Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Συναγερμός έχει σημάνει στα τμήματα καθυστερήσεων των τραπεζών, καθώς η Τρόικα αναλαμβάνει να παίξει ρόλο "μεγάλου αδερφού" στην εξέλιξη των "κόκκινων" δανείων και ζητά, για πρώτη φορά, από τους πιστωτικούς ομίλους τακτική ενημέρωση ακόμη και για καθυστερήσεις δανείων 30 ημερών.

  
Εδώ και αρκετούς μήνες ήταν προφανές ότι το θέμα των προβληματικών χορηγήσεων θα αποτελούσε τη μεγάλη πρόκληση για τις τράπεζες, μετά το πέρας της ανακεφαλαιοποίησης. Έτσι, λοιπόν, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου, η BlackRock… έπιασε δουλειά, καλούμενη να "ξεσκονίσει" τα δανειακά χαρτοφυλάκια και να αξιολογήσει την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού των πιστωτικών ομίλων.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, από την πλευρά του, προσθέτει στη λίστα των εβδομαδιαίων, μηνιαίων και τριμηνιαίων αναφορών από την Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ένα τριμηνιαίο report που θα αφορά τα ληξιπρόθεσμα δάνεια. Η Τρόικα ζητά αναλυτικά στοιχεία για όλες τις κατηγορίες ληξιπρόθεσμων δανείων. Με αυτή την εξέλιξη βάζει και… με τη βούλα το φαινόμενο των κόκκινων δανείων στην πρώτη γραμμή.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην έκθεση του ΔΝΤ, η Τράπεζα της Ελλάδος θα πρέπει να στέλνει τακτικά, και για όσο διαρκεί το πρόγραμμα για την Ελλάδα, τριμηνιαίες εκθέσεις για τα κόκκινα δάνεια προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ.

Ειδικότερα, τα στοιχεία της έκθεσης θα αφορούν ληξιπρόθεσμες οφειλές 30 ημερών, 60 ημερών (δίμηνη καθυστέρηση), 90 ημερών (θεωρούνται μη εξυπηρετούμενα άρα και επισφαλή) και 180 ημερών (συνήθως γίνεται καταγγελία σύμβασης και κινούνται νομικές διαδικασίες). Επίσης, ζητείται πλήρης αναφορά για τις αναδιαρθρώσεις δανείων (ποσά, είδος ρύθμισης κλπ), καθώς και για τα δάνεια για τα οποία έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια και σημειώνεται αδυναμία είσπραξης.

Στόχος είναι η όσο το δυνατόν καλύτερη πληροφόρηση, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών αναμένεται να έχουν τον πρώτο λόγο στην Οργανωτική Επιτροπή που θα αναλάβει να διενεργήσει τα stress test και η οποία θα αποτελείται επίσης από την ΤτΕ και την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA).

Κατά συνέπεια, η Τρόικα θα έχει πλήρη εικόνα για την ποιότητα του ενεργητικού και επιπλέον θα μπορεί να αξιολογήσει την ποιότητα τόσο των συνολικών όσο και των ατομικών χαρτοφυλακίων δανείων. Ταυτόχρονα θα ελέγχει σε τακτική βάση τις διαδικασίες που χρησιμοποιούνται για τον καθορισμό και την παρακολούθηση της ποιότητας του ενεργητικού.

Η μεθοδολογία για τα stress test, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει καθοριστεί και αυτή τη φορά θα έχουν ορίζοντα πενταετίας. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, νέα επικαιροποίηση στο μέλλον, ανάλογα με το πως εξελιχθούν τα πράγματα στην ελληνική οικονομία. Αφορά τους στόχους των τεστ κοπώσεως, το εύρος των απαιτούμενων στοιχείων και τα σενάρια που θα εξεταστούν.

Πριν τα τεστ κοπώσεως αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί –τέλη Οκτωβρίου– η αξιολόγηση της ποιότητας των στοιχείων του ενεργητικού. Νωρίτερα –στο τέλος Σεπτεμβρίου– τοποθετείται η ολοκλήρωση της επανεξέτασης των προβληματικών πιστοδοτικών πράξεων για την αξιολόγηση της επιχειρησιακής ικανότητας και αποτελεσματικότητας της διαχείρισης των προβληματικών χαρτοφυλακίων δανείων των τραπεζών συμπεριλαμβανομένων της διαχείρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών και πρακτικών ρύθμισης μη εξυπηρετούμενων δανείων και μείωσης των ζημιών από δάνεια.

Εξάλλου, για πρώτη φορά, η Τρόικα ζητά όχι μόνο στοιχεία από τα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών αλλά και αναλυτική περιγραφή των μεθόδων που χρησιμοποιούνται στη διαχείριση των προβληματικών πιστώσεων. Με άλλα λόγια, θα εξεταστεί ενδελεχώς η αποδοτικότητα των τμημάτων collection & recoveries και θα γίνει προσπάθεια να εναρμονιστούν με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές.

Πηγή:www.capital.gr