Της Δέσποινας Συριοπούλου-Τύπος της Κυριακής (22 σεπτεμβρίου)

Στην Νέα Υόρκη για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από δυο μήνες -και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα αλλάξει κάτι-, θα βρεθεί ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς την επόμενη εβδομάδα, το διάστημα 28 Σεπτεμβρίου-3 Οκτωβρίου για μια σειρά από συναντήσεις με ξένους ηγέτες, επαφές με επενδυτές, αλλά και επικοινωνία με παράγοντες της ομογένειας. Υπό προγραμματισμό βρίσκονται συνεντεύξεις σε αμερικανικά τηλεοπτικά και έντυπα ΜΜΕ, ενώ παράλληλα γίνονται προσπάθειες για συναντήσεις με εκπροσώπους μεγάλων αμερικανικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. 

Ο κ. Σαμαράς θα παρακαθίσει και θα μιλήσει στις 3 Οκτωβρίου (αργά το βράδυ αναχωρεί για την Αθήνα) στο επίσημο δείπνο της οργάνωσης «ελληνική πρωτοβουλία» για την ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα, όπου θα βραβευτούν το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»,  ο Andrew Liveris  καθώς και ο πρόεδρος της Coca Cola Muhtar Kent  για την πολυδιάστατη κοινωνική προσφορά και τις συνεχιζόμενες προσπάθειες  τους για την καταπολέμηση της ύφεσης στην Ελλάδα. Στην εκδήλωση έχει προσκληθεί και ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Μπιλ Κλίντον, χωρίς ωστόσο ακόμη να υπάρχει θετική απάντησή του, ενώ στους διοργανωτές μεταξύ άλλων συγκαταλέγεται και το ζεύγος της Γιάννα & Θεόδωρου Αγγελόπουλου.

Κατά τα άλλα, η παραμονή του όλο αυτό το διάστημα, -πάντα εκτός απροόπτου, περιλαμβάνει μια βαθύτερη και ουσιαστικότερη επικοινωνία με την Ομογένεια και ανώτερα στελέχη της τα οποία ο κ. Σαμαράς θα επιχειρήσει να ενημερώσει για την εσωτερική κατάσταση στην Ελλάδα και τις προόδους που έχουν γίνει στα ζητήματα αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης, ενώ για ακόμα μια φορά θα απευθύνει, σε κάθε ευκαιρία δημόσιες εκκλήσεις για  οικονομική και κάθε άλλους είδους υποστήριξη προκειμένου να προσελκύσει επενδύσεις και από ΕλληνοΑμερικανούς. Σύμφωνα με το υπό σχεδιασμό πρόγραμμά του, ο κ. Σαμαράς την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου θα παρευρεθεί στην δεξίωση στην προξενική κατοικία, όπου θα έχει την δυνατότητα να γνωρίσει τους εκπροσώπους των ομογενειακών οργανισμών, ενώ το πρωί της ίδιας μέρας θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση προς τους ομογενείς στο πνευματικό κέντρο του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου στο Flushing, αμέσως μετά την θεία λειτουργία, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου.  

Ο έλληνας πρωθυπουργός θα μεταβεί για ένα διήμερο στην Ουάσινγκτον. Μέσω του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού γίνονται προσπάθειες ο Αντώνης Σαμαράς να έχει συναντήσεις στο ανώτερο δυνατό επίπεδο με την αμερικανική διοίκηση, ήτοι με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Η συνάντηση μέχρι στιγμής θεωρείται βέβαιη. Απομένει μόνο να οριστικοποιηθούν τα τυπικά. Στην Ουάσινγκτον ο κ. Σαμαράς θα δει και τον πρόεδρο της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Γερουσίας, Μπομπ Μενέντεζ, μια συνάντηση που εκκρεμεί από το προηγούμενο ταξίδι του έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον τον περασμένο Αύγουστο. Τέλος κατά την παραμονή του στην αμερικανική πρωτεύουσα, και μια ομιλία σε κάποιο από τα ισχυρά think-tanks.

Στο επίκεντρο των επαφών της ελληνικής αντιπροσωπείας θα βρίσκεται το Κυπριακό, στο οποίο ο αμερικανικός παράγοντας θέλει να δώσει ώθηση προκειμένου να προχωρήσουν τα σχέδια που έχουν εκπονηθεί και συζητηθεί με την Ελληνική, Κυπριακή και την Κυβέρνηση του Ισραήλ για την όσο το δυνατόν συντομότερο εκμετάλλευση των φυσικών ενεργειακών πόρων από τις εξορύξεις στο οικόπεδο 12 και στα άλλα που αναμένεται το προσεχές διάστημα να χαραχθούν και να δοθούν προς εκμετάλλευση από την Κύπρο. Ενδεικτικό είναι το γεγονός της πρόσκλησης του αμερικανού αντιπροέδρου Μπάιντεν στον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη να συναντηθούν στην Ουάσινγκτον στις 27 Σεπτεμβρίου, ενώ ήδη έχουν δρομολογηθεί από τις ΗΠΑι μια σειρά διπλωματικών ενεργειών με βασική εκείνη της επίσκεψης του υπ. Εξ.  JohnKerryστην Κύπρο, στην Άγκυρα και την Αθήνα αμέσως μετά το πέρας των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.  Πρόγευση των προθέσεων και διαθέσεων των Αμερικανών έλαβε ο πρωθυπουργός κατά την τελευταία επίσκεψη του στην Ουάσιγκτον στις 8 και 9 Αυγούστου κατά την διάρκεια των επίσημων συναντήσεων του με τους κ. Obamaκαι  Kerry.  Οι Αμερικάνοι  ήδη έχουν ρίξει στο τραπέζι τον όρο εταιρική συνεκμετάλλευση με τους Τ/Κύπριους και αναμένουν τις επίσημες αντιδράσεις της Τουρκίας.  Είναι γνωστό ότι για το ζήτημα της επιτάχυνσης των διαδικασιών έχει εντείνει τις πιέσεις του προς την Κύπρο αλλά και προς τους Τ/Κύπριους ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ κ. Αλεξάντερ Ντάουνερ. 

Στόχος των διμερών ή πολυμερών επαφών εκτός των άλλων, του έλληνα πρωθυπουργού όπως χαρακτηριστικά έλεγε στον ΕΤ  ανώτερη διπλωματική πηγή, "…είναι  και μέσω της διπλωματίας η Ελλάδα να βγει από την περίοδο της εσωστρέφειας που δημιούργησε η οικονομική κρίση και να δείξει πως εξακολουθεί να αποτελεί έναν σταθερό παράγοντα ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή", Ότι "και μπορεί και θέλει να διαδραματίσει κορυφαίο ρόλο ως παράγοντας σταθερότητας στην Μεσόγειο αλλά και στα Βαλκάνια".