Μόνιμη ενότητα με τίτλο «Το τρίγωνο Ευρωπαϊκή Ένωση-Τουρκία-Κύπρος» αναρτήθηκε από τις 23 Φεβρουαρίου (09) στην ιστοσελίδα του γνωστού  πανίσχυρου ιδρύματος για την διαχείριση διεθνών κρίσεων. Το πολύ γνωστό International Crisis Group εκτιμά ότι φέτος είναι μια πολύ κρίσιμη χρονιά για την Κύπρο και για την επίλυση του κυπριακού, καθώς και για την Τουρκία αναφορικά με τις σχέσεις της και την διαδικασία ένταξης στην ΕΕ.

Η εν λόγω ενότητα έχει να κάνει με την συνεχή επανεξέταση ερωτημάτων που προκύπτουν από τις εξελίξεις, με την ανάρτηση αναλύσεων ή σχολίων στοχεύοντας στην διαμόρφωση μιας όσο το δυνατόν ολοκληρωμένης εικόνας επί του θέματος.

Το βασικό σε όλη αυτή την προσπάθεια είναι ότι το διεθνές ινστιτούτο βάσει των εξελίξεων σκοπεύει να δημοσιεύει εκθέσεις με τις εκτιμήσεις που βασίζονται σε γεγονότα, καθώς και  να κάνει συστάσεις, κατά την συνήθη πρακτική του,  υποβάλλοντας νέες προτάσεις στους παίκτες-κλειδιά. Σκοπός του ινστιτούτου είναι όπως ισχυρίζεται  να συνδράμει(στην  πράγματικότητα να επηρεάσει) προς μια ειρηνική λύση και βιώσιμη του Κυπριακού, καθώς και να φέρει πιο κοντά την Τουρκία και την ΕΕ. 

Η νέα ενότητα, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα, θα ενημερώνεται συνεχώς με υλικό από τις Βρυξέλλες,  από τον επικεφαλής του προγράμματος για την Τουρκία-Κύπρο στην Κωνσταντινούπολη.

 

Υπενθυμίζεται ότι το International Crisis Group είναι εκείνο το Αμερικάνικο Think Tank που εργάζεται για την προώθηση των Αμερικανικών συμφερόντων σε όλο τον κόσμο ενώ οι εκθέσεις και οι αναλύσεις του στόχο έχουν να επηρεάσουν τα κέντρα εξουσίας στις ΗΠΑ τα οποία  λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους τις εκτιμήσεις και τις προτάσεις  του ICG. Το κέντρο αυτό είναι που συστηματικά επαναπροωθεί το σχέδιο Ανάν.