«Τα μέτρα λιτότητας που αποφασίσαμε με τους προϋπολογισμούς του 2013 -14 είναι τα τελευταία. Μπορώ να εγγυηθώ ότι δεν θα χρειαστεί περαιτέρω λιτότητα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στο διεθνές οικονομικό πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg.

«Οπως γνωρίζετε, συνέχισε ο υπουργός, «υπάρχει και η παραδοχή του ΔΝΤ ότι τα μέτρα που ελήφθησαν ήταν υπερβολικά. Τώρα χρειαζόμαστε ανάπτυξη και ιδιωτικοποιήσεις.»

Ο κ. Στουρνάρας απαντώντας σε σειρά ερωτήσεων για όλα τα ανοιχτά ζητήματα της ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκε αισιόδοξος και καθησυχαστικός λέγοντας μεταξύ άλλων ότι:

  • Η κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει να δημιουργηθεί μια ενοποιημένη «κακή» τράπεζα (bad bank). Υπάρχουν σύμβουλοι που το συμβουλεύουν, αλλά είναι υπό σκέψη. Ξέρουμε ότι πολλές χώρες το έχουν κάνει αυτό, αλλά εξετάζουμε τα υπέρ και τα κατά μιας τέτοιας λύσης.
  • Ο πιο σημαντικός μας αναπτυξιακός μοχλός είναι η μείωση του φόβου ότι η Ελλάδα θα βγει από το ευρώ. Αυτό είναι καταλύτης. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη. Έτσι ο κόσμος φέρνει πίσω τα χρήματά του στις τράπεζες από το εξωτερικό, από τα «στρώματα» και αυτό είναι πολύ σημαντικό.
  • Ανησυχώ από την άνοδο του ευρώ, αλλά από την άλλη πλευρά, υπάρχει εμπιστοσύνη στην Ευρώπη, παρά τα όσα έχουν λεχθεί για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και για κατάρρευση της Ευρωζώνης, τα οποία αποδείχθηκαν απολύτως λάθος.
  • Ακόμη και στη Βρετανία το μεγαλύτερο μέρος του (τραπεζικού) συστήματος έχει κρατικοποιηθεί. Στην Ελλάδα το κράτος θα συμμετάσχει με ένα μεγάλο ποσοστό, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θέλει να διοικήσει τις τράπεζες. Μπορούμε να έχουμε σταθερότητα μέσω αυτής της συμμετοχής του ΤΧΣ, αλλά αυτό δεν σημαίνει καθημερινή παρέμβαση στη διοίκηση των τραπεζών.
  • Παρότι οι ελληνικές τράπεζες θα ενισχυθούν τώρα με τα σχέδια ανακεφαλαιοποίησης, όντως η Κύπρος ακόμη παρουσιάζει πρόβλημα. Είμαι σίγουρος, όμως, ότι σύντομα θα βρεθεί λύση στο Eurogoup. Μια συμφωνία και ένα πακέτο διάσωσης. Θεωρώ ότι όσο συντομότερα τόσο το καλύτερο.
  • Οι αλλαγές στη φορολόγηση των ακινήτων δεν γίνονται για να εισπράξουμε περισσότερα χρήματα από αυτά που παίρνουμε ήδη. Απλώς θα ενοποιήσουμε όλους τους φόρους σε έναν – θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε. Σε καμία περίπτωση δεν θα υπερφορολογήσουμε την περιουσία. Ούτε θα διαχωρίσουμε τον εαυτό μας από ότι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη αναφορικά με το φόρο ιδιοκτησίας.
  • Ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων έχει μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια κατά περίπου 10%, 100 χιλιάδες άτομα, στη γενική κυβέρνηση και όχι μόνο την κεντρική. Εχουμε περάσει αυστηρή ρύθμιση για τις νέες προσλήψεις. Από κει και πέρα, θα δούμε πού αλλού χρειάζονται αποχωρήσεις. Εχουμε συμφωνήσει με την Τρόικα τριμηνιαίους στόχους, για μετακινήσεις υπαλλήλων, που δεν σημαίνει απαραιτήτως αποχωρήσεις, αλλά όπου υπάρχει ανάγκη να μεταφέρονται σε άλλες θέσεις στο Δημόσιο.
  • Στο Eurogroup του Δεκεμβρίου το ελληνικό χρέος μειώθηκε μέσω επαναγοράς χρέους και μείωσης επιτοκίων. Στα συμπεράσματα της συγκεκριμένης συνεδρίασης, υπάρχει μια παράγραφος που λέει ότι εάν η Ελλάδα εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα οι εταίροι μας στην Ευρωζώνη θα σκεφτούν το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης του χρέους. Δεν προσδιορίζουμε τους τρόπους, αλλά είναι ευπρόσδεκτη η μείωση, όπως και αν είναι. Θα καλωσόριζα μια περαιτέρω μείωση επιτοκίων.
  • Στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων μέχρι το καλοκαίρι θα έχουμε σημαντικές κινήσεις. Σκοπεύουμε να αποκρατικοποιήσουμε τη ΔΕΣΦΑ, τον ΟΠΑΠ, ανάμεσα σε άλλες, αλλά αυτές είναι οι πιο σημαντικές.
  • Ο φάκελος με τη σφαίρα που εστάλη στο γραφείο μου κατά την εκτίμησή μου δεν είναι σοβαρή απειλή. Ίσως κάνω λάθος -και το εύχομαι να κάνω- αλλά δεν θεωρώ ότι ήταν σοβαρή η απειλή.