Tης Μάγδας Καρακόλη, ειδική συνεργασία με το Statesmen.gr

Είναι αλήθεια πως πολύ μελάνι έχει χυθεί τα τελευταία χρόνια για το θέμα της διαφθοράς στη χώρα μας. Τις πταίει όμως τελικά και τίποτα δεν έχει γίνει για την καταπολέμησή της ή έστω για τον περιορισμό της;

Μια πρώτη εξήγηση είναι ότι παραμένουν αδύναμοι και αναχρονιστικοί οι  θεσμοί που κατά τη γνώμη μου είναι και το πιο σημαντικό εργαλείο στην καταπολέμηση της διαφθοράς. Διότι ισχυροί θεσμοί προσαρμοσμένοι στα νέα δεδομένα της κοινωνίας  θα αποτελούσαν όπλο κατά της διαφθοράς και μάλιστα δυνατό όπλο στα χέρια της δικαιοσύνης.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η διαφθορά χρειάζεται δύο: κάποιον που δίνει και κάποιον που παίρνει. Γι΄ αυτό αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς πρέπει να αναφέρουμε το εξής νεοελληνικό παράδοξο: ενώ μεγάλο ποσοστό των πολιτών παραδέχεται με σχετική ευκολία ότι πληρώνει μίζες, την ίδια ώρα δηλώνουν πως ανησυχούν για το αποτέλεσμα που έχει η διαφθορά στην παροχή των δημοσίων υπηρεσιών.

Η διαφθορά είναι ένα φαινόμενο που δεν εξαντλείται στην απλή δωροδοκία, τη μικροδιαφθορά ή την κακοδιαχείριση των δημοσίων οικονομικών. Είναι ακόμη πιο επικίνδυνο και πολυδιάστατο, αφού εμποδίζει τη λογοδοσία και υποθάλπει την εγκληματική δραστηριότητα. Με λίγα λόγια δημιουργεί ένα σύστημα όπου τελικά οι μόνοι που επωφελούνται είναι  οι διεφθαρμένοι.

Συμπερασματικά η καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής είναι επιτακτική ανάγκη, αλλά και καθολικό αίτημα σήμερα ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας, η οποία έχει περάσει στο στάδιο να μη συγχωρεί, να μην ανέχεται και να μην προσπερνά σαθρά φαινόμενα που την πλήττουν. Σκοτεινές δραστηριότητες, γκρίζες συναλλαγές, ύποπτοι και αδιαφανείς μηχανισμοί απ΄ όπου κι αν προέρχονται δεν έχουν θέση σ΄ ένα υγιές δημοκρατικό πολιτικό σύστημα, το οποίο οφείλει να σέβεται τους πολίτες, το δημόσιο χρήμα και να δημιουργεί τις  υποδομές και τους θεσμούς εκείνους που θα εξασφαλίζουν τη διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα και σε όλους τους τομείς.

Η Μάγδα Καρακόλη είναι αναπληρώτρια Γραμματέας Γυναικών της Νέας Δημοκρατίας, και μέλος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας “Κωνσταντίνος Καραμανλής”