Εγκαταλείπουν την Δαμασκό από το πρωί της Δευτέρας οι κάτοικοί της εξαιτίας των βομβαρδισμών. Στους 13 οι νεκροί.

Σύροι πολίτες εγκαταλείπουν από το πρωί περιοχές της πρωτεύουσας εξαιτίας των σφοδρών βομβαρδισμών με στόχο περιοχές στα προάστια της Δαμασκού, σύμφωνα με ακτιβιστές.

Ένας ακτιβιστής ανέβασε φωτογραφίες στο Διαδίκτυο που δείχνουν μικρά φορτηγά γεμάτα από Σύρους πολίτες με τα υπάρχοντά τους να εγκαταλείπουν το προάστιο Ντούμα της Δαμασκού, προπύργιο των αντικαθεστωτικών, το οποίο από την περασμένη εβδομάδα βομβαρδίζουν οι κυβερνητικές δυνάμεις.

 

Στην επαρχία Χομς της κεντρικής Συρίας οι βομβαρδισμοί, που συνεχίζονται και σήμερα για τρίτη εβδομάδα, στις συνοικίες Καλιντίγια και Ντέιρ Μπααλαμπά, είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας άνθρωπος και να τραυματιστούν 12, δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο ο ακτιβιστής Όμαρ Χόμσι.

‘Υστερα από μια μέρα σφοδρών βομβαρδισμών στην επαρχία Ντέιρ αλ Ζουρ, οι ακτιβιστές περιέγραψαν την κατάσταση ως «καταστροφική».

Οι αντιπολιτευόμενες Τοπικές Επιτροπές Συντονισμού, που καταγράφουν τα περιστατικά βίας ανά τη Συρία, ανακοίνωσαν ότι ο απολογισμός των νεκρών από τις χθεσινές συγκρούσεις είναι 90, οι περισσότεροι εκ των οποίων στην Ντέιρ αλ Ζουρ.

Οι πληροφορίες για την κατάσταση στη Συρία δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητη πηγή, καθώς η κυβέρνηση έχει απαγορεύσει την πρόσβαση στη χώρα στους περισσότερους ξένους δημοσιογράφους από τον Μάρτιο του 2011 που ξεκίνησε η ένοπλη εξέγερση.

Δραματική έκκληση των κατοίκων της Χομς που βομβαρδίζεται και πάλι

Οι στρατιωτικές δυνάμεις του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ βομβαρδίζουν από νωρίς το πρωί συνοικίες της πόλης Χομς στην κεντρική Συρία, ενώ η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ανακοίνωσε ότι θα επαναλάβει την προσπάθεια να εισέλθει στην πόλη για να απομακρύνει παγιδευμένους κατοίκους και τραυματίες.

“Η συνοικία του Τζουρέτ αλ-Σίγια βομβαρδίζεται σφοδρά από τις κυβερνητικές δυνάμεις που προσπαθούν να διεισδύσουν», ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι κάτοικοι της Χομς απηύθυναν έκκληση προς τους διεθνείς οργανισμούς, καταγγέλλοντας ότι είναι στόχος γενοκτονίας εδώ και τρεις εβδομάδες.

“Είμαστε στόχος συνεχών και ανελέητων βομβαρδισμών από εκτοξευτές ρουκετών, μαχητικά ελικόπτερα, όλμους, τανκς και βαρέα όπλα πυροβολικού. Ενα από τα ειδεχθέστερα εγκλήματα διαπράττεται υπό το βλέμμα σας και συνεχίζετε να μην βοηθάτε τα θύματα. Αυτό που συμβαίνει στη Συρία δεν είναι πολιτική μάχη, αλλά γενοκτονία, εθνική εκκαθάριση. Σάς απευθύνουμε έκκληση να δράσετε, η πόλη μας καταστρέφεται ολοσχερώς και μεταβάλλεται δημογραφικά», σύμφωνα με τους κατοίκους, οι οποίοι κατηγορούν τις δυνάμεις του καθεστώτος της Δαμασκού ότι επιτίθενται κατά των σουνιτικών συνοικιών. Η ανακοίνωση-έκκληση των κατοίκων δόθηκε στη δημοσιότητα από το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο.

Ο Ερυθρός Σταυρός θα επιδιώξει να εισέλθει στην πόλη

Το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο του Ελεύθερου Συριακού Στρατού προειδοποίησε για νέα σφαγή στη Χομς, κατηγορώντας το καθεστώς ότι ετοιμάζεται να στείλει πρόσθετη μονάδα 100 τανκς στη Χομς, καλώντας τις αραβικές, ισλαμικές και φίλες χώρες να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στους κατοίκους της πόλης.

Εκατοντάδες άμαχοι είναι παγιδευμένοι εδώ και εβδομάδες σε συνοικίες της Χομς που πολιορκούνται και βομβαρδίζονται από τις δυνάμεις της Δαμασκού.

Η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση έχουν διακοπεί, ενώ η έλλειψη φαρμάκων εμποδίζει την περίθαλψη των τραυματιών.

Ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης προειδοποιεί για σοβαρές επιπτώσεις σε όλη την περιοχή

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης (ΟΙΔ) προειδοποίησε κατά των σοβαρών επιπτώσεων των συριακών συγκρούσεων σε όλη την περιοχή,

Η εκτελεστική επιτροπή του πανισλαμικού οργανισμού συνεδρίασε εκτάκτως το βράδυ της Κυριακής για να εξετάσει κυρίως το θέμα της Συρίας. Η επιτροπή αποτελείται από επτά εκ των 57 μελών του ΟΙΔ.

«Η κατάσταση στη Συρία μπορεί να οδηγήσει σε έναν εμφύλιο πόλεμο με χιλιάδες επιπλέον θύματα και με σοβαρές επιπτώσεις για όλη την περιοχή», τόνισε ο ΓΓ του οργανισμού Εκμελεντίν Ιχσάνογλου.

«Ο ΟΙΔ δεν επεμβαίνει στα εσωτερικά ενός κράτους-μέλους του…όμως η επιδείνωση της κατάστασης της ασφάλειας, η βίαιη καταστολή και ο θάνατος χιλιάδων παιδιών και γυναικών έχουν οδηγήσει στην παγκοσμιοποίηση της κρίσης», επισήμανε.

Στην έκτακτη συνεδρίαση, ορισμένα μέλη του οργανισμού ζήτησαν την επέμβαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αίτημα που απέρριψαν οι αντιπροσωπείες της Συρίας, του Ιράν, της Αλγερίας και του Καζακστάν.

Στους 13 οι νεκροί

Υψηλόβαθμος ερευνητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχει συνομιλίες στη Δαμασκό με υψηλόβαθμους Σύρους αξιωματούχους, οι οποίες έχουν στόχο να ανοίξουν το δρόμο για μια έρευνα για τις σφαγές και άλλες ωμότητες που έχουν διαπραχθεί στη χώρα, δήλωσαν σήμερα διπλωματικές πηγές και πηγές του ΟΗΕ.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που δόθηκε άδεια στον Βραζιλιάνο ειδικό Πάουλου Πινιέιρου να εισέλθει στη Συρία από την ίδρυση της ομάδας του το Σεπτέμβριο από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

«Προσπαθεί να ανοίξει το δρόμο για μας ώστε να μπορέσουμε να εισέλθουμε στη χώρα», δήλωσε πηγή του ΟΗΕ στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς από τη Γενεύη. «Χρειάζεται να πάμε πριν από το Σεπτέμβριο καθώς τότε θα πρέπει να κατατεθεί η τελική μας έκθεση».

Η ομάδα αυτή, στηριζόμενη σε εκατοντάδες συνεντεύξεις από αυτόπτες μάρτυρες, επιζήσαντες και πρόσφυγες από τη Συρία, έχει κατηγορήσει τις συριακές δυνάμεις ότι διαπράττουν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, μεταξύ των οποίων εκτελέσεις και βασανιστήρια. Επίσης έχει κατηγορήσει τους αντάρτες για ωμότητες.

Ο Πινιέιρου έφτασε αργά το Σάββατο στη Δαμασκό, αφού εξασφάλισε βίζα από τη συριακή διπλωματική αποστολή στη Γενεύη, δήλωσαν διπλωματικές πηγές. Το ταξίδι αυτό δεν είχε ανακοινωθεί προηγουμένως.

Εκεί συναντήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Φάισαλ Μέκνταντ και αναμένεται να επιστρέψει στη Γενεύη αύριο, μία ημέρα πριν από την παρουσίαση της πιο πρόσφατης έκθεσης της ομάδας στο 47μελές Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό με ποιους άλλους θα συναντηθεί εκεί.

Παράλληλα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 13 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους άμαχοι, σκοτώθηκαν σήμερα από τη βία στη Συρία, όπου οι δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ βομβαρδίζουν κυρίως τη Χομς, στο κεντρικό τμήμα της χώρας, και την Ιντλίμπ, στο βορειοδυτικό.

Στην επαρχία Ιντλίμπ, πέντε άμαχοι και δύο αντάρτες σκοτώθηκαν κατά τις μάχες και τους βομβαρδισμούς στην Καφάρ Νέμπολ και τη Μάαρετ αλ Νούμαν.

Δύο άμαχοι σκοτώθηκαν επίσης από τους βομβαρδισμούς στην πόλη Ντέιρ αλ Ζορ, στην ανατολική Συρία. Την ίδια ώρα ένα κορίτσι σκοτώθηκε στη Μντέιρα, κοντά στη Δαμασκό, και ένας άμαχος στη Ντεράα, στη νότια Συρία, από το βομβαρδισμό της Μπόσρα αλ Σαμ.

Στη Χομς, «η συνοικία Ζούρετ αλ Σίγια βομβαρδίζεται σφοδρά από τις κυβερνητικές δυνάμεις, οι οποίες θέλουν να εισέλθουν σε αυτήν», σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, το οποίο διευκρίνισε ότι δύο άμαχοι, εκ των οποίων η μία γυναίκα, σκοτώθηκαν από τα πυρά ελεύθερων σκοπευτών.

Πηγή: ΑΜΠΕ, kathimerini.gr