Την εκτίμηση ότι είναι πολύ πιο σημαντικό να βρεθεί μια καλή λύση, αντί μια βιαστική λύση, εξέφρασε ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντε, ο οποίος είχε μακρά συνάντηση με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

 

Πρέπει, σημείωσε, να βρεθεί μια λύση που να είναι πλήρως συμβατή με τις βασικές αρχές και αξίες της ΕΕ, με τα ανθρώπινα δικαιώματα και «δεν πρέπει να τεθούν σε κίνδυνο τα ατομικά δικαιώματα για τα συλλογικά».

«Την ίδια ώρα», προσέθεσε, «υπάρχουν συμβιβασμοί που πρέπει να γίνουν έτσι ώστε να καταστεί εφικτή η διζωνικότητα και η δικοινοτικότητα (της λύσης), αλλά δεν πρέπει ποτέ αυτό να γίνει σε βάρος των ατομικών δικαιωμάτων, είτε των Τουρκοκυπρίων είτε των Ελληνοκυπρίων».

Αναφορικά με τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων ο κ. Άιντε ανέφερε πως οι ηγέτες εισέρχονται τώρα στην, ίσως, εντατικότερη φάση των διαπραγματεύσεων.

Πρόσθεσε ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος τους τελευταίους μήνες και «τώρα είμαστε στα βαθιά σε ένα από τα πιο δύσκολα θέματα, το περιουσιακό».

Όπως είπε σε αυτό το θέμα υπάρχει εδώ και πολλές δεκαετίες διαφωνία και ουδείς αναμένει πως θα επιλυθεί «εν μία νυχτί».

Πηγή: ΑΜΠΕ