Συνεχίζεται και σήμερα  η συζήτηση και ο δημόσιος διάλογος που έχει ανοίξει στους κόλπους της ομογένειας  επί του θέματος που ανέκυψε αφενός, με το άρθρο του εκδότη του Εθνικού Κήρυκα, Αντώνη Διαματάρη στο φύλλο της 21ης Απριλίου 2007 για τα 40 χρόνια από το στρατιωτικό πραξικόπημα στην Ελλάδα των συνταγματαρχών το 1967, και αφετέρου με την ανταπόκριση του συναδέλφου  της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ στην Νέα Υόρκη Θανάση Τσίτσα. Στο θέμα τώρα παρεμβαίνει  και ο εκδότης-διευθυντής της GREEK NEWS  κ. Αποστόλης Ζουπανιώτης δηλώσεις του οποίου φιλοξένησε ο κ. Τσίτσας στην ανταπόκριση του στο φύλλο της 23ης Απριλίου για να ακολουθήσουν η απάντηση του εκδότη του ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΗΡΥΚΑ και η ανταπάντηση του Θανάση Τσίτσα στις 24 Απριλίου στο Φύλλο της "Ε".

Η  αντιπαράθεση και ανταλλαγή θέσεων, κρίσεων και απόψεων για όσα εγράφησαν  ένθεν  κακείθεν συνεχίστηκε όλη την εβδομάδα και κορυφώθηκε στο  φύλλο του ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΗΡΥΚΑ  το Σαββατοκύριακο   28 & 29 Απριλίου με την αναδημοσίευση του επίμαχου άρθου, τις ανταποκρίσεις στην Ελλάδα, τις απαντήσεις και τις ανταπαντήσεις με ανταλλαγή αιχμών από όλες τις πλευρές. Στο ενδιάμεσο, όπως  οι αναγνώστες μας γνωρίζουν, στις 24 Απριλίου 2007 υπήρξε και η ανάλυση – παρέμβση του Greek American News Agency αναφορικά  με την διαμάχη που ξέσπασε  -ως μη όφειλε -μεταξύ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΗΡΥΚΑ & ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ-  προσδίδοντας και άλλες πτυχές ή αν θέλετε φωτίζοντας και άλλες πλευρές της όλης υπόθεσης ως background, θέτοντας παράληλλα  καποιους προβληματισμούς αλλά εμμέσως και κάποια εύλογα ερωτηματικά που προκύπτουν από όλη αυτή την υπόθεση που ανέκυψε, κυρίως μετά την διεισδυτική και σε βάθος ανάλυση που παρουσιάσαμε, όπως είχαμε χρέος για τα όσα διαδραματίζονται στους κόλπους της ομογένειας.

Ανάλυση που πυροδότησε εκρήξεις στο εσωτερικό της δημοσιογραφικής κοινότητας στη Νέα Υόρκη αλλά  και έντονο παρασκήνιο. Σήμερα στο θέμα επανέρχεται ο εκδότης διευθυντής της Greek News κ. Αποστόλης Ζουπανιώτης ο οποίος, μεταξύ των άλλων κρίσεων και σχολίων που κάνει για όσα προηγηθήκαν μεταξύ ΕΘΝΙΚΟΥ  ΚΥΡΗΚΑ  & ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ  αποκαλύπτει την ύπαρξη μιας δικής του επιστολής προς τον εκδότη της ομογενειακής εφημερίδας ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΥΡΗΚΑΣ Αντώνη Διαματάρη την οποία και παραθέτει ολόκληρη.

Η επιστολή του κ. Ζουπανιώτη είναι η νέα εξέλιξη στο προσκήνιο  σε όλη την δημόσια αντιπαράθεση, ωστόσο θέλει διπλή και προσεχτική ανάγνωση και ουσιώδη ερμηνεία πίσω από την διατύπωση της,  ακριβώς γιατί σε ολόκληρη την παρουσίαση από την εβδομαδιαία  Greek News που κινείται μια στο καρφί και μια στο πέταλο προς όλες τις πλευρές αφού υπαρχουν πολλά σημεία που χρήζουν προσοχής και λεπτομερούς και ενδελεχούς ανάλυσης  από τον υπεύθυνα ενημερωμένο πολίτη, και εν προκειμένω τον ομογενή στον οποίο αρχικά τα υφυστάμενα  ομογενειακά ΜΜΕ απευθύνονται.

