Ο επικεφαλής του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε σήμερα ότι είναι «αναπόφευκτο» να επιβληθεί μια συμβολή των καταθετών στις κυπριακές τράπεζες στο πλαίσιο του μνημονίου δανεισμού της νήσου, ωστόσο διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει η επιβολή τέλους σε καταθέσεις ή άλλους πόρους σε οποιαδήποτε άλλη χώρα στην ευρωζώνη κατά το κυπριακό υπόδειγμα.

Η Κύπρος σχεδιάζει να επιβάλει ένα κούρεμα στις καταθέσεις πάνω από 20.000 ευρώ κατά 6,75% και σε αυτές πάνω από 100.000 κατά 9,9%, ώστε να συγκεντρωθεί ένα μέρος του απαιτούμενου κεφαλαίου για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού της τομέα, ο οποίος είχε εκτεθεί στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Αυτό ανακίνησε ανησυχίες ότι παρόμοια μέτρα θα μπορούσαν να ληφθούν και σε άλλες χώρες-μέλη της ευρωζώνης, υποβαθμίζοντας την εμπιστοσύνη των καταθετών στα πιστωτικά ιδρύματα στην Ε.Ε. συνολικά.

Όμως ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής του Eurogroup είπε ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί σε άλλα κράτη της Ευρωζώνης.

«Αυτό αποκλείεται εντελώς, δεν υπάρχει ανάγκη για ένα εφάπαξ τέλος σε άλλες χώρες», είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ, μιλώντας στο ολλανδικό κοινοβούλιο.

Ο επικεφαλής της Ευρωομάδας επέμεινε ότι λόγω του μεγέθους του τραπεζικού τομέα της Κύπρου και των αναγκών της για ανακεφαλαιοποίηση ήταν αναπόφευκτο να κληθούν να συμβάλουν οι καταθέτες.

Εξάλλου, στις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Σάιμον Ο' Κόνορ δήλωσε, σήμερα, ότι η εγγυοδοσία για τις καταθέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση καλύπτει την περίπτωση κατάρρευσης ή πτώχευσης τραπεζών και δεν παρέχουν προστασία έναντι φορολογικών μέτρων που εγκρίνουν κοινοβούλια υπό μορφή νομοθετήματος, υπεραμυνόμενος της απόφασης να επιβληθεί ένα τέλος στις καταθέσεις στις τράπεζες της Κύπρου.

Η απόφαση που έλαβε η Ευρωζώνη το Σαββατοκύριακο να αποτελέσει το τέλος αυτό προϋπόθεση για τη σύναψη μνημονίου διεθνούς δανεισμού της Κύπρου προκάλεσε σάλο στην ίδια τη νήσο κι ώθησε πολλούς ευρωπαίους να κατηγορήσουν τις Βρυξέλλες ότι αθετεί τους δικούς της κανόνες του παιγνιδιού.

Το ευρωπαϊκό δίκαιο προβλέπει ότι καλύπτονται από εγγύηση οι καταθέσεις ως και 100.000 ευρώ ανά πελάτη, ανά τράπεζα. Αλλά ο Ο' Κόνορ επέμεινε πως οι εγγυήσεις αυτές ισχύουν «σε περίπτωση κατάρρευσης μιας τράπεζας».

«Σε αυτήν την περίπτωση, δεν συζητάμε για μια τέτοια κατάσταση, συζητάμε για ένα εφάπαξ τέλος το οποίο θα εφαρμοστεί ως ένα φορολογικό μέτρο, σε όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς στην Κύπρο», είπε ο Ο' Κόνορ κατά τη διάρκεια μιας τακτικής συνέντευξης Τύπου.

 

 

Ο εκπρόσωπος του κ. Ρεν ανέφερε, επίσης, ότι η περίπτωση της Κύπρου είναι ιδιαίτερα περίπλοκη και χωρίς προηγούμενο, και τόνισε πως η Επιτροπή, από τη δική της πλευρά, έκανε ό,τι μπορούσε, διαπραγματευόμενη επί εννέα μήνες τους όρους του κυπριακού μνημονίου.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στη σύνοδο Ε.Ε. – Ρωσίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Μόσχα στις 20 και 21 Μαρτίου, ο κ. Ο Κόνορ ανέφερε ότι η Κύπρος δεν περιλαμβάνεται στην επίσημη ατζέντα των συζητήσεων. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι, όπως ενημερώθηκε η Επιτροπή, η ρωσική πλευρά προτίθεται να θέσει το θέμα της Κύπρου κατά τη διάρκεια της συνόδου.

«Συμβουλευτικός» ο ρόλος της Κομισιόν στις αποφάσεις του Eurogroup

«Η απόφαση ελήφθη από το Eurogroup. Η Επιτροπή συμμετέχει στη συζήτηση για να διευκολύνει τις αποφάσεις και να παρέχει τεχνικές συμβουλές». Αυτό δήλωσε ο κ. Σάιμον Ο Κόνορ, κληθείς να σχολιάσει τη στάση που τήρησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις διαπραγματεύσεις στο Eurogroup για το πρόγραμμα διάσωσης της Κύπρου, αποφεύγοντας, παράλληλα, να σχολιάσει «τα διάφορα στάδια της διαπραγμάτευσης» στο Eurogroup της 15ης και 16ης Μαρτίου, λέγοντας ότι η απόφαση είναι αποκλειστική ευθύνη του Eurogroup.

Ωστόσο, κοινοτικές πηγές ανέφεραν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν επιθυμούσε να επιβληθεί εισφορά στους καταθέτες κάτω των 100.000 ευρώ στην Κύπρο.

Εξάλλου, αναφερόμενος στη δήλωση του Eurogroup, μετά τη χθεσινοβραδυνή τηλεδιάσκεψη για την Κύπρο, ο κ. Ο Κόνορ υπογράμμισε ότι «οι κυπριακές αρχές θα εισαγάγουν μεγαλύτερη προοδευτικότητα στο εφάπαξ μέτρο, σε σχέση με τα όσα συμφωνήθηκαν στις 16 Μαρτίου, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχίσει να διασφαλίζεται η στοχευμένη μείωση της οικονομικής βοήθειας και κατ' επέκταση δεν θα επηρεάσει το συνολικό ποσό της οικονομικής βοήθειας που ανέρχεται σε 10 δισ. ευρώ».