Οι χιλιάδες καταθετών σε εκτός Ελλάδος τραπεζικά ιδρύματα, προφανώς δεν ανήκουν στην πλειοψηφία τους σε συστηματικούς φοροφυγάδες και λοιπούς «αγνώστους» μεν στις οικείες Δ.Ο.Υ. του τόπου κατοικίας ή άσκησης του επαγγέλματός τους, «διασήμους» δε ανά την επικράτεια και αλλαχού από το καταναλωτικό τους πρότυπο ή την προσαύξηση της ακίνητης και κινητής περιουσίας τους. 

Οι «αποκαλύψεις» των διαφόρων καταλόγων καταθετών που με διάφορους τρόπους είναι ή μπορεί να καταστούν διαθέσιμες στις φορολογικές αρχές, υποδηλώνουν ουσιαστικά την πλήρη ανικανότητα των αδρά αμειβόμενων στελεχών της Διοίκησης να ξεχωρίσουν την «ήρα από το στάρι», με την εξαίρεση όσων «διετάχθησαν» να θέσουν τις σχετικές υποθέσεις στα «αρχεία».

Όπως και να έχει, πάντως, το ύψος των χρηματικών διαθεσίμων χιλιάδων επωνύμων και μη, απέχει μακράν της εικόνας την οποία οι ίδιοι «καταδέχονται» ή «θυμούνται» να υποβάλλουν κατά νόμο.

Και σαν να μην έφθανε ο εξευτελισμός, ακούγονται, συχνά-πυκνά, επιχειρηματολογίες της μορφής «ελεύθερη μεταφορά κεφαλαίων», «στοχοποίηση», «παράνομες λίστες» και άλλα γραφικά. 

Είναι αποδεκτό πως, ναι μεν η ένταξή μας στην Ο.Ν.Ε. εισήγαγε περισσότερες οικονομικές ελευθερίες στους πολίτες-κατοίκους των κ-μ, από πουθενά όμως δεν συνάγεται πως οι αρμόδιοι είχαν κατά νου αδήλωτα, έκνομα ή και τελείως «βρώμικα» χρήματα.

Ο συντάκτης του παρόντος, παρότι κάτοχος σχετικού τίτλου σπουδών, δεν είναι φοροτεχνικός, πολλώ δε μάλλον νομικός. Αγανακτεί όμως έναντι του γεγονότος πως ο ίδιος, μεταξύ εκατομμυρίων, συνεισφέρει τμήμα του οικογενειακού του εισοδήματος, επιπλέον των εμμέσων φόρων και τελών που εκών-άκων είναι υποχρεωμένος να πληρώνει και να ανέχεται τους κάθε λογής «φιρφιρίκους» και «ελληναράδες» να ασκούν κριτική. Ιδιαίτερα μάλιστα, όταν γνωρίζει πολύ καλά πως αρκετοί από τους τελευταίους δηλώνουν υποπολλαπλάσια του δικού του εισοδήματος.
‘Εχοντας υπόψη τα φορολογικά δεδομένα, τολμώ να προτείνω τα ακόλουθα:

Όσοι, για διάφορους λόγους, έχουν καταθέσει ή μεταφέρει χρήματα εκτός εγχωρίων τραπεζών, να κληθούν να υποβάλλουν, σε σχετική ηλεκτρονικό έντυπο («φόρμα»), αίτηση αυτοπεραίωσης ως εξής:

Σε βάθος 10ετίας, το άθροισμα των καταθέσεων απαλλάσσεται περαιτέρω ελέγχου ή φορολόγησης, εάν και εφόσον δεν είναι υψηλότερο από ένα ποσοστό του δηλωθέντος ή/και φορολογητέου εισοδήματός τους. Στο «εισόδημα» συμπεριλαμβάνονται και ποσά προερχόμενα από πηγές που εξαιρούνται υποχρέωσης δήλωσης (ρευστοποίηση ακίνητης/κινητής περιουσίας, χρηματικές δωρεές, ασφαλιστικές αποζημιώσεις, «εφάπαξ» κ.τ.λ) από την στιγμή που υπάρχουν σχετικά δικαιολογητικά (συμβολαιογραφικές πράξεις, βεβαιώσεις κ.ά).

Τα υπερβάλλοντα ποσά, υπάγονται σε φορολόγηση κατά τα ισχύοντα στο εκάστοτε έτος, πλέον προσαυξήσεων, όπως ο νόμος ορίζει.

Σε περίπτωση κατά την οποία διαπιστωθεί άρνηση συμμόρφωσης, τον λόγο πρέπει να έχει η φορολογική ή/και ποινική Δικαιοσύνη, αναλόγως της βαρύτητάς της, συνοδευόμενη από συντηρητικές κατασχέσεις/δεσμεύσεις κ.λ.π.

 * Ο κ. Δημήτρης Πατσάκης είναι σύμβουλος Επιχειρήσεων – αναλυτής οικονομικών της Υγείας και της Κοινωνικής Ασφάλισης