Τον ομογενή της Αμερικής, ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά καταστάσεις, γεγονότα και προ πάντων πρόσωπα. Πρόσωπα  που  έγραψαν τη δική τους ιστορία, είτε καλή-οπότε δεν υφίσταται λόγος ανησυχίας- είτε κακή -οπότε χρειάζεται τουλάχιστον προσοχή εκ μέρους τους(…)  η οποία παραμένει αναλλοίωτη στη μνήμη των ομογενών, και άρα οφείλουν να είναι προσεχτικότεροι ακριβώς γιατί πολλές φορές η μνήμη, όσο πιο δυνατά και συγκλονιστικά είναι τα γεγονότα… οι καταστάσεις… και αντίστοιχα ο πρωταγωνιστικός ρόλος των προσώπων σε γεγονότα… και καταστάσεις…, τόσο πιο εύκολα ο ενημερωμενος υπεύθυνος ομογενής  πολίτης ανακαλεί την μνήμη του. Και τότε  κρίνει… Συγκρίνει. Διακρίνει. Και σχεδόν πάντα  επικρίνει.

Επομένως όσο πιο προκλητικός  είναι ο ρόλος των σημερινών πρωταγωνιστών στα δρώμενα της Ελληνικής Κοινότητας στις ΗΠΑ -και ειδικά τη ΝΥ που είναι και το κέντρο της δράσης-, η οποία  πλέον έχει το πλεονέκτημα της πολύπλευρης ενημέρωσης με τα  υπάρχοντα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, τόσο πιο αυστηρή είναι η κριτική. Αυτό είναι αν θέλετε και το καλό του πλουραλισμού και της δημοκρατίας- και σε αυτό είναι που επιδιώκουμε να συμβάλουμε και θα συνεχίσουμε, όσο έχουμε τη δική σας εμπιστοσύνη και συμπαράσταση- ακριβώς διότι τώρα πια  υπάρχουν πολλές επιλογές και πηγές ενημέρωσης, οπότε τα δεδομένα αλλάζουν άρδην στο εσωτερικό της ομογένειας και αυτό έχει καταγραφεί πια στη συνείδηση του κάθε ομογενή.    

Πιστεύουμε λοιπόν  πως όλο το απόσταγμα  της επιστολής Α. Ζουπανιώτη προς Α. Διαματάρη, μάλλον-πάντα υπάρχει το περιθώρειο του λάθους, γιατί ουδείς αλάνθαστος-  βρίσκεται στην τελευταία παράγραφο.

Εμείς  και πάλι, όπως και κατά το παρελθόν και ειδικά στην συγκεριμένη περίπτωση παρουσιάσαμε όλες τις πλευρές προσθέτοντας την δική μας κρίση κα άποψη επί των όσων διαδραματίζονται στο προσκήνιο-γιατί το παρασκήνιο είναι μια άλλη υπόθεση και ένα άλλο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ(…)  πραθέτουμε και όσα γράφει ο κ. Ζουπανιώτης σήμερα 30 04 2007 στην εβδομαδιαία Greek News και από εκεί και πέρα τα συμπεράσματα και ο τελευταίος  λόγος ανήκει στον αναγνώστη-πολίτη που  είναι και ο βασικός αποδέκτης και κριτής  των λόγων και των  πράξεων  όσων διαδραματίζουν ρόλο στα κοινά και το δημόσιο βίο, είτε λέγεται πολιτικός, είτε δημοσιογράφος. Όλοι υποκείμεθα στην κρίση του υπεύθυνου και ενημερωμένου πολίτη γιατί και οι κρίνοντες κρίνονται…   

