειών Κερύνειας και Αμμοχώστου. Οφείλουμε όλοι να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να επιδείξουμε την απαραίτητη υπευθυνότητα έναντι της Εκκλησίας και του λαούς μας”, καταλήγει ο Επίσκοπος Κύκκου, στην επιστολή του.

ΚΥΠΕ