Tης Έλλης Στάη

Και όποιος είχε αμφιβολίες ότι στις μυλόπετρες της οικονομίας θα δεινοπαθήσει η Ελλάδα, μάλλον πρέπει να αναθεωρήσει.

«Το Ιρλανδικό μοντέλο» , είναι ήδη το φάντασμα που περιφέρεται πάνω από την Ελλάδα. Το ερώτημα είναι αν η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση θα μας τα πουν πλέον καθαρά και με το όνομά τους και θα συνεννοηθούν για να αντιμετωπίσουμε ως χώρα την κρίση ή θα σύρουν ξανά το χορό της μικροκομματικής σκοπιμότητας.

Και για την κυβέρνηση τα πράγματα είναι μονόδρομος. Αυτή έχει το μαχαίρι, αυτή πρέπει να σπάσει τα αυγά, αυτή έχει την ευθύνη. «Χρειάζονται μέτρα (σκληρά εννοείται…), απειλείται η Εθνική κυριαρχία της χώρας», είπε χθες ο Πρωθυπουργός. Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για την οικονομία ζήτησε σήμερα, άρα τα πράγματα είναι σοβαρά, πολύ σοβαρά. Μεταξύ μας δεν θα έχανε τίποτα ο Πρωθυπουργός να σιγοψιθυρίσει και την ιστορική φράση του Α. Παπανδρέου «Mea Culpa» , δηλαδή, λίγο καλύτερα τα έβλεπα προεκλογικά, τώρα τα πράγματα δυσκολέψανε πολύ, μα πάρα πολύ…(άλλωστε μόλις χθες χρησιμοποίησε , αυτό που είχε πει ο πτέρας του επίσης , το '93, «ή θα αφανίσουμε το χρέος, ή το χρέος θα αφανίσει τη χώρα».)

Και πως θα πάρει κανείς μέτρα «Ιρλανδικής συνταγής» για να αποφύγει τη χρεωκοπία; Όπως είναι το ψαλίδι στον 14ο μισθό ( επίδομα Πάσχα, άδειας), και γενικότερα το κοινωνικό κράτος να πιεστεί πολύ, πάρα πολύ…

Μόνη διέξοδος η συναίνεση. Είναι έτοιμος να τη δώσει ο κύριος Σαμαράς κατ' αρχήν; ( με δεδομένη την αρνητική στάση του ΚΚΕ και μάλλον και του ΣΥΡΙΖΑ;)

Το μπαλάκι καλείται κυρίως να το πιάσει ο καινούργιος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Χτες, από τη Βόνη έδειξε ότι το παιχνίδι , τον δυσκολεύει και αυτόν.

Με ιδιαίτερα σκληρή δήλωση, είπε στον κ. Παπανδρέου να πάψει να επιτίθεται στην προηγούμενη κυβέρνηση της Ν.Δ. και να πάρει αμέσως, όσα μέτρα νομίζει ότι χρειάζονται… Μόνος του; Ή και με τη δική του στήριξη; Ο κ. Σαμαράς άφησε το παράθυρο ανοιχτό. «Θα στηρίξει την κυβέρνηση αν πάρει μέτρα στη σωστή κατεύθυνση ( ποια είναι αυτή δεν διευκρίνισε) για να αρθούν τα αδιέξοδα».

Σήμερα ο κ. Σαμαράς πήρε την ανοιχτή πρόσκληση για να σκεφτεί αν θα στείλει λουλούδια συναίνεσης σε σκληρά μέτρα ή όχι…

Υ.Γ.1 Στο τραπέζι δεν καλείται ο 14ος μισθός, γιατί όλα δείχνουν ότι… θα φαγωθεί.

Υ.Γ.2 Τον κ. Σαμαρά τον «κυνηγάνε» στην πολιτική του διαδρομή τα Συμβούλια Αρχηγών για κρίσιμα θέματα.

Υ.Γ3 Τελικά ο κ. Μ.Ανδρουλάκης όταν μίλησε για ανάγκη κυβέρνησης, ευρύτερης συνεργασίας (Real News 06/12/2009) μίλαγε από μόνος του; Ή έπαιξε το γνωστό πολιτικό παιχνίδι του "λαγού";