Της Δήμητρας Καδδά

Εύσημα για την πρόοδο αλλά συγκρατημένη αισιοδοξία για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων των τεσσάρων αυτοκινητοδρόμων, "Λευκή Βίβλο" για την ανάπτυξη αλλά και κριτική για πενιχρά αποτελέσματα στο πεδίο της φοροδιαφυγής έκανε ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης, Χορστ Ράιχενμπαχ μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη.

"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα σταθεί εμπόδιο για να υπάρξει μια πρώτη πολιτική απόφαση" στο θέμα των τεσσάρων αυτοκινητόδρομων ανέφερε ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης.  "Είναι νωρίς όμως για να είμαστε απολύτως βέβαιοι για οτιδήποτε", πρόσθεσε ο κ. Ράιχενμπαχ.

Αναφέρθηκε με θετικά σχόλια για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις για την επανεκκίνηση των αυτοκινητοδρόμων δηλώνοντας χαρακτηριστικά: "Προσωπικά είμαι ιδιαίτερα ευτυχής  για την πρόοδο που σημειώθηκε και για το προσχέδιο συμφωνίας  το οποίο επιτεύχθηκε με τους παραχωρησιούχους. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν το ότι υπάρχει προοπτική για την ολοκλήρωση των έργων αυτών, καθότι θα είναι πάρα πολύ σημαντικά για την οικονομία αυτής της χώρας, εφόσον θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, αλλά και θα παίξουν καθοριστικό ρόλο για το ΑΕΠ της χώρας".

Ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης από την πλευρά του επανέλαβε ότι στόχος του υπουργείο είναι οι μπουλντόζες στα έργα να ξεκινήσουν τον επόμενο Απρίλιο.

Πρόσθεσε όμως ότι αυτό προϋποθέτει να ολοκληρωθούν οι επαφές του υπουργείου με τα 43 εμπλεκόμενα πιστωτικά ιδρύματα

Επίσης ο υπουργός προανήγγειλε ότι θα μεταβεί τις επόμενες ημέρες στις Βρυξέλλες για επαφές με τους αρμόδιους Επιτρόπους Χοακίν Αλμούνια, Γιοχάνες Χαν και Μισέλ Μπαρνιέ με στόχο να γίνει όσο το δυνατόν πιο σύντομη η κύρωση των αποφάσεων από την Κομισιόν.

Οι δύο άντρες, όπως ανέφεραν, εξέτασαν και σχέδιο ανάπτυξης για την επόμενη προγραμματική περίοδο (2014-2020) και τη μετά-μνημονιακή εποχή . Ο κ. Ράιχενμπαχ επισήμανε ότι επιθυμεί να υπάρξει ένα μοντέλο ανάπτυξης στο υπόδειγμα της «Λευκής Βίβλου» της Ε.Ε. που συντάχθηκε από τον τότε επίτροπο  Ζακ Ντελόρ

Ο επικεφαλής της ομάδας δράσης αναφέρθηκε σε καθυστερήσεις στη φορολογική διοίκηση: "μέχρι σήμερα τα αποτελέσματα είναι πενιχρά παρόλο που έχουμε επενδύσει πολλά σε τεχνική βοήθεια".

Πρόσθεσε όμως με νόημα ότι ευελπιστεί πως με την τοποθέτηση του νέου γενικού γραμματέα εσόδων Χ.Θεοχάρη θα σημειωθεί πρόοδος τους επόμενους μήνες.

 

Πηγή:www.capital.gr