ο αγωγός θα αυξήσει την πρόσβαση του Αζερμπαϊτζάν στις ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας & θα επιτρέψει στην Ρωσία να διατηρήσει μια ισχυρή ενεργειακή θέση στην Ευρώπη

Προϊόν συμβιβασμού μεταξύ Μόσχας και Μπακού, αποτελεί η απόφαση της κοινοπραξίας του Σαχ Ντενίζ να επιλέξει τον ΤΑΡ, με την Ρωσία ουσιαστικά να αποδέχεται το μη χείρον βέλτιστον για τα συμφέροντά της, υποστηρίζει σε ανάλυσή του το γνωστό αμερικανικό ινστιτούτο Stratfor. ΤΑΡ και Nabucco West ήταν τα δυο ανταγωνιστικά projects στο πλαίσιο της προσπάθειας διαφοροποίησης των πηγών εφοδιασµού ενέργειας της ΕΕ, με το πρώτο, χαμηλότερο σε κόστος κατασκευής και πιο διαχειρίσιμο, να κερδίζει, αποτελώντας μικρότερη στρατηγικής σημασίας απειλή για την Μόσχα. 

Όπως αναφέρει το Stratfor, " ο αγωγός θα αυξήσει την πρόσβαση του Αζερμπαϊτζάν στις ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας, την ώρα που η επιλογή του ΤΑΡ έναντι του πιο φιλόδοξου Nabucco West ουσιαστικά αντανακλά την κατανόηση μεταξύ Μόσχας και Μπακού, η οποία θα επιτρέψει στην Ρωσία να διατηρήσει μια ισχυρή ενεργειακή θέση στην Ευρώπη.

Όπως εξηγεί η ανάλυση του Startfor, το Κρεμλίνο ήταν αντίθετο και στα δυο projects(ΤΑΡ-NabuccoWest) με τον δεύτερο να αποτελεί μεγαλύτερη απειλή για τα ρωσικά συμφέροντα, δεδομένου ότι θα περνούσε μέσω κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, πριν καταλήξει στην Αυστρία. Επισημαίνεται επίσης ότι το Αζερμπαϊτζάν τις τελευταίες εβδομάδες κινήθηκε επιθετικά για να ενισχύσει την υποψηφιότητα του ΤΑΡ, και σε αυτές τις κινήσεις συμπεριλαμβάνεται και η απόκτηση της ΔΕΣΦΑ από την αζέρικη SOCAR, μόλις οι Ρώσοι απέσυραν την προσφορά τους. Κίνηση-κλειδί, όπως θεωρήθηκε, μια και, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι συντάκτες της ανάλυσης, "ήταν λογικό για το Αζερμπαϊτζάν να ελέγχει την μεταφορά, στην περίπτωση που επρόκειτο να επενδύσει στον αγωγό. Ως εκ τούτου, υπό των φως των πιέσεων της Ρωσίας στο Αζερμπαϊτζάν, η επιλογή της κοινοπραξίας του Σαχ Ντενίζ μπορεί να ειδωθεί  υπό το πρίσμα ενός συμβιβασμού μεταξύ Μόσχας και Μπακού".

Επίσης ως πρώτο πλεονέκτημα της επιλογής του ΤΑΡ έναντι του NabuccoWestκαταγράφεται το χαμηλότερο κόστος. Η κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ μήκους 500 χιλιομέτρων με δυνατότητα μεταφοράς 10 δις κυβικά μέτρα ετησίως υπερίσχυσε του NabuccoWest, μήκους 1300 χιλιομέτρων με δυνατότητα μεταφοράς 23 δις κυβικών μέτρων ετησίως, αλλά κόστους που υπολογίζεται στα 8,5 δις περισσότερα από τα απαιτούμενα για τον ΤΑΡ.  

Μέρος της αναλυσης του Stratfor αναφέρει χαρακτηριστικά τα εξής 

Though either project would have supported Europe's efforts to diversify its energy supplies and import routes from Russia, the Trans-Adriatic project is smaller in scale and more manageable than Nabucco West, and its more southern supply route — which will run from Turkey to Italy — poses less of a strategic threat to Moscow. The pipeline will increase Azerbaijan's access to European energy markets, and choosing it rather than the more ambitious Nabucco West project mainly reflects an understanding between Baku and Moscow that will allow Russia to maintain a strong energy foothold in Europe. 

 

Δέσποινα Συριοπούλου

*Η αναδημοσίευση μέρους της ανάλυσης του Stratfor έχει γίνει με την άδεια του ινστιτούτου