GREEK NEWS  

Τα 40χρονα της Χούντας … κι ο Εθνικός Κήρυξ
Μία ατυχέστατη αναφορά κυρίου άρθρου του εκδότη της ημερησίας συναδέλφου «Εθνικός Κήρυκας» σε δίγλωσσο αφιέρωμα της εφημερίδας για την 40η επέτειο της επετείου του φασιστικού πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967 και ένας επίσης ατυχής τίτλος ανταπόκρισης από τη Νέα Υόρκη της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», αναφορικά με το περιεχόμενο του άρθρου του κ. Αντώνη Διαματάρη, ξεσήκωσε αρκετό θόρυβο στο χώρο της Ομογένειας και ανταλλαγή επιστολών μεταξύ της ομογενειακής εφημερίδας και της αθηναϊκής συναδέλφου.
Η επίμαχη αναφορά του σχολίου του κ. Διαματάρη έχει ως εξής:
«Η ομογένεια, αντέδρασε στην είδηση του χουντικού πραξικοπήματος, με τον ίδιο τρόπο που αντέδρασαν και οι 'Ελληνες της Ελλάδας: με ανακούφιση"
Ο ανταποκριτής της εφημερίδας Θανάσης Τσίτσας, στο πλαίσιο του σχετικού ρεπορτάζ που έκανε, ρώτησε τον ίδιο τον κ. Διαματάρη που έστειλε γραπτή δήλωση η οποία ανέφερε ότι «η παράγραφος μιλά από μόνη της».
Η εφημερίδα επίσης αναφέρθηκε στη δημοσίευση καταχώρησης του ομογενή Δημοσθένη Βασιλείου, με φιλοχουντικό περιεχόμενο.
ΚΑΡ.ΦΙ.

Τι είπαν …

Για το σχετικό ρεπορτάζ ερωτήθηκαν επίσης, ο επισκεπτόμενος τη Νέα Υόρκη γʼ αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Ιωάννης Τραγάκης, που είπε ότι το άρθρο απηχεί τις απόψεις του κ. Διαματάρη και ότι στην Ελλάδα το θέμα ελύθη προ 33 ετών,

Ερωτήθησαν επίσης για τη σχετική αναφορά του κ. Διαματάρη 4 ομογενείς, το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Σπύρος Γαρυφάλλης, ο Κώστας Λουρδάς των φίλων του ΚΚΕ, ο γνωστός αντιστασιακός Κώστας Στεργίου, κι ο εκδότης της GreekNews, Αποστόλης Ζουπανιώτης, ενώ όπως μας είπε ο ανταποκριτής της «Ε», αναζητήθηκε κι ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Νίκος Διαμαντίδης.

Ο κ. Σπ. Γαρουφάλης είπε ότι «Η συγκεκριμένη παράγραφος αδικεί τη λαϊκή βάση της ομογένειας, που από την πρώτη στιγμή αντιστάθηκε στη χούντα».

Ο Κ. Λουρδάς ανέφερε ότι «Η θέση του είναι άκαιρη και δεν εκφράζει τα αισθήματα της ομογένειας, εκφράζει τα προσωπικά του συμφέροντα και τις προσωπικές του απόψεις».

Ο πρώην συνδικαλιστής ομογενής Κ. Στεργίου, εξιστόρησε στην «Ε» ότι οι επίσημες ομογενειακές οργανώσεις -Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης- ήταν υπό την καθοδήγηση χουντικών και του τότε Αρχιεπισκόπου Ιακώβου. Ομως, υπήρξαν, ομογενείς πανεπιστημιακοί και φοιτητές που αντιστάθηκαν στην επταετία με συνεχείς συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις στην αμερικανική μητρόπολη.

Ο εκδότης της GreekNews είπε:
«Είναι αλήθεια ότι η πλειοψηφία της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, καθοδηγημένη από μία αντιδραστική ηγεσία, με επικεφαλής τον αρχιεπίσκοπο Ιάκωβο και από έναν εξ ίσου αντιδραστικό ομογενειακό Τύπο, υποστήριξε σχεδόν μέχρι τέλους τη χούντα.

Μόνον όταν απομακρύνθηκε ο Κωνσταντίνος άρχισαν να μιλούν για μεταβίβαση της εξουσίας στους πολιτικούς. Αντί της κριτικής αυτής της στάσης, που αποτελεί μία από τις αιτίες της δημιουργίας της καχυποψίας της πλειονότητας του ελληνικού λαού προς τους Ελληνοαμερικανούς, από τον εκδότη του "Ε.Κ." επιχειρείται η δικαιολόγησή της, με την αναληθή εκτίμηση ότι και ο ελληνικός λαός αντέδρασε με ανακούφιση».

