ΤΟ ΒΗΜΑ– ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΡΟΥΣΤΑΛΛΗ

Πώς να περιγράψει κανείς μια «σκιά»; Ο κ. Ν. Ζιώγας, σύμβουλος του κ. Γ. Παπανδρέου σε θέματα δημοσίων σχέσεων, δεν έχει καμία σχέση με τις δημόσιες σχέσεις. Δεν επιδιώκει γνωριμίες, δεν αφήνει να «διαρρεύσουν» εμπιστευτικές πληροφορίες, δεν προβάλλει τη θέση του δίπλα στον Πρωθυπουργό. Μοιάζει σαν να γεννήθηκε μέσα σε ένα σκούρο μπλε κοστούμι και κυκλοφορεί τις περισσότερες ημέρες αξύριστος, όχι από άποψη αλλά από ανάγκη.  Ο κ. Ζιώγας βρίσκεται στο πλευρό του κ. Παπανδρέου από το 1999 και με την πάροδο του χρόνου έχει μετατραπεί στο φόντο πίσω από τον Πρωθυπουργό που κανένας πλέον δεν προσέχει. Η παρουσία του είναι τόσο συνεχής, ώστε μόνο ένας άνθρωπος που έχει ξεχάσει το εγώ του δίπλα στην ξυριστική του μηχανή θα απέφευγε τις συγκρούσεις με το στερέωμα των συμβούλων, των συνεργατών, των υπουργών και των βουλευτών που διαγκωνίζονται στον αυλόγυρο του κ. Παπανδρέου. 

Ο κ. Ζιώγας απεχθάνεται τη δημοσιότητα σε τέτοιο βαθμό ώστε ούτε οι δημοσιογράφοι οι οποίοι συνοδεύουν τον Πρωθυπουργό στα ταξίδια του δεν γνωρίζουν βασικά πράγματα για τη ζωή του. Ο ίδιος φροντίζει να καλύπτει οτιδήποτε προσωπικό πίσω από ένα διαβρωτικό χιούμορ. Ο άνθρωπος που συνοδεύει τον κ. Παπανδρέου παντού εκτός από τις θερινές του διακοπές, αστειεύεται με άνεση για τον ελάχιστο χρόνο που διαθέτει στην οικογένειά του. «Θα τηλεφωνήσω κάποια ημέρα στα παιδιά μου και αυτά θα μου απαντήσουν ότι ο μπαμπάς είναι στο σπίτι» παρατηρεί γελώντας. 

Είναι προφανές ότι μοιράζεται μια πολύ δυνατή σχέση με την ελληνοκαναδέζα σύζυγό του. Και μάλλον δεν έχει κανένα πρόβλημα με τους δύο γιους του, πέραν του ότι είναι πολύ ατίθασοι. 

Ενας άνθρωπος κλειστός σαν στρείδι δεν θα διαφήμιζε ότι είναι ένας από τους πρώτους δωρητές σώματος στην Ελλάδα. Ούτε ότι είναι εθελοντής δασοπυροσβέστης, έχοντας συμμετάσχει σε όσες κατασβέσεις πυρκαγιών τον βρήκαν στην Αθήνα. Και ασφαλώς δεν θα μιλούσε ποτέ για τη φωτιά που απείλησε το Λύρειο Ορφανοτροφείο στην Πεντέλη, όπου χρειάστηκε να αγωνιστούν όλο το βράδυ πυροσβέστες και εθελοντές για να το σώσουν. Για αυτά φροντίζουν να μιλούν οι φίλοι του. 

Ολα αυτά συνθέτουν μια προσωπικότητα που μαζί με τα προτερήματα κρύβει και τα ελαττώματά της. Ο κ. Ζιώγας θα προτιμούσε να ήταν αόρατος. Επειδή αυτό είναι αδύνατον, έχει επιλέξει το πλησιέστερο: Επιλεκτικές εμφανίσεις και σηκωμένες αντένες όταν ανοίγει το στόμα του ώστε να μη βγει ούτε μία λέξη που θα μπορούσε ενδεχομένως να παρεξηγηθεί και να δημιουργήσει προβλήματα. 


