Του Κωνσταντίνου Μαριόλη 

Σε τρεις βασικούς άξονες πρέπει να στηρίξουν την απόφαση εξάσκησης ή όχι των warrants οι κάτοχοι των παραστατικών τίτλων της Alpha Bank, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς. Ο πρώτος σχετίζεται με τις προσδοκίες που έχει κάθε επενδυτής για την τράπεζα, ο δεύτερος αφορά στη ρευστότητα που διαθέτει και ο τρίτος στις αποδόσεις που προσδοκά.

Το μείγμα των συγκεκριμένων παραγόντων θα καθορίσει το ύψος της συμμετοχής στη διαδικασία που ξεκινά αύριο Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου, με την έναρξη της καταχώρησης των εντολών συμμετοχής, με την οποία ανοίγει… η αυλαία των περιόδων εξάσκησης των warrants και κατά συνέπεια της επιστροφής των συστημικών τραπεζών στον ιδιωτικό τομέα.

Η μετοχή της Alpha Bank είναι η πρώτη που “δοκιμάζει” το θεσμό και η αλήθεια είναι ότι βρίσκεται σε ευνοϊκή θέση, αφού η τιμή της στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου της Αθήνας κινείται εδώ και αρκετό καιρό πάνω από το “όριο” των 0,4488 ευρώ που είναι η τιμή εξάσκησης των warrants (είναι δηλαδή “in the money”).

Για κάθε παραστατικό τίτλο, οι κάτοχοι των warrants καλούνται να αγοράσουν 7,408683070 μετοχές της Alpha Bank στην τιμή των 0,4488 ευρώ ανά μετοχή. Συνεπώς η ρευστότητα που πρέπει να διαθέτει ένας επενδυτής για την εξάσκηση είναι 7,408683070 x 0,4488 = 3,3250169618 ευρώ για κάθε warrant. Στη συνέχεια έχει δύο επιλογές: είτε να κρατήσει τις μετοχές, προσδοκώντας σε περαιτέρω άνοδο, είτε να τις πουλήσει καταγράφοντας κέρδος -με τη χθεσινή τιμή κλεισίματος- της τάξης των 1,56 ευρώ ανά warrant (7,408683070 x 0,66 = 4,8897308262 – 3,3250169618 = 1,5647138644).

Ο αριθμός, ωστόσο, των μετοχών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που θα εξαγοραστούν από ιδιώτες εξαρτάται από τους ανωτέρω παράγοντες. Πόσοι διαθέτουν την απαραίτητη ρευστότητα και πόσοι είναι ικανοποιημένοι από την τρέχουσα διαφορά μεταξύ της τιμής εξάσκησης και της τιμής spot;

“Στην περίπτωση της Alpha Bank ο επενδυτής κάτοχος των warrants έχει σαφώς κίνητρο εισόδου και εξάσκησης και αυτό γιατί θα μπορέσει να αποκτήσει περαιτέρω μετοχές της Alpha με τα 0,4488 ευρώ, τη στιγμή που αυτή διαπραγματεύεται στα 0,66 ευρώ (κλείσιμο 2/12)”, σημειώνει ο κ. Νίκος Χρυσοχοΐδης, διευθύνων σύμβουλος της Ν. Χρυσοχοΐδης ΑΧΕΠΕΥ.

Σύμφωνα; με τον ίδιο, υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που ο επενδυτής θα πρέπει να συνεκτιμήσει. Αυτοί είναι οι εξής:

1.Δεν είναι υποχρεωτική η εξάσκηση των warrants, διότι υπάρχουν 8 ακόμη περίοδοι.

2.Δεν είναι υποχρεωτική η συνολική εξάσκηση των warrants, άρα ο επενδυτής δεν καλείται να δεσμεύσει μεγάλο κομμάτι ρευστότητας παρά μόνο στο επίπεδο που επιθυμεί.

3.Προκύπτει κέρδος τόσο από την εξάσκηση των warrants αλλά και από ενδεχόμενη πώληση μετοχών που αποκτήθηκαν με βάση την αύξηση κεφαλαίου που θεωρητικά θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει την εξάσκηση των warrants.

“Συμπερασματικά, ο αισιόδοξος επενδυτής μπορεί να δεσμεύσει μεγάλο κομμάτι ρευστότητας, να αποκτήσει ορισμένες νέες μετοχές αλλά και σαφώς να διακρατήσει μέρος των warrants για τις επόμενες περιόδους, για να κυνηγήσει μεγαλύτερες αποδόσεις. Αντίστοιχα, ο συνδυασμός πώλησης είτε μετοχών, είτε warrants και άσκησης λοιπών warrants, μπορεί στη συγκεκριμένη μετοχή να αποβεί προς όφελος του επενδυτή λόγω της υπεραπόδοσης της μετοχής (underline)”,τονίζει.
 
Παράλληλα, ο κ. Χρυσοχοΐδης υπογραμμίζει πως “η μεγάλη ευκολία είναι ότι τα warrants, όπως όλα τα παράγωγα, αποτελούν δικαιώματα και όχι υποχρεώσεις, δηλαδή και να μην προκύπτει κίνητρο οι επενδυτές μπορούν να τα κρατήσουν και να περιμένουν".

Πηγή:www.capital.gr