Από τον Simeon Djankov

Με βάση την εμπειρίαμου στην κυβέρνηση της Βουλγαρίας, σε ομιλία μου στο Έκτακτο Οικονομικό Συνέδριο για την Ελλάδα στην Αθήνα κατέθεσα έξι τρόπους, με τους οποίους  η Ελλάδα μπορεί να μειώσει τη διαφθορά. Οι κατευθυντήριες αυτές γραμμές είναι γενικές και ισχύουν για κάθε χώρα.

1.Μείωση του αναδιανεμητικού ρόλου του κράτους. Επί του παρόντος, η ελληνική κυβέρνηση αναδιανέμει το 47% του ΑΕΠ. Η Βουλγαρία αναδιανέμει το 34%.

2. Καθιέρωση ενός ηλεκτρονικού μητρώου όλων των προσφορών για τις δημόσιες συμβάσεις, με τους αντίστοιχους νικητές τους και τους όρους της επιλεγείσας προσφοράς. Μεγάλο μέρος της διαφθοράς σε εθνικό και κοινοτικό επίπεδο παρουσιάζεται όταν παίρνουν τις συμβάσεις ευνοημένες επιχειρήσεις. Προσπαθήσαμε και αποτύχαμε να το κάνουμε στην Βουλγαρία, εν μέσω έντονων πιέσεων από ομάδες συμφερόντων.

3. Δημιουργία δημοσίων αρχείων για το ημερολόγιο των καθημερινών συναντήσεων των ανωτέρων κυβερνητικών αξιωματούχων και των πολιτικών προσώπων. Μια πρόσφατη έρευνα των μέσων μαζικής ενημέρωσης στη Βουλγαρία αποκάλυψε ότι εν μέσω της τραπεζικής κρίσης το περασμένο έτος, τόσο η τραπεζική ρυθμιστική αρχή, όσο και ο ρυθμιστής των δημοσίων εταιρειών είχαν πολλαπλές συναντήσεις με την ιδιωτική τράπεζα που ευθύνεται για την κρίση.

4. Καθιέρωση ετήσιων δημόσιων ελέγχων των δήμων και των κρατικών επιχειρήσεων. Μεγάλο μέρος της διαφθοράς σε χώρες, όπως η Βουλγαρία και η Ελλάδα γίνεται μέσω των κρατικών επιχειρήσεων ή σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης. Μια άλλη πρόσφατη έρευνα των μέσων μαζικής ενημέρωσης για τους δημάρχους με πολυετή θητεία στη Βουλγαρία έχει αποκαλύψει ότι κατέχουν σημαντικά περιουσιακά στοιχεία δυσανάλογα ωστόσο σε σύγκριση με το σωρευτικό εισόδημά τους.

5. Καθιέρωση της υποχρεωτικής περιόδου αναμονής για τους ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους και τους πολιτικούς, προκειμένου να  μπορέσουν να εργαστούν στη συνέχεια στον ιδιωτικό τομέα ή σε ρυθμιστικές αρχές. Η ανεξαρτησία των ρυθμιστικών φορέων, όπως η κεντρική τράπεζα τίθεται εν αμφιβόλω, στην περίπτωση που επιλεγεί ένας πολιτικός να την διοικήσει. Αυτό συνέβη στη Βουλγαρία δύο φορές τα τελευταία 20 χρόνια, με αποτέλεσμα να έχουμε τις δυο τραπεζικές κρίσεις.

6. Ενίσχυση της δημοσιοποίησης των εισοδημάτων και των περιουσιακών στοιχείων των πολιτικών κατά τη διάρκεια και μετά την κυβερνητική θητεία τους. Η δημοσιοποίηση θα πρέπει να περιέχει επίσης και τα αντίστοιχα στοιχεία των οικογενειών τους. Καθιέρωση εξωδικαστικών θεσμικών οργάνων που θα αναλύουν αυτά τα στοιχεία από την δημοσιοποίηση, διερευνώντας τις παρατυπίες. Το 2014, για παράδειγμα, ένας τέτοιος θεσμός στη Βουλγαρία αποκάλυψε ότι ο αναπληρωτής πρόεδρος του κοινοβουλίου είχε συσσωρεύσει περιουσιακά στοιχεία περίπου 15 φορές περισσότερα από το εισόδημα που είχε δημοσιοποιήσει. Οι τραπεζικοί λογαριασμοί του γιου του χρησιμοποιήθηκαν για την μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό.

Η Ελλάδα μπορεί να εφαρμόσει την πλειοψηφία αυτών των μέτρων γρήγορα και με μικρό κόστος.

 

Σημείωση: Ο SimeonDjankov, είναι συνεργάτης του Ινστιτούτο Peterson. Διετέλεσε υπουργός των οικονομικών και αναπληρωτής πρωθυπουργός της Βουλγαρίας από το 2009 έως το 2013. Στις 19 Μαΐου βρέθηκε στο Μέγαρο Μουσικής στην Αθήνα στο  Έκτακτο Οικονομικό Συνέδριο για την Ελλάδα με θέμα «Σταματώντας τον Κύκλο της Κρίσης», μια διοργάνωση του Atlas Network σε συνεργασία με το Greek Liberal Monitor και Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών “Μάρκος Δραγούμης”, το Ινστιτούτο Cato, και το Ίδρυμα “Friedrich Naumann” για την Ελευθερία. Το Έκτακτο Οικονομικό Συνέδριο είχε στόχο να παρουσιαστεί στο ελληνικό κοινό και σε όσους διαμορφώνουν την ελληνική πολιτική ένα σχέδιο διαφυγής από τον φαύλο κύκλο των οικονομικών κρίσεων μέσω απαραίτητων διαρθρωτικών αλλαγών στην ελληνική οικονομία.  Οι ενότητες του έκτακτου συνεδρίου με τις αντίστοιχες εισηγήσεις επικεντρώθηκαν στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην οικονομία, στην καταπολέμηση της ευνοιοκρατίας και της διαπλοκής και στη δημιουργία ενός νομικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος που είναι φιλικά προς τους επιχειρηματίες και σε όσους αναζητούν εργασία. Στο συνέδριο πέρα από τον Simeon Djankov, συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι Juan Jose Daboub, πρώην Υπουργός Οικονομικών του Ελ Σαλβαδόρ και Πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας και ο Νικόλας Οικονομίδης, Καθηγητής Οικονομικών στο Stern School of Business του New York University.

Το AtlasNetworkείναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα την Ουάσινγκτον, που συνδέει 476 οργανισμούς σε 95 χώρες, που προάγουν την οικονομία της αγοράς και τους παρέχει τις ιδέες και τα εφόδια που είναι απαραίτητα για την προώθηση του σκοπού της ατομικής ελευθερίας.

Δημοσιεύθηκε στον ΤτΚ στις 24/5/15