Ενα ακόμη σημείο της δήλωσής του, για την πληρωμένη καταχώρηση, το οποίο ωστόσο δεν συμπεριλήφθηκε στην ανταπόκριση ανέφερε:
"Σε σχέση με την πληρωμένη καταχώρηση θα περιοριστώ να επισημάνω ότι ο εν λόγω κύριος, μέσω του οικογενειακού του συλλόγου-σφραγίδα είναι κι ο μοναδικός που κάθε χρόνο πράττει το ίδιο πράγμα, επιζητώντας την προβολή. Φέτος φαίνεται ότι την πέτυχε".

KAΡ.ΦΙ

Το πρώτο λάθος

Όπως διαβάζετε, ουδείς από τους ερωτηθέντες άφησε το παραμικρό υπονοούμενο κατά του κ. Διαματάρη και της εφημερίδας του, για φιλοχουντισμό, ή άλλο τι, απλά σχολίασε κατόπιν προτροπής της εφημερίδας ένα σχόλιο, το οποίο έκριναν ότι ήταν ανακριβές και άδικο και προς την Ομογένεια, αλλά και – κυρίως – τον ελληνικό λαό.

Βέβαια, στο άρθρο αυτό η εφημερίδα έβαλε ως τίτλο (στην πρώτη σελίδα) «Φιλοχουντικό κήρυγμα του Κήρυκα Νέας Υόρκης ξεσηκώνει Ομογενείς». Τίτλος και άδικος προς την ομογενειακή συνάδελφο, αλλά και που δεν ανταποκρινόταν στο περιεχόμενο του ιδίου του δημοσιεύματος της «Ελευθεροτυπίας». Πόσο μάλιστα στις δηλώσεις των Ομογενών που μίλησαν στην εφημερίδα.

Κι ενώ όλοι κατανοούν την αντίδραση του κ. Διαματάρη στον άδικο χαρακτηρισμό περί φιλοχουντισμού που δέχθηκε το έντυπό του, εκεί που θα μπορούσε να κερδίσει σύσσωμη τη συμπάθεια της Ομογένειας, με τις άδικες επιθέσεις και τους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς που εξαπέλυσε, απογοήτευσε τους πάντες.

ΚΑΡ.ΦΙ.

Το δεύτερο λάθος

«Δεν έχει ανάγκη επίδειξης περγαμηνών η Ομογένεια κι ο «Ε.Κ. σε κανέναν, και πολύ περισσότερο σε κάποιους υπερδημοκράτες των Αθηνών και ορισμένους προοδευτικούς του γλυκού νερού, δυστυχώς Ομογενείς», γράφει σε επιστολή διαμαρτυρίας προς την «Ε» ο κ. Διαματάρης, επικρίνοντας και τον ανταποκριτή της «Ε» για «διαστρέβλωση της αλήθειας», για «λόγους που γνωρίζει αυτός και μόνον».

Σχόλιο του Άρη Παπαδόπουλου από την Αθήνα πέραν της πληθώρας άδικων επιθέσεων σε βάρος του ανταποκριτή της «Ε», αποκαλεί τους 4 ομογενείς που έκαναν δηλώσεις «παρέα».

Για να μη μακρηγορούμε, επιστρέφοντας στις επιθέσεις ο κ. Διαματάρης – μπαίνει και στα βαθιά νερά της συνωμοσιολογίας, σε νέο του σχόλιο, στο φύλλο του Σαββατοκύριακου.

«Ο ανταποκριτής της εν λόγω εφημερίδας σε συντονισμό και συνεργασία με μία παρέα ομογενών … εξαπέλυσε μία επίθεση λάσπης εναντίον του Ε.Κ. που ανάλογή της σπάνια συναντά κανείς στα δημοσιογραφικά χρονικά. Το κακό παράγινε. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν υπερβεί κάθε όριο ανοχής».

ΚΑΡ.ΦΙ.

