Μουσουλμανική ικανοποίηση από τον Πάπα

ΚΑΣΤΕΛ ΓΚΑΝΤΟΛΦΟ. Ο Πάπας Βενέδικτος κάλεσε χθες χριστιανούς και μουσουλμάνους να αποκηρύξουν τη βία, εξέφρασε τον «πλήρη και βαθύ σεβασμό του» για τη μουσουλμανική πίστη και τόνισε την ανάγκη για διάλογο μεταξύ θρησκειών για να διασφαλισθεί η ειρήνη και η σταθερότητα. Στο πλαίσιο της άνευ προηγουμένου συνάντησης που είχε με τους εκπροσώπους των ισλαμικών χωρών και της μουσουλμανικής κοινότητας της Ιταλίας στη θερινή του κατοικία νότια της Ρώμης, ο Ποντίφικας απέφυγε να αναφερθεί ευθέως στον λόγο της έκτακτης αυτής συνάντησης, για τους οποίους δήλωσε ότι «είναι γνωστοί σε όλους». Στην ομιλία του, την οποία έκανε στα γαλλικά αλλά διανεμήθηκε και στα αραβικά, εξέφρασε την ελπίδα να αναπτυχθούν περαιτέρω οι σχέσεις του χριστιανικού με τον μουσουλμανικό κόσμο.

Ηταν η τέταρτη προσπάθεια του Πάπα να κατευνάσει τα πνεύματα μετά την εναντίον του έκρηξη οργής που προκάλεσε στους μουσουλμάνους ανά τον κόσμο η ομιλία του στη Γερμανία, στο πλαίσιο της οποίας επικαλέσθηκε χριστιανό αυτοκράτορα του Βυζαντίου κατά τρόπο που συσχέτιζε το Ισλάμ με τη βία. Η προσπάθειά του αυτή φάνηκε, πάντως, να στέφεται με σχετική επιτυχία καθώς ο Ιρακινός πρέσβης Αλμπερτ Εντουαρ Ισμαήλ Γέλντα έσπευσε να εκφράσει την ικανοποίησή του για το περιεχόμενο της ομιλίας του Πάπα και τόνισε ότι «είναι καιρός να αφήσουμε αυτό που έγινε πίσω και να χτίσουμε γέφυρες ανάμεσα σε όλους τους πολιτισμούς». Δεν παρέλειψε, βεβαίως, να υπενθυμίσει ότι η επίμαχη δήλωση του προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας προσέβαλε πολλούς μουσουλμάνους σε όλον τον κόσμο, που «εξέφρασαν τα αισθήματά τους και την οργή τους όπως είχαν το δικαίωμα να κάνουν».

Ανάλογη ικανοποίηση εξέφρασε, άλλωστε, και ο Μάριο Σιαλότζα, σύμβουλος του ιταλικού τμήματος του Διεθνούς Μουσουλμανικού Συνδέσμου, που χαρακτήρισε την ομιλία του Πάπα «πολύ καλή και πολύ θερμή» και τόνισε ότι ο ίδιος δεν περίμενε έτσι κι αλλιώς μια ακόμη συγγνώμη. Υπενθυμίζεται πως ο Πάπας έχει εκφράσει τη λύπη του για το γεγονός ότι τα λόγια του έθιξαν τους μουσουλμάνους. Εχει, άλλωστε, τονίσει ότι η επίμαχη αναφορά του παρερμηνεύθηκε, καθώς αποκόπηκε από την υπόλοιπη ομιλία του. Θετικά αντέδρασε ένας ακόμη πρόεδρος μουσουλμανικής οργάνωσης της Ιταλίας, ο Μαχαμέντ Νουρ Ντατσάν, ο οποίος χαρακτήρισε το μήνυμα της ομιλίας του Πάπα «καθαρό σαν κρύσταλλο». Αρνητική ήταν, ωστόσο, η αντίδραση των Αδελφών Μουσουλμάνων της Αιγύπτου, που χαρακτήρισαν την εν λόγω συνάντηση «μια ακόμη προσπάθεια να αποφύγει το ζήτημα της συγγνώμης» και υπογράμμισαν πως «ήθελαν μια σαφή και ειλικρινή συγγνώμη, μια ακαδημαϊκή συζήτηση», προκειμένου να εξετασθεί το περιεχόμενο της επίμαχης ομιλίας του στη Γερμανία.