Είναι τόσο πιστός στον κ. Παπανδρέου που πολλοί τον θεωρούν κάτι σαν ορντινάντσα του. Ο κ. Ζιώγας είναι ο μόνος από τους παλιούς και στενούς συνεργάτες του που δεν έχει αποκτήσει κυβερνητική θέση. Εχει ζήσει από πολύ κοντά στιγμές έντασης όπως το βράδυ των εκλογών του 2007, αλλά και κρίσιμες συνεδριάσεις στις Βρυξέλλες, όταν δεν ήταν ακόμη σίγουρο ότι θα αποφασιστεί ο μηχανισμός στήριξης. Επίσης συνοδεύει τον Πρωθυπουργό στις συναντήσεις του με ξένους ηγέτες. Οσοι γνωρίζουν τη σχέση των δύο ανδρών, λένε ότι ο κ. Ζιώγας στα θέματα της αρμοδιότητάς του έχει απόψεις που δεν τις κρύβει από τον κ. Παπανδρέου, λέει τη γνώμη του για το τι πρέπει να ειπωθεί στον Τύπο και έπειτα αναλαμβάνει την ενημέρωση ο κ. Γ. Πεταλωτής. Σπανίως μεταφέρει παραπολιτικές ειδήσεις, αλλά μόνο περιγραφικές της δραστηριότητας του Πρωθυπουργού. 

Παρ΄ ότι το πρόσωπό του είναι όσο συχνά και του Πρωθυπουργού στις ειδήσεις, στον δρόμο δύσκολα θα τον προσέξει κανείς. Κυκλοφορεί με ένα πράσινο μεταχειρισμένο αυτοκίνητο, στον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο του δεν πηγαίνει σε κοσμικές εκδηλώσεις και προτιμά να ασχοληθεί με τον κήπο και τα λουλούδια του. Σήμερα ο κ. Ζιώγας βρίσκεται στη Νέα Υόρκη μαζί με τον κ. Παπανδρέου και είναι ο μόνος από το επιτελείο του που μπορεί να τον ανταγωνιστεί σε ώρες πτήσεων. Ενας ανταγωνισμός ευπρόσδεκτος έπειτα από την πυρηνική σύντηξη που τράνταξε προσφάτως τα «υπόγεια» του Μεγάρου Μαξίμου με αφορμή τις εξουσίες και τις αρμοδιότητες. 

AΠΟ ΤΟ ΥΠΕΞ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ
Ο κ.Ζιώγας αποφοίτησε πρώτος με άριστα από το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών της Νομικής Αθηνών,ολοκλήρωσε ένα μεταπτυχιακό στις Διεθνείς Σχέσεις και ξεκίνησε ένα διδακτορικό στο Κέιμπριτζ το οποίο δεν τελείωσε ποτέ. 

Το 1995 άρχισε να εργάζεται στο υπουργείο Εξωτερικών και έγινε αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου όταν ήταν spokesman ο κ. Π.Μπεγλίτης. Ο εμπειρογνώμονας του ΥΠΕΞ ασφυκτιούσε στο κοστούμι του υπεύθυνου ενημέρωσης. 

Οταν ο κ.Παπανδρέου αναβαθμίστηκε από αναπληρωτής σε υπουργό Εξωτερικών ξεκίνησε η καθημερινή συνεργασία τους, η οποία διαρκεί ως σήμερα. 

Η φιλία με τον κ. Γερουλάνο και η δύσκολη σχέση με τον κ. Δόλλη

Στους κύκλους του Μαξίμου είναι γνωστή η φιλία του κ. Ζιώγα με τον κ. Γερουλάνο (αριστερά) και με την κυρία Ρεγγίνα Βάρτζελη, αλλά και η δύσκολη σχέση του με τον κ. Δόλλη
Ποια είναι ακριβώς τα καθήκοντα του κ.Ζιώγα; Δύσκολο να τα περιγράψει κανείς,αφού είναι ο «πανταχού παρών». Συχνά συμβαίνουν μικροπαρεξηγήσεις με άλλους συμβούλους του Πρωθυπουργού αλλά εκείνος φροντίζει να διαλύει τα σύννεφα.Οπως λένε άλλοι συνεργάτες του Πρωθυπουργού,δεν κάνει προσωπικά παιχνίδια και μισεί τις ίντριγκες.Αυτό δεν σημαίνει ότι έχει καλές σχέσεις με όλους.Οσο γνωστή είναι η φιλία του με τον κ.Π. Γερουλάνο και με την κυρίαΡεγγίνα Βάρτζελη άλλο τόσο συζητείται και η δύσκολη σχέση που έχει με τον κ.Δ.Δόλλη. Επίσης δέχεται πολύ συχνά τα βέλη όσων επιθυμούν να εισχωρήσουν στα φωτογραφικά πλάνα δίπλα στον κ.Παπανδρέου.Ο λεπτός και νευρώδης σύμβουλος αποδεικνύεται απρόσμενα αποτελεσματικός στο μπλοκάρισμα των παρείσακτων. Ενδεχομένως να τον βοηθά η καλή σωματική κατάσταση την οποία διατηρεί παίζοντας μπάλα με γείτονες σε ένα γήπεδο στου Παπάγου.