Κάκιστη δημοσιογραφία

Η επίθεση αυτή του κ. Διαματάρη σε βάρος των 4 που απλά σχολίασαν μία άποψή του εκπεφρασμένη δημόσια, για ένα μεγάλο θέμα, είναι πρωτοφανής στα δημοσιογραφικά δεδομένα. Ιδίως μάλιστα όταν συνδέοντας την εφημερίδα με τα άτομα που έκαναν δηλώσεις και θεωρώντας τους συνενόχους για το αποτέλεσμα, εξακοντίζει και απειλές. Αναφέροντας ότι ο Ε.Κ. «δεν μπορεί να παραμείνει σιωπηλός μπροστά σʼ ένα πρωτοφανές φαινόμενο διαστρέβλωσης της αλήθειας με προφανή στόχο την ηθική και οικονομική ζημιά του».

Βεβαίως, τέτοιου είδους ψευδείς κατηγορίες («συκοφαντίες που δεν τιμούν τον εμπνευστή τους», τις αποκάλεσε ο εκδότης της GreekNews), ανοίγουν επικίνδυνες ατραπούς και σβήνουν κάθε ίχνος συμπάθειας και αλληλεγγύης προς μία ομογενειακή εφημερίδα και τον εκδότη της.

Ακόμη ένα στοιχείο είναι ότι ο κ. Διαματάρης αποσιώπησε (μέχρι τουλάχιστον το φύλλο του Σαββατοκύριακο) την επιστολή του εκδότη της GreekNews, Αποστόλη Ζουπανιώτη (εστάλη την Τετάρτη 25 Απριλίου) η οποία ανέφερε τα εξής:

Κύριε Διευθυντά
Παρότι είναι κατανοητές οι αντιδράσεις σας για το δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας» που σας αφορούσε, κάτω από τον πλήρως ανακριβή τίτλο «Φιλοχουντικό κήρυγμα του Κήρυκα Νέας Υόρκης ξεσηκώνει Ομογενείς», αυτό δεν δικαιολογεί τις αντιδράσεις σας προς όλους όσους κλήθηκαν από το δημοσιογράφο να σχολιάσουν τις απόψεις του άρθρου σας, με χαρακτηρισμούς του στυλ «παρέα», «προοδευτικοί του γλυκού νερού» και άλλα υπονοούμενα.

Ο κάθε κρίνων κρίνεται, αλλά καλό είναι να κρίνεται με όρους δεοντολογίας και με επιχειρήματα.

Προσωπικώς δεν φρονώ ότι το σχόλιό μου
«Είναι αλήθεια ότι η πλειοψηφία της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, καθοδηγημένη από μία αντιδραστική ηγεσία, με επικεφαλής τον αρχιεπίσκοπο Ιάκωβο και από έναν εξ ίσου αντιδραστικό ομογενειακό Τύπο, υποστήριξε σχεδόν μέχρι τέλους τη χούντα.

Μόνον όταν απομακρύνθηκε ο Κωνσταντίνος άρχισαν να μιλούν για μεταβίβαση της εξουσίας στους πολιτικούς. Αντί της κριτικής αυτής της στάσης, που αποτελεί μία από τις αιτίες της δημιουργίας της καχυποψίας της πλειονότητας του ελληνικού λαού προς τους Ελληνοαμερικανούς, από τον εκδότη του "Ε.Κ." επιχειρείται η δικαιολόγησή της, με την αναληθή εκτίμηση ότι και ο ελληνικός λαός αντέδρασε με ανακούφιση».

εμπεριέχει οποιοδήποτε προσβλητικό υπονοούμενο προς το πρόσωπό σας για «φιλοχουντισμό», ή οποιαδήποτε αμφισβήτηση των δημοκρατικών σας φρονημάτων. Αποτελούσε καθαρή και αξιοπρεπή έκφραση ελεύθερης κριτικής άποψης σε μία άλλη γνώμη. Κι αυτή την άποψη δεν μπορεί να φιμώσει κανένα υπονοούμενο.

Δεχθείτε την ειλικρινή μου συμπαράσταση για τις αρνητικές εντυπώσεις που προκάλεσε ο τίτλος του άρθρου στο πρόσωπό σας και την εφημερίδα σας.

Με εκτίμηση
Απόστολος Ζουπανιώτης
Εκδότης/Διευθυντής
GreekNews

ΕΔΩ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ LINK  

http://www.greeknewsonline.com/modules.php?name=News&file=article&sid=6689