Αφανείς εξελίξεις που αφορούν την Ελλάδα

 

Παρουσιάζει και σχολιάζει ο Ιωάννης Μιχαλέτος

Οι τρεις παρακάτω ειδήσεις παρουσιάζουν αφανείς εξελίξεις που έχουν άμεση σχέση με τα Ελληνικά συμφέροντα, όπως διαμορφώνονται και κυρίως σε ότι αφορά την μελλοντική πορεία τους. Είναι ηλείου φαεινότερο ότι ο κόσμος οδηγείτε σε πολλαπλές εξελίξεις με επίκεντρο την Ευρασία της οποίας η Ελλάδα αποτελεί μια μικρή πλην άκρως σημαντική γεωστρατηγικά Χερσόνησο.

Επεισοδιακή παρουσίαση της εταιρείας του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη

 Η εταιρεία που έχει αναλάβει τη κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, Trans Balkan Pipeline Company (TBPC) αναγκάστηκε να διακόψει τη παρουσίασή της στη Βουλγαρική πόλη του Μπουργκάς, όταν 100 "οικολόγοι" διαδηλωτές εισήλθαν βιαίως στην αίθουσα όπου μιλούσε ο πρόεδρος της εταιρείας Alexander Tarakanov. Συγκεκριμένα το μεσημέρι της 12ης Νοεμβρίου και ενώ τα στελέχη της εταιρείας ενημέρωναν Βούλγαρους αξιωματούχους και πολιτικούς για την πορεία των έργων, ομάδα ατόμων ανάγκασε την παύση των εργασιών εισερχόμενη στο χώρο με αποτέλεσμα να υπάρξουν προπηλακισμοί με τους φρουρούς. Οι διαμαρτυρίες είχαν ως αφετηρία την πεποίθηση των διαδηλωτών ότι η κατασκευή του αγωγού θα διαταράξει την οικολογική ισορροπία στην χώρα. Από την άλλη πλευρά, έγκυροι παρατηρητές υπογραμμίζουν ότι αυτό επιβεβαιώνει την ανάμειξη του λεγόμενο "Οικολογικού κινήματος" με υπερατλαντικές επιδιώξεις που συνδέονται με ενεργειακά συμφέροντα και σχετίζονται άμεσα με το Ρώσο-Αμερικανικό ανταγωνισμό. Στην εταιρεία TBPC συμμετέχουν με 24,5% Ελληνικές εταιρείες με επικεφαλής τα ΕΛΠΕ και η έδρα της εταιρείας είναι το Άμστερνταμ. Στο σχήμα συμμετέχουν Ρώσοι με 51% και το υπόλοιπο κατέχεται από Βουλγαρικές εταιρείες. Διεθνής τεχνικός σύμβουλος έχει επιλεγεί η Γερμανική εταιρεία ILF Consulting Engineer. Παρόμοιες αντιδράσεις υπάρχουν και στην Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 18 Μαρτίου του 2007 όταν και  υπογράφηκε στην Αθήνα η συμφωνία για τον αγωγό, παρουσία και των Προέδρων Ρωσία-Βουλγαρίας, "ανέβηκαν" ιστοσελίδες με πλήρη τεκμηριωμένο υλικό εναντίων του σχεδίου όπως και σχηματίστηκαν σύλλογοι και ΜΚΟ με παρεμφερείς σκοπούς.


Νέος ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, ο Νίκολας Μπέρνς;

 

Ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινώσει την πλήρη σύνθεση της κυβέρνησης του η οποία επισήμως αναλαμβάνει στις 20 Ιανουαρίου του 2009. Μέχρι στιγμής τα φαβορί για το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, εμφανίζονται οι Τζόν Κέρι (Πρώην Προεδρικός υποψήφιος), Ρίτσαρντ Χοουλμπρουκ (Πρώην Πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη) και Μπιλ Ρίτσαρντσον (Πρώην Υπουργός Ενέργειας). Παρόλα αυτά, καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι το όνομα του Νίκολας Μπέρνς -πρώην Πρεσβευτή στην Αθήνα στα τέλη της δεκαετίας του '90- "παίζει" και μάλιστα έχει κρατηθεί μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας για να μην "καεί". Ο Μπέρνς μέχρι το Μάρτιο του 2008 ήταν ο νούμερο 3 της Αμερικανικής διπλωματίας , όταν και υποχρεώθηκε σε παραίτηση από τη κυβέρνηση Μπούς λόγω σοβαρότατων διαφωνιών για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, όπου και ο Μπέρνς είχε προειδοποιήσει ανεπιτυχώς για το ανερμάτιστο της πολιτικής της Κοντολίζα Ράις. Ελληνοαμερικανικοί κύκλοι υπογραμμίζουν ότι τυχόν ανάληψη του Αμερικανικού ΥΠΕΞ, είναι θετική εξέλιξη για την Ελλάδα γιατί ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά τα Ελληνικά θέματα όπως και όλους τους Έλληνες πολιτικούς με τους οποίους διατηρεί σχέσεις και σήμερα. Θεωρείτε επίσης διαλλακτικός σε σχέση με το κατεστημένο της Ουάσινγκτον σε θέματα που άπτονται σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας και συνεργασίας με ΕΕ για ενεργειακά θέματα και τον πόλεμο στο Αφγανιστάν. Τέλος πρέπει να σημειωθεί ότι η παρούσα είδηση αποτελεί και τη πρώτη μνημόνευση του ονόματος του Μπέρνς ως υποψήφιου Υπουργού Εξωτερικών, κάτι που αναμένεται να γίνει γνωστό μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου. Υπάρχουν και αντίστοιχες υποθέσεις για την είσοδο της Χίλαρι Κλίντον ως Υπουργού Εξωτερικών στη κυβέρνηση Ομπάμα.

 

 Το ζήτημα της Ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία

 

Η Ελλάδα πρόκειται εντός των επομένων ημερών να επικυρώσει το σύμφωνο σταθεροποίησης και σύνδεσης της Αλβανίας με την Ε.Ε. Είναι χρήσιμο να τονιστεί ότι τα Τίρανα δεν έχουν ακόμα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους στα ζητήματα της Ελληνικής μειονότητας όπως αυτά προκύπτουν από τις διεθνείς συμβάσεις και τις διμερείς συμφωνίες.

 Ένα μικρό μόνο δείγμα είναι οι παρακάτω αναφορές.

– Η Αλβανία δεν αναγνωρίζει την ελληνική (όπως και κάποιες μικρότερες) μειονότητα όπου αυτή υπάρχει. Συγκεκριμένα, αναγνωρίζει 99 χωριά ως μειονοτικά τα οποία δεν αντιστοιχούν ούτε στο 50% του ελληνικού πληθυσμού. Κάτοικοι περιοχών όπως η Χιμάρα, Αγ. Σαράντα, Κορυτσά δεν έχουν το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού ως Έλληνες. Η ρύθμιση αυτή έγινε το 1948 από τον δικτάτορα Χότζα με προφανείς σκοπιμότητες και ισχύει μέχρι σήμερα.

– Η ελληνική γλώσσα πέραν του ότι δεν αποτελεί ως όφειλε δεύτερη επίσημη του κράτους, στις μη αναγνωρισμένες περιοχές όπου η χρήση της διωκόταν ποινικά μέχρι πρόσφατα, σήμερα δεν διδάσκεται καν.

– 18 χρόνια μετά την κατάρρευση των κομμουνιστικών καθεστώτων στην Ανατολική Ευρώπη, η Αλβανία είναι η μοναδική χώρα η οποία ακόμη δεν έχει επιστρέψει τις περιουσίες. Ειδικά στην περιοχή της ελληνικής κοινότητας, οι καταπατήσεις και οι αρπαγές είναι καθημερινό φαινόμενο. Υπάρχουν για το ίδιο θέμα 10 νόμοι και κατά περίπτωση εφαρμόζεται εκείνος που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των κύκλων της Αλβανίας, που σε πολλές περιπτώσεις σχετίζονται με το οργανωμένο έγκλημα

– Στις μη αναγνωρισμένες περιοχές, η χρήση εθνικών συμβόλων της Ελλάδας απαγορεύεται και διώκεται ποινικά.

– Στα σχολεία της αναγνωρισμένης μειονότητας διδάσκονται τα παιδιά ότι η Αλβανία φτάνει μέχρι τον Αμβρακικό και μαθαίνουν για τους καταπιεζόμενους αδερφούς μας στην Ελλάδα.

– Οι ήρωες του '40 παραμένουν άταφοι και η συμφωνία για τη κατασκευή κοιμητηρίων δεν έχει υλοποιηθεί